El nostre web és un desastre

Advanced web design (by agjimenez on Flickr)

Darrerament em trobo amb certa freqüència mantenint converses amb persones d’entitats que em diuen, d’una manera o altra, “el nostre web és un desastre”. Decodificant la frase, solen referir-se a dificultats en l’actualització dels continguts, en la navegació per les diferents seccions o al seu aspecte estètic.

Tot sovint, però, quan em miro aquests webs després d’haver escoltat les seves paraules, el primer que penso és que no n’hi ha per a tant. A què es deu, doncs, aquesta visió negativa per part de les organitzacions respecte dels seus propis webs? La meva impressió és que les persones que emeten aquestes sentències estan fortament influïdes per la rapidíssima evolució que ha fet el Web des de la seva aparició: aquestes mateixes persones estan avesades a visitar i fer servir molts llocs i aplicacions web que s’actualitzen amb molta freqüència i facilitat (fins i tot ells mateixos poden ser aportadors de continguts) i que compten amb dissenys acurats i atractius. El web s’ha fet art, també.

És, doncs, comprensible, que un web fet fa dos o tres anys produeixi certa flaire a passat de moda o que no incorpori els darrers avenços tecnològics. Tot i que els webs de les entitats són eines poderoses que han d’anar avançant tampoc ens hi hauríem d’obsessionar, almenys no massa aviat o amb massa freqüència.

De totes maneres, per si us trobeu en aquesta situació i, a més, esteu pensant de refer el web, us suggereixo els següents punts a treballar:

1) Simplifiqueu l’estructura dels webs. Realment tenim tantes coses importants a dir? Hi ha webs que tenen multitud de menús i submenús, seccions i subseccions. Tot plegat complica la navegació i probablement hi ha continguts que els visitants no veuen mai. Amb Google Analytics o Piwik, entre d’altres, podeu comprovar si això és així i prendre les mesures corresponents.

2) Potencieu les pàgines d’entrada. Els continguts que per la seva actualitat o la seva importància són més rellevants per al visitant han de ser molt fàcils de trobar. Si estan a la pàgina principal no caldrà ni cercar-los. Molts dels qui es queixen de problemes de navegabilitat segur que estarien molt més tranquils només que tinguessin en compte aquest punt.

3) Considereu utilitzar eines lliures prefabricades. Un bon gestor de continguts (Wordpress, Joomla, etc.) i una plantilla gràfica associada (n’hi ha a cabassos de lliures i/o gratuïtes. Per a mostra, el cas de Wordpress) poden donar resultats d’aspecte professional, en poc temps i sense gaire esforç (res surt 100% de franc, però) i seran fàcils d’actualitzar.

4) I no us obsessioneu si no teniu el web més txatxi-piruli del món mundial. ;-) Informació actualitzada i un disseny senzill però agradable poden ser més que suficients en molts casos.

Deixa un comentari