ONG, administraci贸, TIC i exclusi贸 digital

Des de fa m茅s d’un any participo en un grup de treball format per representants de diferents organitzacions socials que tenen una vinculaci贸 significativa amb el tema TIC, sobretot pel que fa a l’acostament d’aquestes tecnologies als col路lectius m茅s desafavorits, per貌 tamb茅 en relaci贸 al seu 煤s intern. Durant tot aquest temps el grup, promogut per la Fundaci贸n Luis Vives i la Fundaci贸 Un Sol M贸n, ha treballat diferents l铆nies tem脿tiques.

Un dels primers fruits d’aquest treball 茅s l’elaboraci贸 de l’informe “Las pol铆ticas p煤blicas en materia de nuevas tecnolog铆as, las聽ONG de acci贸n social y los colectivos desfavorecidos“, un document de 14 p脿gines (no us queixareu, hem sintetitzat) en el qual es fa una reflexi贸 sobre l’estat de les TIC al sector, sobre聽la fractura聽digital a la societat, sobre el paper de les ONG en la lluita contra aquesta fractura, etc.

La reflexi贸 s’acompanya聽d’una s猫rie de recomanacions que formulem a les administracions p煤bliques per tal que ens tinguin m茅s presents tant a l’hora d’elaborar les pol铆tiques p煤bliques en l’脿mbit de les TIC com en el moment de definir les bases de les diferents convocat貌ries de subvencions.

Un altre dia mirar茅 de fer-vos quatre comentaris sobre el document. De moment, us animo a llegir-lo i聽difondre’l.

3 comentaris a “ONG, administraci贸, TIC i exclusi贸 digital”

 1. ismael ha dit:

  19 feb 07 - 17:13

  Hola Jaume,

  Genial l’informe: crec, sincerament, que feia molta falta una cosa aix铆. Desconec qu猫 passa a la resta del territori espanyol, per貌 fins on jo s茅, la Generalitat 茅s molt m茅s sensible en mat猫ria de TIC i ONG que no pas l’Administraci贸 de l’Estat. A m茅s, crec que es toquen molt铆ssims temes realment delicats, aix铆 que molt铆ssimes felicitats!!

  [paso al castellano, para mayor... 驴difusi贸n?]

  Algunos comentarios al informe:

  - me pregunto si el “centro de informaci贸n y orientaci贸n sobre las TIC” no es un papel que juega ya Fundaci贸n Bip-Bip, sobretodo desde que apareci贸 puntoOrg

  - me ha sorprendido (en realidad, no me ha sorprendido ;) que la capacitaci贸n sea el apartado menos detallado, y con diferencia, del apartado 2 del informe. Una diferenciaci贸n b谩sica entre alfabetizaci贸n tecnol贸gica y alfabetizaci贸n informacional – dentro de la gen茅rica alfabetizaci贸n digital – no hubiese estado de m谩s :)

  Para terminar, algunas referencias bibliogr谩ficas “sobre el uso de las TIC en las ONG” adem谩s de la referencia de Cabrera et al. (2005)… qu茅 raro que, habiendo Fundaci贸 Un S貌l M贸n, no haya salido, como m铆nimo, la suya!

  Acevedo, M. (2006). La integraci贸n de las Tecnolog铆as de la Informaci贸n y la Comunicaci贸n: Asignatura pendiente de la cooperaci贸n.
  http://ictlogy.net/bibciter/reports/projects.php?idp=517

  Franco, C. (Coord.) (2002). 驴Conectadas? Las ONG Espa帽olas en la red.
  http://ictlogy.net/bibciter/reports/projects.php?idp=26

  Fundaci贸n Bip-Bip. (2005). Estudio de diagn贸stico sobre el nivel de utilizaci贸n de las TIC en las entidades no lucrativas de acci贸n social que trabajan en pro de la inserci贸n laboral en Espa帽a
  http://ictlogy.net/bibciter/reports/projects.php?idp=544

  Fundaci贸 Pere Tarr茅s. (2000). ONG e Internet: Matrimonio de Conveniencia?
  http://ictlogy.net/bibciter/reports/projects.php?idp=141
  (este 煤ltimo s茅 solamente que existe. Pero como las meigas: haberlo visto…)

 2. Jaume Albaig猫s ha dit:

  20 feb 07 - 18:25

  Caram, Ismael, al final t’haur茅 de derivar una part dels guanys generats pel bloc ;-) . Gr脿cies una vegada m茅s.

  Ja fa temps que tinc ganes de fer algun comentari sobre els informes que cites, que v茅nen a ser una mica els “cl脿ssics” en la mat猫ria, per貌 algun d’ells encara el tinc a la llista de “pendents de fullejar”.

  Coincideixo a priori amb el que comentes sobre puntoOrg, tot i que haurem de veure com va evolucionant, ja que encara 茅s una criatura molt jove. De fet, aix貌 dels grups de treball i dels informes sol ser tan poc 脿gil que quan vam fer la darrera reuni贸, aquesta iniciativa de Bip-Bip encara no existia, em penso.

  De fet, hi ha diverses petites c猫l路lules (persones, centres, organitzacions) que fan coses prou interessants en relaci贸 a algunes de les demandes que es fan i, segurament, el m茅s intel路ligent seria aplicar nous recursos a la seva activitat enlloc de crear nodes artificials de dubt贸s futur. Crec que, en aquesta l铆nia, alg煤, algun dia, haur脿 de comen莽ar a pensar en alguna mena de “capital llavor” (p煤blic / privat) associat a les ONL, per貌 aix貌 ja 茅s una altra hist貌ria.

 3. ICTlogy » e-Stas 2007 and the experts group on ICTs for nonprofits ha dit:

  15 mar 07 - 12:46

  [...] Please, feel free to suggest any points that this Decalogue should include. Some days ago, Jaume Albaig猫s published in his excellent blog, tecnolONGgia, the report Las pol铆ticas p煤blicas en materia de nuevas tecnolog铆as, las ONG de acci贸n social y los colectivos desfavorecidos (, 171 Kb) [Public policies about new technologies, social action nonprofits and underserved communities] and, in my opinion, it makes a perfect starting point. [...]


Deixa un comentari