Mini-anàlisi: perfils TIC a les ONL

Els lectors habituals de TecnolONGia ja sabeu que una de les m√†ximes m√©s reiterades en els articles d’aquest bloc √©s la insuficient atenci√≥ concedida a les TIC dins del sector social.¬†Per validar quantitativament aquesta hip√≤tesi m’agradaria fer una mica de recerca amateur (amb totes les reserves) i presentar alguns indicadors.

Els d’avui tenen a veure amb la demanda de personal expert en TIC per part de les organitzacions i els vaig calcular per a la presentaci√≥ de la publicaci√≥ Usos i reptes de les TIC a les ONL.

Entre els mesos de febrer i novembre de 2007 vaig anar recopilant les ofertes de feina remunerada i de voluntariat, tant presencial com virtual, que apareixien als butlletins setmanals d’HacesFalta, que, com sabeu, √©s el portal de refer√®ncia al sector en aquests temes.

D’aquella an√†lisi vaig extreure les seg√ľents dades:

1. Comparativa de les ofertes TIC respecte del conjunt d’ofertes

TOTAL
TIC
TIC / TOTAL
VOLUNTARIAT
2631
60%
147
57%
5,6%
REMUNERAT
1772
40%
113
43%
6,4%
TOTAL
4403
100%
260
100%
5,9%

2. Composició de les ofertes TIC

TIC
FORMACI√ď
130
50%
SIST / PROG
74
28%
WEB / DISS
56
22%
TOTAL
260
100%

Dels n√ļmeros anteriors n’extrec les seg√ľents conclusions:

1.1. Les ofertes TIC són un 6% del total. Aquest percentatge és pràcticament igual en les ofertes de treball remunerat (5,6%) i en les de voluntariat (6,4%).

1.2. La relació entre ofertes TIC remunerades i de voluntariat és bastant equitativa, amb un pes lleugerament major del voluntariat (57% a 43%). Aquest diferencial és similar però més petit que en el cas global, on el voluntariat repunta fins a un 60%, per un 40% de les ofertes remunerades.

1.3.¬†Els dos punts anteriors negarien, en certa manera,¬†la idea tradicional que les ONL no inverteixen en “persones TIC” per falta de recursos econ√≤mics¬†sin√≥ que apuntaria m√©s aviat a la falta d’inter√®s o de coneixement en la mat√®ria. Si faltessin diners per√≤ hi hagu√©s gran inter√®s en les TIC, hi hauria d’haver molt√≠ssimes m√©s ofertes de voluntariat¬†que no pas remunerades, tant en relaci√≥ als respectius totals generals com en la distribuci√≥ interna.

2.1. Del 6% indicat, un 3% correspon a perfils de formadors, orientats majoritàriament a la lluita contra la fractura digital. Tot i que aquestes persones fan una feina important associada a la missió i als objectius de les entitats, habitualment no solen incrementar la competència TIC de la pròpia entitat ni dels seus equips de treball.

2.2.¬†L’altre 3% correspon a responsables TIC, programadors,¬†t√®cnics de sistemes, dissenyadors web i altres perfils propers. Aquests s√≥n els que en¬†principi haurien de tenir un pes important en el creixement tecnol√≤gic de les entitats.

2.3. Com en el cas del total, també al dividir les ofertes entre els dos àmbits es manté una distribució similar entre les remunerades i les de voluntariat (aquestes dades desagregades no apareixen a les taules anteriors).

2.4.¬†Que aquests perfils d’alt contingut en TIC i amb capacitat d’impacte en les entitats nom√©s siguin un 3%¬†del total de les demandes de personal per part de les entitats em fa pensar que, efectivament, seguim lluny de tenir organitzacions saludables en TIC. I aqu√≠, insisteixo,¬†no parlem nom√©s de recursos¬†econ√≤mics, ja que en el voluntariat les xifres s√≥n igual de minses.

Agraeixo a la gent d’HacesFalta que em facilit√©s amablement i desinteressada algunes de les dades per a poder fer aquests c√†lculs.


9 comentaris a “Mini-an√†lisi: perfils TIC a les ONL”

 1. ismael ha dit:

  29 gen 08 - 10:50

  Jaume, molt bo!! :)

  I, quan he vist que el 50% dels temes TIC se n’anaven a formaci√≥, he pensat el mateix que tu: aix√≤ no es queda a l’estructura.

  Molt, molt interessant!!

 2. Valeriano Gómez Adé ha dit:

  29 gen 08 - 13:24

  Hola Jaume.
  Muy bueno el an√°lisis y los datos cantan. Animo con vuestra labor.

