Anàlisi de les ofertes TIC a les ONL (v2)

Fa poc més d’un any vaig publicar un article anomenat Mini-anàlisi: perfils TIC a les ONL en el qual, a partir de les ofertes de feina i voluntariat aparegudes a HacesFalta.org (HF), vaig provar d’extreure quatre idees sobre la situació de les TIC a les ONL. D’aleshores ençà he seguit recopilant informació fins arribar als dos anys de dades acumulades. A partir d’aquestes dades miraré de continuar i ampliar aquell breu estudi, amb el desig d’esbrinar alguna cosa més sobre la relació entre les TIC i les entitats socials.

Insisteixo en el fet que no sóc sociòleg ni investigador professional i, per tant, no voldria atribuir qualitats de veritat científica a les meves afirmacions. Tot i això, per descomptat, procuraré ser raonable i no dir grans bestieses. ;-)

Per tal de fer-ho més digerible i, alhora, no haver d’esperar al final de l’anàlisi per publicar-lo, aniré desenvolupant-lo al llarg de diferents entrades.

Començo, igual que en l’ocasió anterior, agraint a l’equip d’HF la seva amabilitat (i rapidesa!) en oferir-me dades globals d’ús del servei per part de les entitats.

Alguns criteris:

* Algunes ofertes apareixen repetides diverses vegades al llarg del període estudiat. Això és així perquè HF dóna la possibilitat de desactivar una oferta i republicar-la en el futur. No és evident diferenciar quan una republicació és fruit d’una nova convocatòria o no ho és. D’altra banda, malgrat que la convocatòria (codi, títol) sigui la mateixa, el seu contingut pot haver estat modificat. Per tot plegat, a efectes de l’estudi considerem cada oferta apareguda com una dada nova, independentment de si es tracta d’una primera aparició o d’una republicació.

* HF permet gestionar tres tipus d’ofertes: voluntariat presencial (VP), voluntariat virtual (VV) i feina remunerada (FR). El VV és un cas una mica especial, ja que habitualment no són pròpiament ofertes equiparables a les altres, sinó més aviat invitacions a col·laborar en cibercampanyes de pressió, suport o denúncia. Per aquesta raó, habitualment em referiré només a VP + FR, tot i que al final faré alguna reflexió sobre el VV.

* Tinc intenció de comparar, en la mesura del possible, les dades de l’anterior anàlisi amb les de l’actual. De totes maneres, cal tenir present que els dos períodes no són ni consecutius ni de la mateixa durada, sinó que essencialment, el segon és un subconjunt de l’actual. He volgut tornar al punt de partida per incloure altres aspectes que la primera vegada no vaig considerar.

Algunes dades generals:

* Període analitzat: 10/03/2007 a 10/03/2009

* Organitzacions que han publicat almenys una oferta (de qualsevol tipus) durant el període: 1592

* Ofertes publicades durant el període:

Global
TIC
TIC / Global
VP
6844
55%
459
55%
6,71%
FR
5615
45%
374
45%
6,66%
Total
12459
100%
833
100%
6,69%

* Ofertes publicades durant el període de l’anterior estudi (febrer 07 – novembre 07):

Global
TIC
TIC / Global
VP
2631
60%
147
57%
5,60%
FR
1772
40%
113
43%
6,40%
Total
4403
100%
260
100%
5,90%

Al proper post les primeres reflexions…

Deixa un comentari