Respostes SolucionesONG.org 29/08/2007

Consulta

Dades personals de pacients (Asociaci贸n Rota Lucha Contra el C谩ncer)

S贸c la secret脿ria de l’associaci贸 i m’agradaria dur un control dels pacients que tenim a l’associaci贸, pel que li he demanat a la psic貌loga del centre un llistat d’entrada i sortida dels seus pacients (mai entrant en la seva privadesa) i m’ha respost que no pot donar-me aquesta informaci贸. Quina informaci贸 pot donar-me i quina no atenent a la llei de protecci贸 de dades personals i a la privadesa de la persona?

Resposta

Sense m茅s detalls, entenc que estem parlant de dues professionals o membres que treballeu per a l’associaci贸, cadascuna des de les seves responsabilitats espec铆fiques. Sent aix铆, heu de tenir en compte que la protecci贸 de les dades personals dels pacients NO 茅s un tema que cada persona hagi de resoldre pel seu compte, sin贸 que ha de ser tractat de forma global per part de l’organitzaci贸, la qual est脿 subjecta a la legislaci贸 corresponent (especialment, la Llei Org脿nica de Protecci贸 de Dades de Car脿cter Personal i el Reglament que la desenvolupa).

En aquest sentit, si no ho heu fet, el primer 茅s implantar els protocols i procediments de seguretat necessaris per a complir amb la llei. Aquest proc茅s us dur脿 de forma natural a resoldre el conflicte que comentes.

Entrant m茅s al detall, com que les dades no s贸n “propietat” de la psic貌loga, ni de la secret脿ria, ni de cap persona, sin贸 de l’organitzaci贸 com a tal, podran tenir-hi acc茅s aquelles persones a qui per les seves funcions i responsabilitats els correspongui leg铆timament fer-ho, segons el que haureu consignat en el document de seguretat. I si en aquest document diu que la secret脿ria de l’organitzaci贸 pot accedir a una part o a la totalitat de les dades no hi ha ra贸 ni fonament jur铆dic per a oposar-s’hi.

*****

Consulta

Quins passos hem de seguir per a complir amb la Llei de protecci贸 de dades de car脿cter personal? (AMIF – Asociaci贸n Personas con Discapacidad F铆sica de Villena y Comarca)

Des d’AMIF volem complir amb la Llei de Protecci贸 de Dades de Car脿cter Personal, ja que treballem amb molts usuaris i ens fa por que pugui passar alguna cosa amb algun tr脿mit (den煤ncia, etc.) i ens agradaria saber quins passos cal donar per a acollir-nos a aquesta Llei, si existeix algun impr猫s que h脿gim d’emplenar i lliurar en algun organisme, etc.

Resposta

A part de donar suport a les respostes dels meus companys en el sentit que consultis tant la informaci贸 disponible en el web de l’Ag猫ncia de Protecci贸 de Dades com les respostes a altres consultes formulades anteriorment en aquest mateix f貌rum, t’anoto un parell d’apunts m茅s:

1. Tingueu en compte que, al ser una associaci贸 de persones amb discapacitat, 茅s molt probable que, per exemple, recopileu dades relatives a la salut dels membres. Aquest tipus de dades pertany al nivell de seguretat alt, per la qual cosa haureu d’aplicar totes les mesures de seguretat descrites en el Reial Decret 994/1999, fins i tot les de nivell mig i baix.

2. Malgrat que el marc jur铆dic pugui semblar una mica pesat, mireu d’aplicar el m脿xim sentit com煤 a l’assumpte i no us perdeu en aspectes procedimentals marginals. L’objectiu de la LOPD no 茅s tornar boges les organitzacions, sin贸 garantir que es treballa amb serietat.

3. En aquest sentit, recordeu que tan important 茅s establir els adequats procediments de treball interns (que en definitiva s贸n els que garanteixen un 煤s correcte de les dades personals) com realitzar les pertinents accions formals a les quals la llei obliga (inscripci贸 del fitxer de dades en el registre de l’Ag猫ncia, redacci贸 del document de seguretat…).

I reblo el clau, apel路lant al conjunt del sector: els principis de fons de la LOPD no haurien de semblar-nos una c脿rrega m茅s en la nostra ja complexa gesti贸 di脿ria, sin贸 una guia per a tractar amb respecte i professionalitat la informaci贸 que ens 茅s confiada. Com organitzacions compromeses amb la defensa dels drets humans haur铆em de ser els primers a aixecar la bandera de les bones pr脿ctiques en aquest camp.


Deixa un comentari