 3. Edu ha dit:

  29 gen 08 - 22:04

  Molt interessant!

  Jo crec que els formadors en alguns casos s√≠ que incrementen les compet√®ncies TIC de les entitats, no hem de generalitzar, hi ha feines de capacitaci√≥ que despr√©s poden repercutir a l’estructura.

  El que em balla pel cap despr√©s de veure aix√≤, √©s que potser algunes entitats quan han de buscar programadors i t√®cnics de sistemes no ho fan a trav√©s de Hacesfalta o similars, ja que solen ser webs majorit√†riament consultades per gent de sectors socials, i potser els busquen a trav√©s d’altres canals m√©s generals (infojobs, etc). Per tant potser aquest 3% de programadors/t√®cnics en realitat √©s una mica m√©s gran. Simples suposicions :)

  Bona feina Jaume!

 4. Jaume Albaigès ha dit:

  30 gen 08 - 0:46

  Gràcies a tots tres pels comentaris. A veure si això és un signe que el 2008 serà més fecund en debat al voltant dels temes del bloc. Tant de bo!

  Edu, estic d’acord amb tu que alguns formadors poden tenir impacte, per√≤ en la major part dels casos que conec els formadors, per bons que siguin (i n’he conegut de molt bons), solen concentrar (per q√ľestions de temps, de motivaci√≥ o de grau de vinculaci√≥ amb l’entitat) la seva acci√≥ al treball dins de l’aula amb els col¬∑lectius beneficiaris, cosa que, d’altra banda, √©s el que habitualment se’ls demana. En tot cas, la meva intenci√≥ no era criticar, sin√≥ descriure. I si hagu√©s de criticar alg√ļ, abans m’adre√ßaria als responsables de les entitats, que tot sovint desaprofiten el potencial d’aquests formadors.

  En resum, com que estad√≠sticament crec que hi ha una tend√®ncia clara en aquesta l√≠nia, s√≠ que em permeto la llic√®ncia de generalitzar, entenent aquest verb com la definici√≥ d’”all√≤ que passa habitualment”, i no pas “all√≤ que passa sempre”. ;-)

  Sobre la possibilitat que hi hagi altres vies de captaci√≥ de professionals TIC que no siguin HacesFalta, per descomptat que √©s possible. En aquest sentit, no puc tenir cap pretensi√≥ en la recerca m√©s enll√† del que he exposat. Jo mateix vaig trobar feina TIC en una ONL a trav√©s d’Infojobs, precisament. Per√≤ casualment era perqu√® els responsables de l’entitat procedien de l’√†mbit empresarial i tot just comen√ßaven en el m√≥n social. Actualment, per exemple, aquesta entitat publica les ofertes a HacesFalta. Igualment, les “grans” (IO, Greenpeace, etc.) tamb√© ho fan. Aix√≤ no vol dir que no en facin difusi√≥ per altres vies, per√≤ tamb√© s√≥n a HacesFalta. I els responsables d’entitats socials que conec, no es plantegen quines s√≥n les millors borses de treball per a trobar perfils d’un o altre tipus, sin√≥ que normalment opten per all√≤ conegut i que funciona bastant b√©, busquin un programador o un educador. Per tant, tot i que insisteixo i et dono la ra√≥ en qu√® hi pot haver altres vies que ens podrien fer afinar m√©s els n√ļmeros, diria que la “quota de mercat” d’HacesFalta marca tend√®ncia. B√©, crec que seria un bon tema per a investigar m√©s a fons, sens dubte.

  Uf, gaireb√© em surt un segon article! Perdoneu el rotllo… :-)

 5. Arancha ha dit:

  31 gen 08 - 19:24

  Hola Jaume! Vaya trabajo puntear las oportunidades durante 10 meses!! No lo vuelvas a hacer please ¡pídenos los datos que podemos extraerlos por fechas, categorías, etc.! estaremos encantadas de contribuir a tu análisis o de contarte si ya tenemos algo analizado (que cosas hay)

  Estoy totalmente de acuerdo con tus reflexiones sobre la poca importancia que dan a las TIC las ENL y esta brecha se amplia cuando sales de Madrid o Barcelona (intenta hacer el an√°lisis incluyendo datos por provincias y ver√°s)

  Respecto a lo que comentas, Edu, puedes tener razón en la parte de remunerado, pero el dato de voluntariado como dice Jaume es esclarecedor y parece indicar falta de interés o de conocimiento (yo me inclino más por la segunda)

  Desde Chandra, como sab√©is, se hacen esfuerzos para acercar a las ong las TIC, sobre todo a trav√©s del proyecto de formaci√≥n y consultor√≠a, y tenemos an√©cdotas, reflexiones y datos para llenar alg√ļn libro cuando podamos ;-) . Tambi√©n trabajamos desde hacesfalta para acercar las ong a las facultades t√©cnicas o a los perfiles ‚Äėno tradicionales‚Äô en el sector: v√≠a foros de empleo, charlas en masters, etc etc Creo que estamos en el momento de sensibilizar y que tanto por una parte como por otra sientan la necesidad y es muy muy lento.

