Les TIC, grans oblidades a les ONL (II)

A la primera part d’aquest article vaig afirmar que les TIC no han tingut una atenci贸 preferent per part de les ONL en l’actual proc茅s de professionalitzaci贸 de la seva activitat.

En aquesta segona entrada mirar茅 d’aportar algunes idees sobre quin proc茅s podria fer una entitat interessada a potenciar l’aplicaci贸 de les TIC en la seva tasca:

Abans de comen莽ar:

1. Canviar la mentalitat. Apostar per les TIC no vol dir tenir ordinadors i connexi贸 a Internet, sin贸 incloure la tecnologia en l’estrat猫gia general de l’organitzaci贸. Les TIC han de tenir un lloc establert a l’organigrama funcional de l’entitat. En definitiva, alg煤 que se’n faci responsable. No ha de ser necess脿riament un t猫cnic especialista contractat; pot ser la direcci贸, un voluntari o qualsevol altra persona que vulgui liderar la q眉esti贸.

Fase de diagn貌stic:

2. Auditar internament. Amb els coneixements i recursos disponibles, mirar d’esbrinar a quines 脿rees, processos, projectes o activitats les TIC ens podrien ajudar m茅s. Aquest exercici ens fa comen莽ar a pensar en clau de TIC quan no hi estem acostumats i prepara el terreny per a futures intervencions externes. En aquest punt hi ha dues l铆nies complement脿ries d’actuaci贸, que es podrien resumir en “escoltar i mirar“: l’entrevista individual (o per grups de treball) que ens d贸na informaci贸 de les necessitats i propostes de les persones vinculades i la supervisi贸 directa dels processos i din脿miques de treball (un bon moment per a fer-ho 茅s quan s’implanten temes de qualitat).

3. Parlar amb altres entitats. Con猫ixer l’experi猫ncia i les bones pr脿ctiques d’entitats afins per estructura, dimensi贸 o 脿rea d’activitat. Investigar tamb茅 les experi猫ncies fallides per no repetir errors.

4. Contrastar amb especialistes la informaci贸 recollida. Demanar a persones de l’脿mbit TIC que valorin i complementin les dades obtingudes en els passos anteriors. L貌gicament, si l’entitat disposa d’aquest perfil a la pr貌pia estructura (remunerada o volunt脿ria), hem de suposar que ja estar脿 liderant el proc茅s des del principi. Habitualment, per貌, les ONL no solen disposar de t猫cnics especialistes tan a la vora, de manera que caldr脿, en general, cercar-los fora.

Fase de disseny i execuci贸:

5. Definir un pla d’acci贸 en mat猫ria de TIC que reculli totes les intervencions necess脿ries detectades a la fase de diagn貌stic. D’entrada, en aquest punt, siguem ambiciosos; ja hi haur脿 temps de retallar.

6. Prioritzar i calendaritzar les accions a realitzar. L’activitat de l’entitat no s’ha de paralitzar perqu猫 implementem aquesta estrat猫gia. Tampoc no hem de quedar-nos sense recursos econ貌mics per afrontar altres temes ni cal que provoquem canvis culturals tan grans que les persones no puguin assumir-los. Cal, doncs, valorar adequadament de qu猫 som capa莽os (t猫cnicament, econ貌micament, humanament) i, sense adormir-nos, anar fent passos progressius. En aquest sentit, pot ser 煤til escollir algunes primeres mesures que puguin aportar grans beneficis amb costos relativament baixos, per tal que tothom vegi les bondats dels canvis i hi col路labori proactivament.

7. Formar, formar, formar. Cap inversi贸 en TIC (i en tantes altres coses) no t茅 sentit si no es dota la gent de les capacitats d’煤s adequades. Per tant, cal proposar la formaci贸 pertinent als usuaris de les eines. En el m贸n de la formaci贸 tamb茅 hi ha de tot i, malauradament, sovint, massa coses de poca qualitat, aix铆 que dediquem-hi els esfor莽os necessaris per a garantir que s’acompleixen els objectius.

Fase de seguiment:

8. Avaluar els resultats de les mesures aplicades. Si pot ser amb indicadors num猫rics, millor (hores estalviades, persones ateses, etc.). Aix貌 tamb茅 ajudar脿 a fer que hi hagi m茅s implicaci贸 de tothom perqu猫 permetr脿 fer tangibles els resultats.

9. Mantenir i supervisar. Les TIC necessiten una atenci贸 continuada com qualsevol altra 脿rea de suport organitzatiu. Les eines s’han d’anar renovant, els processos i les activitats canvien, obrim nous camps de treball… Cal que l’entitat tingui alg煤 (dins, fora o entremig) que faci un seguiment de l’estrat猫gia TIC i estigui atent a les incid猫ncies i les possibilitats de millora. En aquest sentit, val la pena establir un canal clar pel qual tots els nostres grups d’inter猫s (professionals, voluntaris, socis, etc.) puguin fer-nos arribar els seus suggeriments de millora en mat猫ria de TIC.

Al proper cap铆tol mirar茅 de fer un an脿lisi m茅s concret de les 脿rees on les entitats podrien aplicar les TIC i quines eines podrien fer-se servir.

4 comentaris a “Les TIC, grans oblidades a les ONL (II)”

 1. Sonia Yul谩n ha dit:

  11 mar 07 - 3:46

  Hola Jaume, desde C贸rdoba, Argentina.

  Mira escribo para comentarte que tus art铆culos sobre TIC e inclusi贸n social, su impacto en las ONL (aqui las llamamos ONGs, Org. no gubernamentales) me est谩n siendo de mucha utilidad porque estoy realizando una investigaci贸n para fundamentar un proyecto de creaci贸n de cat谩logo colectivo de las colecciones de Bibliotecas Populares Argentinas a presentar en una convocatoria de ponenecias en la pr贸xima Feria del Libro Buenos Aires… pues citar茅 tus art铆culos porque son muy interesante desde la visi贸n social.

  Un cordial saludo, Sonia
  en los pr贸ximos d铆as, si podemos ma帽ana ya ir谩s viendo en nuestro sitio algunos adelantos del proyecto.

 2. Jaume Albaig猫s ha dit:

  11 mar 07 - 12:22

  Hola Sonia,

  Gracias por dejar tu comentario. Celebro que mis textos os sean de utilidad en el desarrollo de vuestro proyecto. Cualquier cosa, ya sab茅is donde encontrarme.

  Un abrazo.

 3. Nicola ha dit:

  05 abr 07 - 11:15

  En la secci贸n Bacatics de nuestro portal hemos reproducido el articulo 鈥淟as TIC, grandes olvidadas en las ONL” de Jaume Albaig猫s. Muy, muy interesante!

 4. TecnolONGia » Arxiu » Reportatge “Cooperaci贸n y nuevas tecnolog铆as”Reportaje “Cooperaci贸n y nuevas tecnolog铆as” ha dit:

  17 mai 07 - 15:59

  [...] Precisament en aquest darrer aspecte el reportatge es fa ress貌 d’algunes de les idees proposades en anteriors entrades (particularment aqu铆 i aqu铆) de TecnolONGia, fet que agraeixo. [...]


Deixa un comentari