Quant val un web? (SolucionesONG)

Consulta

Podeu orientar-nos sobre el pressupost que se sol demanar per a la creació del web d’una ONG? (Fundación Planeta Árbol)

Ens agradaria saber si existeixen empreses, persones o entitats serioses que es dediquin a realitzar pàgines web per a entitats del tercer sector. Quant pot ser el pressupost? Hem demanat pressupostos per Internet i a algunes empreses, però els resultats han estat molt diversos i ens han dit des de 2000 fins a 7000 euros i estem una mica despistats.

Resposta

La resposta és precisament la que ja heu obtingut vosaltres mateixos davant la diversitat que esmentes, és a dir, “depèn”.

Si heu demanat un web i prou, sense especificar detalls, us poden haver ofert qualsevol cosa i tots els pressupostos poden ser correctes… o no.

El que cal és que primer vosaltres definiu clarament quins són els vostres requisits, és a dir, quines seccions desitgeu tenir, quines funcionalitats (formularis de contacte, subscripció, afiliació, donatius, etc.), quins elements multimèdia, etc. Una vegada tingueu això ben definit, torneu a demanar pressupost a les mateixes empreses o a qui vulgueu i llavors podreu decidir amb criteri perquè qualsevol dels potencials proveïdors us haurà ofert quelcom d’acord al document base d’especificacions que vosaltres mateixos haureu fixat.

De totes maneres, si et serveix d’alguna cosa, he vist des de projectes web fets amb quatre duros (partint d’una base de programari lliure com Joomla o Drupal fins a grans llocs de diversos milers d’euros. I tant en els cars com en els barats he vist resultats bons i dolents.

En qualsevol cas, insisteixo, penseu bé primer què és el que voleu i, sobretot, mireu de ser raonables si és la vostra primera incursió en el tema: no demaneu la lluna si després no heu de tenir recursos (no només econòmics, sinó també de disponibilitat temporal) per a mantenir-la.

*****

A més de la meva resposta, altres voluntaris van aportar les seves idees, que podeu consultar en el lloc de SolucionesONG. En qualsevol cas, m’agradaria comentar algunes d’aquestes idees:

1) Un assessor deia: “Per descomptat el programari lliure sempre és mes barat, el que no significa que sigui dolent”.

I jo responc: Clar que no és dolent. Bo o dolent depèn dels programadors, no de la tecnologia. Però em sembla d’un gran atreviment i, en conseqüència, generador de confusions, dir que el programari lliure (PL) sempre és més barat. Una llicència de Linux és més barata que una de Windows, sí. Però això no té res a veure amb els costos de desenvolupament d’un lloc web. Si un voluntari em desenvolupa un lloc en ASP em pot sortir de franc i si una empresa me’n fa un altre en PHP em pot costar un ull de la cara, per molt lliure que sigui el PHP. Hem de ser rigorosos i argumentar adequadament. No és el mateix dir que un lloc web es pot construir de forma relativament econòmica aprofitant i personalitzant eines lliures que afirmar categòricament que el PL sempre és més barat. Encara que pretenguin el contrari, aquest tipus de sentències li fan un flac favor al PL, doncs acaben generant usuaris decebuts pel no compliment de les expectatives dipositades en ell.

2) Un altre assessor comentava: “En els últims dos anys he participat en la creació de 2 webs per a dues ONG amb diferents funcionalitats, una va tenir un cost de 10.000 euros i l’altra 32.000 euros, realitzades per entitats expertes”.

I jo reflexiono: No dubto que existeixin llocs web el desenvolupament dels quals pugui arribar a aquestes quantitats, però, és aquest el tipus de resposta que hem de donar a una organització no lucrativa que comença la seva activitat i que s’està plantejant el seu primer lloc web? Sens dubte, els llocs que cita l’assessor voluntari només poden correspondre o bé a entitats consolidades amb necessitats i requeriments importants en la xarxa, o a organitzacions a les quals s’ha pres el pèl alegrement. En qualsevol cas, el que segur que ha de fer una organització en aquesta situació és aconsellar-se per persones expertes, valorar diferents propostes comparables i prendre una decisió amb criteri (sobre la base de la combinació de preu, qualitat, esforç, impacte, etc.).

1 comentari a “Quant val un web? (SolucionesONG)”

  1. la broma » Blog Archive » Ráfagas blogactivistas ha dit:

    10 nov 07 - 16:51

    [...] Víctimas del ácido ¿Solidaridad de ‘Tamagotchi’? ¿Cuánto cuesta una web? Perdone, podría… Mentiras Un blog para cada persona Perro manso asesino [...]


Deixa un comentari