La bretxa digital també és territorial

Amb molt retard, ja em perdonareu, reprenc la s√®rie d’articles d’an√†lisi de les dades publicades per HacesFalta.org (HF) sobre ofertes de treball i de voluntariat en l’√†mbit TIC a les ONL.

Per a la presentaci√≥ que vaig fer dilluns a Madrid, vaig preparar quatre n√ļmeros sobre la distribuci√≥ geogr√†fica de l’oferta. De fet, √©s una proposta que ja havia suggerit l’Arancha d’HF en el moment de la publicaci√≥ de la meva primera an√†lisi, el 2007.

Com sempre, adverteixo de la no pretensi√≥ d’atribuir valor de veritat inq√ľestionable a les dades que presento. Simplement, crec que, pel cap baix, aporten indicis rellevants i permeten fer algunes reflexions segurament no del tot desencaminades, tot i que, ben segur, hi ha molta informaci√≥ que desconec o que no considero, com ja comentar√© m√©s endavant.

Oferta TIC provincial

* Les prov√≠ncies de Madrid (40%), Barcelona (25%) i Val√®ncia (10%), concentren un 75% de l’oferta global TIC (remunerada + voluntariat). Segons dades de la Wikipedia citant l’INE, aquestes tres prov√≠ncies concentren un 31% de la poblaci√≥ espanyola, de manera que, comparant-ho amb aquest valor, la desproporci√≥ sembla evident. Probablement seria m√©s interessant comparar-ho amb la distribuci√≥ territorial d’ONL, per√≤ no tinc aquesta informaci√≥, aix√≠ que si alg√ļ hi vol col¬∑laborar… (De fet, Arancha, vosaltres podr√≠eu fer el c√†lcul en relaci√≥ al cens de les entitats que teniu afiliades a HF, oi? ;-) )

* De la resta, cap arriba al 2%. Nom√©s quatre estan entre l’1 i el 2% (La Corunya 1.6%, Sevilla 1.4%, M√†laga 1.0% i C√≤rdova 1.0%).

* Hi ha 8 prov√≠ncies en les quals, durant els 2 anys analitzats, no s’ha publicat cap oferta TIC, ni de feina remunerada ni de voluntariat. S√≥n C√†ceres, Cant√†bria, Ciudad Real, Guip√ļscoa, Guadalajara, La Rioja, Navarra i Tenerife. Aquestes prov√≠ncies sumen el 10% de la poblaci√≥ espanyola.

Sobten especialment els casos de Tenerife, per ser la 14a prov√≠ncia m√©s poblada, i el de la zona Cant√†bric – Vall de l’Ebre, territori considerat dels m√©s din√†mics econ√≤micament en el conjunt de l’Estat, on tenim a La Rioja, Navarra, Guip√ļscoa i Cant√†bria sense ofertes i Biscaia i √Älava sumen nom√©s el 0.3%.

Raons que expliquin aquesta situaci√≥ n’hi poden haver moltes al marge de pensar que les TIC en les ONL d’aquests territoris no tenen bona salut: potser aquestes ONL no fan servir HF com a eina de refer√®ncia per a la localitzaci√≥ de persones, potser no necessiten publicar ofertes perqu√® ja troben f√†cilment les persones que necessiten per altres vies, etc.

En qualsevol cas, podem concloure que la bretxa digital a les ONL t√© probablement tamb√© un vector territorial (igual com en pot tenir un de generacional), fet que hauria de ser pres en consideraci√≥, per exemple, per les administracions p√ļbliques dels territoris afectats, a l’hora de plantejar la participaci√≥ de les entitats socials a les seves pol√≠tiques d’inclusi√≥ digital.

1 comentari a “La bretxa digital tamb√© √©s territorial”

  1. ismael ha dit:

    30 abr 09 - 8:27

    Suscribo que habría que poner en relación los datos que presentas con el censo de ONL en el territorio.

    De la misma forma, tambi√©n habr√≠a que ponerlo en relaci√≥n al n√ļmero de visitantes/usuarios que tiene HacesFalta.org en dichas provincias. Es decir, podr√≠a darse que estas provincias tuviesen otras v√≠as (p.ej. un portal de voluntariado auton√≥mico) a trav√©s de las cuales vehicular sus necesidades de voluntariado.

    ENn cualquier caso, ¡una reflexión muy interesante!


Deixa un comentari