Anuari del Tercer Sector Social de Catalunya 2009

Anuari 2009 del Tercer Sector Social de CatalunyaEl 9 de juliol es va presentar a Barcelona l’Anuari 2009 del Tercer Sector Social de Catalunya, una iniciativa conjunta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i de l’Observatori del Tercer Sector. Gaireb√© 950 entitats participants a trav√©s d’un ampli q√ľestionari i un centenar d’entrevistes a persones rellevants del sector configuren un volum de dades significatiu per a extreure conclusions v√†lides sobre el conjunt del sector social catal√†.

Un dels valors m√©s significatius de l’Anuari √©s, a banda de saber com √©s el sector avui, la possibilitat d’analitzar per primera vegada la seva evoluci√≥, ja que aquest estudi es pot considerar el segon cap√≠tol del Llibre blanc del tercer sector c√≠vicosocial de Catalunya, publicat el 2003.

En recomano la lectura / consulta global (l’Anuari es pot descarregar en format pdf), per√≤, per ser originals, en aquest post em concentrar√© en aquells aspectes relatius a la pres√®ncia i l’√ļs de les TIC al sector.
En destaco els punts que em semblen més interessants:

* El 2003 nom√©s un 14% de les entitats tenien web o feien √ļs d’Internet (no es distingia, per tant, menys del 14% devien tenir web propi), mentre que el 2009 el 67% declara tenir-ne. El salt √©s notori per√≤ s’evidencia que un ter√ß encara estan a les fosques pel que fa a pres√®ncia a Internet, fet que avui ja ens resulta molt estrany.

* En relaci√≥ a la dada anterior, el canal Internet s’ha convertit en el mitj√† de comunicaci√≥ m√©s emprat, superant el de confer√®ncies i xerrades, que era el primer fa sis anys. En aquell moment, Internet estava per sota de premsa, r√†dio i tv local.

* Es visualitza una correlaci√≥ entre disponibilitat de web i mida d’entitat, en el sentit que en les entitats petites √©s on aquesta disponibilitat √©s menor (59%). A nivell de sector d’activitat, les entitats que treballen amb dones o amb persones immigrades estan al 50%, mentre que les de discapacitats, addiccions o salut estan al 80%. Segons l’estudi, aix√≤ t√© a veure amb el divers nivell de professionalitzaci√≥ de les entitats d’uns o altres sectors.

* En relaci√≥ als usos, un 90% declara utilitzar sovint o molt sovint les TIC en la realitzaci√≥ d’activitats i projectes, mentre que a l’altre extrem un 65% no les utilitza o ho fa molt poc per a accions d’incid√®ncia pol√≠tica.

Cal dir que el nombre d’entitats que han respost concretament les preguntes sobre les quals es basen les dades anteriors oscil¬∑la entre les 450 i les 550 sobre les 950 que han respost globalment. No s√© si dic una bestiesa estad√≠stica per√≤ suposo que entre les entitats que responen una pregunta el percentatge de les que “se senten properes” al contingut de la pregunta deu ser m√©s alt que la mitja. I al rev√©s deu passar amb les que no responen. Dic aix√≤ perqu√® em temo que la fotografia correcta del sector ens hauria de fer aplicar un cert factor de correcci√≥ a la baixa. B√©, si algun ent√®s en la mat√®ria m’ho explica, fant√†stic.

Deixa un comentari