Mini-anà lisi: perfils TIC a les ONL
Els lectors habituals de TecnolONGia ja sabeu que una de les mà ximes més reiterades en els articles d’aquest bloc és la insuficient atenció concedida a les TIC dins del sector social. Per validar quantitativament aquesta hipòtesi m’agradaria fer una mica de recerca amateur (amb totes les reserves) i presentar alguns indicadors.
Els d’avui tenen a veure amb la demanda de personal expert en TIC per part de les organitzacions i els vaig calcular per a la presentació de la publicació Usos i reptes de les TIC a les ONL.
Entre els mesos de febrer i novembre de 2007 vaig anar recopilant les ofertes de feina remunerada i de voluntariat, tant presencial com virtual, que apareixien als butlletins setmanals d’HacesFalta, que, com sabeu, és el portal de referència al sector en aquests temes.
D’aquella anà lisi vaig extreure les següents dades:
1. Comparativa de les ofertes TIC respecte del conjunt d’ofertes
TOTAL
|
TIC
|
TIC / TOTAL
|
|||
VOLUNTARIAT |
2631
|
60%
|
147
|
57%
|
5,6%
|
REMUNERAT |
1772
|
40%
|
113
|
43%
|
6,4%
|
TOTAL |
4403
|
100%
|
260
|
100%
|
5,9%
|
2. Composició de les ofertes TIC
TIC
|
||
FORMACIÓ |
130
|
50%
|
SIST / PROG |
74
|
28%
|
WEB / DISS |
56
|
22%
|
TOTAL |
260
|
100%
|
Dels números anteriors n’extrec les següents conclusions:
1.1. Les ofertes TIC són un 6% del total. Aquest percentatge és prà cticament igual en les ofertes de treball remunerat (5,6%) i en les de voluntariat (6,4%).
1.2. La relació entre ofertes TIC remunerades i de voluntariat és bastant equitativa, amb un pes lleugerament major del voluntariat (57% a 43%). Aquest diferencial és similar però més petit que en el cas global, on el voluntariat repunta fins a un 60%, per un 40% de les ofertes remunerades.
1.3. Els dos punts anteriors negarien, en certa manera, la idea tradicional que les ONL no inverteixen en “persones TIC” per falta de recursos econòmics sinó que apuntaria més aviat a la falta d’interès o de coneixement en la matèria. Si faltessin diners però hi hagués gran interès en les TIC, hi hauria d’haver moltÃssimes més ofertes de voluntariat que no pas remunerades, tant en relació als respectius totals generals com en la distribució interna.
2.1. Del 6% indicat, un 3% correspon a perfils de formadors, orientats majorità riament a la lluita contra la fractura digital. Tot i que aquestes persones fan una feina important associada a la missió i als objectius de les entitats, habitualment no solen incrementar la competència TIC de la pròpia entitat ni dels seus equips de treball.
2.2. L’altre 3% correspon a responsables TIC, programadors, tècnics de sistemes, dissenyadors web i altres perfils propers. Aquests són els que en principi haurien de tenir un pes important en el creixement tecnològic de les entitats.
2.3. Com en el cas del total, també al dividir les ofertes entre els dos à mbits es manté una distribució similar entre les remunerades i les de voluntariat (aquestes dades desagregades no apareixen a les taules anteriors).
2.4. Que aquests perfils d’alt contingut en TIC i amb capacitat d’impacte en les entitats només siguin un 3% del total de les demandes de personal per part de les entitats em fa pensar que, efectivament, seguim lluny de tenir organitzacions saludables en TIC. I aquÃ, insisteixo, no parlem només de recursos econòmics, ja que en el voluntariat les xifres són igual de minses.
Agraeixo a la gent d’HacesFalta que em facilités amablement i desinteressada algunes de les dades per a poder fer aquests cà lculs.
ismael ha dit:
29 gen 08 - 10:50Jaume, molt bo!!
I, quan he vist que el 50% dels temes TIC se n’anaven a formació, he pensat el mateix que tu: això no es queda a l’estructura.
Molt, molt interessant!!
Valeriano Gómez Adé ha dit:
29 gen 08 - 13:24Hola Jaume.
