La bretxa digital també és territorial
Amb molt retard, ja em perdonareu, reprenc la sèrie d’articles d’anà lisi de les dades publicades per HacesFalta.org (HF) sobre ofertes de treball i de voluntariat en l’à mbit TIC a les ONL.
Per a la presentació que vaig fer dilluns a Madrid, vaig preparar quatre números sobre la distribució geogrà fica de l’oferta. De fet, és una proposta que ja havia suggerit l’Arancha d’HF en el moment de la publicació de la meva primera anà lisi, el 2007.
Com sempre, adverteixo de la no pretensió d’atribuir valor de veritat inqüestionable a les dades que presento. Simplement, crec que, pel cap baix, aporten indicis rellevants i permeten fer algunes reflexions segurament no del tot desencaminades, tot i que, ben segur, hi ha molta informació que desconec o que no considero, com ja comentaré més endavant.
* Les provÃncies de Madrid (40%), Barcelona (25%) i València (10%), concentren un 75% de l’oferta global TIC (remunerada + voluntariat). Segons dades de la Wikipedia citant l’INE, aquestes tres provÃncies concentren un 31% de la població espanyola, de manera que, comparant-ho amb aquest valor, la desproporció sembla evident. Probablement seria més interessant comparar-ho amb la distribució territorial d’ONL, però no tinc aquesta informació, aixà que si algú hi vol col·laborar… (De fet, Arancha, vosaltres podrÃeu fer el cà lcul en relació al cens de les entitats que teniu afiliades a HF, oi? )
* De la resta, cap arriba al 2%. Només quatre estan entre l’1 i el 2% (La Corunya 1.6%, Sevilla 1.4%, Mà laga 1.0% i Còrdova 1.0%).
* Hi ha 8 provÃncies en les quals, durant els 2 anys analitzats, no s’ha publicat cap oferta TIC, ni de feina remunerada ni de voluntariat. Són Cà ceres, Cantà bria, Ciudad Real, Guipúscoa, Guadalajara, La Rioja, Navarra i Tenerife. Aquestes provÃncies sumen el 10% de la població espanyola.
Sobten especialment els casos de Tenerife, per ser la 14a provÃncia més poblada, i el de la zona Cantà bric – Vall de l’Ebre, territori considerat dels més dinà mics econòmicament en el conjunt de l’Estat, on tenim a La Rioja, Navarra, Guipúscoa i Cantà bria sense ofertes i Biscaia i Àlava sumen només el 0.3%.
Raons que expliquin aquesta situació n’hi poden haver moltes al marge de pensar que les TIC en les ONL d’aquests territoris no tenen bona salut: potser aquestes ONL no fan servir HF com a eina de referència per a la localització de persones, potser no necessiten publicar ofertes perquè ja troben fà cilment les persones que necessiten per altres vies, etc.
En qualsevol cas, podem concloure que la bretxa digital a les ONL té probablement també un vector territorial (igual com en pot tenir un de generacional), fet que hauria de ser pres en consideració, per exemple, per les administracions públiques dels territoris afectats, a l’hora de plantejar la participació de les entitats socials a les seves polÃtiques d’inclusió digital.
ismael ha dit:
30 abr 09 - 8:27Suscribo que habrÃa que poner en relación los datos que presentas con el censo de ONL en el territorio.
De la misma forma, también habrÃa que ponerlo en relación al número de visitantes/usuarios que tiene HacesFalta.org en dichas provincias. Es decir, podrÃa darse que estas provincias tuviesen otras vÃas (p.ej. un portal de voluntariado autonómico) a través de las cuales vehicular sus necesidades de voluntariado.
ENn cualquier caso, ¡una reflexión muy interesante!