Les TIC, grans oblidades a les ONL (I)

Tots els qui vivim m√©s o menys a la vora de les ONL, sabem que √©s un sector que ha crescut molt en els darrers anys, en tots els sentits: influ√®ncia social, recursos disponibles, treballadors assalariats… En paral¬∑lel les ONL han anat incorporant departaments o funcions professionals que tradicionalment no havien tingut: comunicaci√≥, qualitat, recursos humans…

Explicar a la societat què fem, captar recursos per destinar-los als nostres projectes de transformació de la realitat, fer les coses ben fetes o establir bons equips de treball són alguns dels fruits derivats del fet de tenir persones que es fessin càrrec de les funcions que tot just acabo de citar.

I tot aix√≤, tot, √©s bo. Sense perdre de vista el paper que hist√≤ricament han tingut i necess√†riament han de seguir tenint els voluntaris (des de la creaci√≥ i el lideratge de les entitats fins a l’execuci√≥ pr√†ctica de les seves activitats), s√≥c un defensor conven√ßut de la necessitat de professionalitzaci√≥ de la nostra tasca.

Ara b√©, en tot aquest proc√©s que encara s’est√† fent i que durar√† uns quants anys m√©s, crec que hi ha un √†mbit -particularment important- que no ha tingut el reconeixement necessari per part dels gestors de les ONL,¬†el de les Tecnologies de la Informaci√≥ i les Comunicacions, les TIC.

S’estan invertint recursos importants en sistemes de qualitat: procediments, auditories, certificacions… Per√≤ rarament es pensa en les TIC com una eina fonamental per assolir aquest objectiu de qualitat.

Tamb√© s’aposta per la comunicaci√≥, per diferents raons, per√≤ de forma significativa perqu√® √©s la manera de donar-se a con√®ixer i captar nous recursos per a la pr√≤pia activitat. En canvi, no es t√© present que les TIC podrien ajudar-nos a reduir els nostres costos i, per tant, a tenir menys necessitats de captaci√≥.

El paper de les TIC a la major part de les organitzacions que conec √©s merament anecd√≤tic m√©s enll√† dels seus usos evidents. Hi s√≥n perqu√® vivim a l’era de les TIC i aquestes se’ns colen per sota la porta, ho vulguem o no. Tenim ordinadors, acc√©s a Internet i, fins i tot, en alguns casos, aules de capacitaci√≥ de col¬∑lectius en exclusi√≥, per√≤ d’aqu√≠ a fer-ne un actiu estrat√®gic encara ens queda molt cam√≠ per rec√≥rrer.

La llista de pr√†ctiques poc recomanables (per dir-ho polidament) que he observat en mat√®ria de TIC a les ONL √©s llarga: eines utilitzades per a funcions que no els pertoquen; d’altres mal dissenyades, poc robustes i encara menys eficients; treballadors que abandonen durant dies les seves tasques d’atenci√≥ a les persones per dedicar-se a tasques administratives que es podrien resoldre amb uns quants clics; processos que es repeteixen una vegada i una altra de forma mec√†nica sense aportar cap valor afegit, generant errors que demanen hores per ser corregits…

Tot plegat, una quantitat fant√†stica de feina innecess√†ria o que ha calgut repetir. Tradu√Įt en euros, el n√ļmero donaria per a mantenir una bona colla d’aquells projectes que no hem pogut tirar endavant perqu√® ning√ļ no ens els ha finan√ßat. I si comenc√©ssim a autofinan√ßar-nos per la via de no llen√ßar els diners?

Crec fermament que, d’una vegada per totes,¬†ja va sent l’hora que les TIC s’integrin de deb√≤ en la planificaci√≥ estrat√®gica de les entitats, al cor de cadascun dels projectes, processos i activitats.

Les TIC han de ser un factor transversal que contribueixi a un major i millor acompliment de la missi√≥ de cada organitzaci√≥. Per¬†dir-ho en les nostres paraules, ens cal de totes, totes, un “enfocament TIC” a les ONL.

Feta la crida, deixo per al proper dia algunes recomanacions i línies de treball que us voldria suggerir.