Muy bueno el análisis y los datos cantan. Animo con vuestra labor.
Edu ha dit:
29 gen 08 - 22:04Molt interessant!
Jo crec que els formadors en alguns casos sà que incrementen les competències TIC de les entitats, no hem de generalitzar, hi ha feines de capacitació que després poden repercutir a l’estructura.
El que em balla pel cap després de veure això, és que potser algunes entitats quan han de buscar programadors i tècnics de sistemes no ho fan a través de Hacesfalta o similars, ja que solen ser webs majorità riament consultades per gent de sectors socials, i potser els busquen a través d’altres canals més generals (infojobs, etc). Per tant potser aquest 3% de programadors/tècnics en realitat és una mica més gran. Simples suposicions
Bona feina Jaume!
Jaume Albaigès ha dit:
30 gen 08 - 0:46Grà cies a tots tres pels comentaris. A veure si això és un signe que el 2008 serà més fecund en debat al voltant dels temes del bloc. Tant de bo!
Edu, estic d’acord amb tu que alguns formadors poden tenir impacte, però en la major part dels casos que conec els formadors, per bons que siguin (i n’he conegut de molt bons), solen concentrar (per qüestions de temps, de motivació o de grau de vinculació amb l’entitat) la seva acció al treball dins de l’aula amb els col·lectius beneficiaris, cosa que, d’altra banda, és el que habitualment se’ls demana. En tot cas, la meva intenció no era criticar, sinó descriure. I si hagués de criticar algú, abans m’adreçaria als responsables de les entitats, que tot sovint desaprofiten el potencial d’aquests formadors.
En resum, com que estadÃsticament crec que hi ha una tendència clara en aquesta lÃnia, sà que em permeto la llicència de generalitzar, entenent aquest verb com la definició d’”allò que passa habitualment”, i no pas “allò que passa sempre”.
Sobre la possibilitat que hi hagi altres vies de captació de professionals TIC que no siguin HacesFalta, per descomptat que és possible. En aquest sentit, no puc tenir cap pretensió en la recerca més enllà del que he exposat. Jo mateix vaig trobar feina TIC en una ONL a través d’Infojobs, precisament. Però casualment era perquè els responsables de l’entitat procedien de l’à mbit empresarial i tot just començaven en el món social. Actualment, per exemple, aquesta entitat publica les ofertes a HacesFalta. Igualment, les “grans” (IO, Greenpeace, etc.) també ho fan. Això no vol dir que no en facin difusió per altres vies, però també són a HacesFalta. I els responsables d’entitats socials que conec, no es plantegen quines són les millors borses de treball per a trobar perfils d’un o altre tipus, sinó que normalment opten per allò conegut i que funciona bastant bé, busquin un programador o un educador. Per tant, tot i que insisteixo i et dono la raó en què hi pot haver altres vies que ens podrien fer afinar més els números, diria que la “quota de mercat” d’HacesFalta marca tendència. Bé, crec que seria un bon tema per a investigar més a fons, sens dubte.
Uf, gairebé em surt un segon article! Perdoneu el rotllo…
Arancha ha dit:
31 gen 08 - 19:24Hola Jaume! Vaya trabajo puntear las oportunidades durante 10 meses!! No lo vuelvas a hacer please ¡pÃdenos los datos que podemos extraerlos por fechas, categorÃas, etc.! estaremos encantadas de contribuir a tu análisis o de contarte si ya tenemos algo analizado (que cosas hay)
Estoy totalmente de acuerdo con tus reflexiones sobre la poca importancia que dan a las TIC las ENL y esta brecha se amplia cuando sales de Madrid o Barcelona (intenta hacer el análisis incluyendo datos por provincias y verás)
Respecto a lo que comentas, Edu, puedes tener razón en la parte de remunerado, pero el dato de voluntariado como dice Jaume es esclarecedor y parece indicar falta de interés o de conocimiento (yo me inclino más por la segunda)
Desde Chandra, como sabéis, se hacen esfuerzos para acercar a las ong las TIC, sobre todo a través del proyecto de formación y consultorÃa, y tenemos anécdotas, reflexiones y datos para llenar algún libro cuando podamos
. También trabajamos desde hacesfalta para acercar las ong a las facultades técnicas o a los perfiles ‘no tradicionales’ en el sector: vÃa foros de empleo, charlas en masters, etc etc Creo que estamos en el momento de sensibilizar y que tanto por una parte como por otra sientan la necesidad y es muy muy lento.