  No obstante, lo interesante ser√≠a cruzar estos datos con los de las pymes… probablemente nos sorprender√≠an y no dir√≠amos que es un problema del tercer sector si no generalizado (hoy he estado en una charla con un representante de INTECO y me ha sorprendido la informaci√≥n que manejan en este sentido)

  Sorry por la extensi√≥n ¬°al final te voy a pedir poder postear en tu blog!! Y… gracias por los piropos (nos ha encantado lo de marcar tendencia ;-) jaja)

 6. Jaume Albaigès ha dit:

  04 feb 08 - 23:39

  Hola Arancha!

  Gracias por tu laaaaaargo comentario. Encantado de que sea as√≠, de modo que espero que no sea el √ļltimo.

  Gracias tambi√©n por la oferta de poner vuestros datos a disposici√≥n de futuros an√°lisis. La verdad es que yo mismo ser√≠a muy poco TIC si no pensara que podr√≠a ahorrarme el trabajo de puntear los boletines semanales, pero hay un pero… Si no recuerdo mal, son las organizaciones que publican sus ofertas quienes, l√≥gicamente, establecen a qu√© categor√≠as funcionales se refieren las mismas, ¬Ņno?. Mi experiencia como asesor en SolucionesONG me dice que las consultas no siempre se asocian a la categor√≠a m√°s indicada para ello, por lo que una r√°pida analog√≠a en HF me llev√≥ a pensar que podr√≠a suceder algo parecido, as√≠ que me tom√© un trabajito extra a conciencia. De todos modos, agradezco e insisto que tomo nota de la oferta y en cuanto me plantee investigar algo m√°s en esta l√≠nea, os lo comento enseguida.

  Por lo demás coincido completamente contigo en la apreciación sobre la distribución geográfica de los profesionales TIC en las ONL. No hice los cálculos porque mi objetivo apuntaba en otra dirección pero puedo asegurar que más del 80% de las ofertas de trabajo remunerado se concentran en Barcelona y Madrid. Ahí tenemos claramente definido el vector territorial de la brecha digital, seguro.

  Y s√≠, yo tambi√©n tengo cierta experiencia del mundo PYME (y no tan PYME) que nos podr√≠a hacer pensar que en el sector no estamos tan mal. Pero mal de muchos… as√≠ que yo apuesto por seguir sensibilizando y “atizando” (con cari√Īo) para que las ONL nos pongamos las pilas en el tema. Como ya he comentado en alguna ocasi√≥n, no podemos desaprovechar ning√ļn recurso a nuestro alcance para hacer del mundo un lugar mejor.

  ¡Hasta la próxima!

 7. Jaume Albaigès ha dit:

  04 feb 08 - 23:41

  Aquest article ha estat citat al resum setmanal de la Blocosfera de CanalSolidari.

 8. TecnolONGia » Arxiu » ha dit:

  18 mar 09 - 12:45

  [...] Fa poc m√©s d’un any vaig publicar un article anomenat Mini-an√ lisi: perfils TIC a les ONL en el qual, a partir de les ofertes de feina i voluntariat aparegudes a HacesFalta.org (HF), vaig provar d’extreure quatre idees sobre la situaci√≥ de les TIC a les ONL. D’aleshores en√ß√ he seguit recopilant informaci√≥ fins arribar als dos anys de dades acumulades. A partir d’aquestes dades mirar√© de continuar i ampliar aquell breu estudi, amb el desig d’esbrinar alguna cosa m√©s sobre la relaci√≥ entre les TIC i les entitats socials. [...]

 9. TecnolONGia» Arxiu » Formaci√≥ cap endins? I tant! ha dit:

  15 feb 10 - 13:19

  [...] En anteriors ocasions he fet refer√®ncia al desaprofitament de recursos i oportunitats que sovint suposa per a les entitats que lluiten contra la bretxa digital l’esc√†s rol intern dels formadors que posen a disposici√≥ dels col¬∑lectius beneficiaris. Em provoca certa perplexitat veure com algunes d’aquestes organitzacions, portes endins, utilitzen poc i malament les eines que alhora estan divulgant cap enfora. [...]


Deixa un comentari