PS.¬†Suposo que alg√ļ pensar√† que escric tot aix√≤ amb una certa intenci√≥ encoberta d’escombrar cap a casa.¬†M’√©s ben igual. Ja fa temps que miro de cridar l’atenci√≥ dels responsables de¬†les entitats que em s√≥n properes (amb resultats desiguals)¬†i ara, simplement, aprofito l’ocasi√≥ per provar d’arribar una mica m√©s lluny.


11 comentaris a “Les TIC, grans oblidades a les ONL (I)”

 1. Gema ha dit:

  28 feb 07 - 14:33

  Hola Jaume!

  Me parece estupendo que utilices las consultas de SolucionesONG.org para tu blog, que me ha parecido muy interesante y quer√≠a proponerte un trueque de informaci√≥n.. para “compartir el conocimiento”, ya que me ha gustado tu art√≠culo o reflexi√≥n sobre las TIC y me gustar√≠a destacarlo en nuestra web, ¬Ņque te parece?

  Ah! y de paso… si no te importa, ofr√©ceme enlaces a otros blog que como el tuyo sean interesantes para alimentar el proyecto… la cuesti√≥n es poder canalizar toda la informaci√≥n interesante de la blogosfera para que llegue a los profesionales de las ONG.

  Salu2!
  Gema

 2. Jaume Albaigès ha dit:

  28 feb 07 - 14:53

  ¬°Hola Gema!

  Por supuesto que puedes destacar el art√≠culo. √Čste y cualquier otro pasado o futuro. Y yo, agradecido, ¬°c√≥mo no!

  De momento tienes un par de enlaces a blogs en la p√°gina principal m√≠a, en la columna men√ļ de la derecha, aunque¬†espero ir aumentando la lista.

  Un abrazo.

 3. Jaume Albaigès ha dit:

  05 mar 07 - 17:23

  Me sigo autocomentando :-) . Esta entrada ha sido citada en la portada de SolucionesONG.org, concretamente en la secci√≥n “Hoy destacamos”. ¬°Mil gracias!

 4. Jaume Albaigès ha dit:

  08 mar 07 - 15:45

  I un altre. Em citen a La broma¬†(gr√†cies).¬†I fins i tot alg√ļ fa un comentari sobre la meva cita. Realment, alhora que √©s una gran oportunitat per a la difusi√≥, Internet tamb√© √©s un risc per a la dispersi√≥. Un altre repte per als tecn√≤legs.¬†

 5. Jaume Albaigès ha dit:

  12 mar 07 - 10:22

  Una cita m√©s. Aquest cop a CanalSolidari. I per la seva banda, Xarxanet, els cita a ells citant TecnolONGia. Curiosament, a l’apartat de Cooperaci√≥ i Drets Humans…

 6. Jaume Albaigès ha dit:

  14 mar 07 - 11:45

  Els amics de SolucionesONG.org i de HacesFalta.org han reprodu√Įt l’article sencer.

 7. Jaume Albaigès ha dit:

  14 mar 07 - 14:38

  El bloc del Centro Iniciativas Solidaridad y Empleo tamb√© reprodueix tot l’article. Trobo que estaria b√© que els citadors deixessin un comentari aqu√≠, no? ;-)

 8. Jaume Albaigès ha dit:

  14 mar 07 - 14:43

  Aquest bloc sobre e-learning fa una sinopsi dels dos primers articles d’aquesta s√®rie.

 9. Jaume Albaigès ha dit:

  15 mar 07 - 10:47

  Certament no deixa de sorprendre’m, tot i la meva vinculaci√≥ a les TIC, la velocitat de difusi√≥ i replicaci√≥ de la informaci√≥. Un web mexic√†, Prominent M√©xico ha reprodu√Įt l’article.

 10. Jaume Albaigès ha dit:

  25 abr 07 - 13:57

  El projecte 1 @ + tu = 1 ‚ā¨ tamb√© s’ha fet ress√≤ de l’article.

 11. TecnolONGia » Arxiu » Reportatge Cooperaci√≥n y nuevas tecnolog√≠asReportaje Cooperaci√≥n y nuevas tecnolog√≠as ha dit:

  17 mai 07 - 16:00

  [...] Precisament en aquest darrer aspecte el reportatge es fa ress√≤ d’algunes de les idees proposades en anteriors entrades (particularment aqu√≠ i aqu√≠) de TecnolONGia, fet que agraeixo. [...]


Deixa un comentari