No obstante, lo interesante serÃa cruzar estos datos con los de las pymes… probablemente nos sorprenderÃan y no dirÃamos que es un problema del tercer sector si no generalizado (hoy he estado en una charla con un representante de INTECO y me ha sorprendido la información que manejan en este sentido)
Sorry por la extensión ¡al final te voy a pedir poder postear en tu blog!! Y… gracias por los piropos (nos ha encantado lo de marcar tendencia
jaja)
Jaume Albaigès ha dit:
04 feb 08 - 23:39Hola Arancha!
Gracias por tu laaaaaargo comentario. Encantado de que sea asÃ, de modo que espero que no sea el último.
Gracias también por la oferta de poner vuestros datos a disposición de futuros análisis. La verdad es que yo mismo serÃa muy poco TIC si no pensara que podrÃa ahorrarme el trabajo de puntear los boletines semanales, pero hay un pero… Si no recuerdo mal, son las organizaciones que publican sus ofertas quienes, lógicamente, establecen a qué categorÃas funcionales se refieren las mismas, ¿no?. Mi experiencia como asesor en SolucionesONG me dice que las consultas no siempre se asocian a la categorÃa más indicada para ello, por lo que una rápida analogÃa en HF me llevó a pensar que podrÃa suceder algo parecido, asà que me tomé un trabajito extra a conciencia. De todos modos, agradezco e insisto que tomo nota de la oferta y en cuanto me plantee investigar algo más en esta lÃnea, os lo comento enseguida.
Por lo demás coincido completamente contigo en la apreciación sobre la distribución geográfica de los profesionales TIC en las ONL. No hice los cálculos porque mi objetivo apuntaba en otra dirección pero puedo asegurar que más del 80% de las ofertas de trabajo remunerado se concentran en Barcelona y Madrid. Ahà tenemos claramente definido el vector territorial de la brecha digital, seguro.
Y sÃ, yo también tengo cierta experiencia del mundo PYME (y no tan PYME) que nos podrÃa hacer pensar que en el sector no estamos tan mal. Pero mal de muchos… asà que yo apuesto por seguir sensibilizando y “atizando” (con cariño) para que las ONL nos pongamos las pilas en el tema. Como ya he comentado en alguna ocasión, no podemos desaprovechar ningún recurso a nuestro alcance para hacer del mundo un lugar mejor.
¡Hasta la próxima!
Jaume Albaigès ha dit:
04 feb 08 - 23:41Aquest article ha estat citat al resum setmanal de la Blocosfera de CanalSolidari.
TecnolONGia » Arxiu » ha dit:
18 mar 09 - 12:45[...] Fa poc més d’un any vaig publicar un article anomenat Mini-anà lisi: perfils TIC a les ONL en el qual, a partir de les ofertes de feina i voluntariat aparegudes a HacesFalta.org (HF), vaig provar d’extreure quatre idees sobre la situació de les TIC a les ONL. D’aleshores ençà he seguit recopilant informació fins arribar als dos anys de dades acumulades. A partir d’aquestes dades miraré de continuar i ampliar aquell breu estudi, amb el desig d’esbrinar alguna cosa més sobre la relació entre les TIC i les entitats socials. [...]
TecnolONGia» Arxiu » Formació cap endins? I tant! ha dit:
15 feb 10 - 13:19[...] En anteriors ocasions he fet referència al desaprofitament de recursos i oportunitats que sovint suposa per a les entitats que lluiten contra la bretxa digital l’escà s rol intern dels formadors que posen a disposició dels col·lectius beneficiaris. Em provoca certa perplexitat veure com algunes d’aquestes organitzacions, portes endins, utilitzen poc i malament les eines que alhora estan divulgant cap enfora. [...]