La transformaci贸 digital del tercer sector

Fem un rep脿s de l’agenda recent:

1. Aquesta setmana s’ha celebrat a Barcelona el curs El m貌bil i les TIC al servei de l’efici猫ncia en la intervenci贸 social, organitzat per la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya.

2. Per altra banda, fa pocs dies es va presentar la iniciativa m4social, liderada per la pr貌pia Taula amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”, l’Ajuntament de Barcelona i la Fundaci贸 Mobile World Capital. En les seves pr貌pies paraules:

m4Social 茅s un espai de trobada que facilita la comunicaci贸 flu茂da entre entitats, desenvolupadors i finan莽adors per impulsar projectes socials que utilitzin la tecnologia m貌bil.

3. Aquests dies tamb茅 s’ha presentat esTICenlla莽at, una iniciativa de les fundacions Real Dreams i CTecno (Cercle Tecnol貌gic de Catalunya) per canalitzar equips de voluntariat tecnol貌gic des d’empreses especialitzades cap a projectes concrets d’ONG. Doneu-hi un cop d’ull!

4. Finalment, durant el recent Mobile World Congress, es van organitzar una s猫rie d’esdeveniments alternatius vinculats a la tecnologia i organitzats per o amb la participaci贸 d’entitats del tercer sector: el Mobile Social Congress,聽 el Congr茅s de Sobirania Tecnol貌gica i el Mobile Commons Congress.

Quanta activitat, no trobeu? Sembla com si alguna cosa s’est茅s movent en la relaci贸 entre les ONL i les TIC. Aix貌 no poden ser sin贸 bones not铆cies, en principi… ;-)

Perdoneu que copi茂 un par脿graf de l’anterior entrada del blog:

En el proc茅s de professionalitzaci贸 del Tercer Sector hem viscut, al llarg dels darrers 25 anys, la incorporaci贸 progressiva a les estructures de les entitats de tota una s猫rie de perfils laborals: t猫cnics de projectes o d鈥檃tenci贸 directa, direcci贸, gesti贸 econ貌mica, ger猫ncia, comunicaci贸, captaci贸 de fons鈥 El seg眉ent pas era el dels tecn貌legs, per貌 la crisi ho va estroncar. Total, que ens trobem amb organitzacions cada cop m茅s farcides de tecnologia per貌 sovint faltades del coneixement suficient per emprar-la des de l鈥檈strat猫gia.

Veient aquesta atape茂da agenda, semblaria que els efectes de la crisi comencen a quedar enrere i que al sector ens tornem a preocupar d’aquests temes. Permeteu-me que em quedi amb la darrera frase del par脿graf anterior:

Ens trobem amb organitzacions cada cop m茅s farcides de tecnologia per貌 sovint faltades del coneixement suficient per emprar-la des de l鈥檈strat猫gia.

Crec que estem exactament en aquest punt. I, per tant, hi ha un risc. Que creiem que pel simple fet d’incorporar (algunes) eines ja ho tenim tot fet.聽 Per cert, un risc que no 茅s nou, com comentar茅 m茅s endavant. Miro d’aportar alguns elements per justificar-ho i reflexionar-hi a partir de diferents intervencions fetes en el marc del curs de qu猫 us parlava fa un moment.

1. Gen铆s Roca, citant el recentment publicat estudi L鈥檈scletxa digital a la ciutat de Barcelona, remarcava que l’acc茅s a la xarxa i, en general, a les TIC, deixava de ser un indicador rellevant i que la nova frontera, la nova escletxa, se situava en la capacitat o no de fer servir els recursos tecnol貌gics per a determinats usos. Aquesta idea, que pot ser “nova” per a la poblaci贸 en general i, particularment, per als grups m茅s vulnerables, no ho 茅s en absolut per a les organitzacions. En aquest mateix blog hi ha articles dels anys 2008 i 2009 (aqu铆 i aqu铆, per exemple) on ja s’alertava d’aquesta circumst脿ncia. El canvi, en tot cas, rau en quines s贸n les eines tecnol貌giques que desaprofitem: dit pel broc gros, abans era l’Excel i ara s贸n els m貌bils (i tamb茅 l’Excel, encara, s铆).

2. Toni Codina, director de la Taula, va presentar els resultats d’un altre estudi: Les necessitats i compet猫ncies tecnol貌giques en serveis socials. Aquest estudi, de car脿cter qualitatiu, es va elaborar l’any 2011 per貌 no es va arribar a divulgar, coses de la crisi. A la presentaci贸 que va fer servir en Toni hi havia una diapositiva de resum amb 21 caracter铆stiques que definien la realitat de les TIC al tercer sector social, de les quals 18 eren negatives. 18!!! Inefici猫ncia, manca d鈥檈st脿ndards, recollida d鈥檌nformaci贸 com a tr脿mit per貌 sense valor, disparitat d鈥檈ines, desorientaci贸, falta de compet猫ncies, falta de coneixement especialitzat, manca d鈥檌ndicadors, etc. Podeu veure-la tot seguit. Un veritable poema. Nom茅s es presentava com a positiu l鈥檈xist猫ncia d鈥檃lguns equips motivats que havien fet coses interessants amb tecnologia, el fet que el sector era prou homogeni com per compartir necessitats (i, per tant, poder-hi aportar solucions col路lectives) i l鈥檈xist猫ncia d鈥檃lguns referents TIC que ajudaven a situar el sector.

En Toni tamb茅 va coincidir en el fet que la crisi havia estroncat l鈥檈voluci贸 en l’脿mbit TIC i crec que l鈥檈studi avala aquesta tesi: fa cinc anys el sector no havia encarat la seva transformaci贸 digital i posteriorment prou feina ha tingut a tirar endavant, per dir-ho d’alguna manera. 脡s a dir, la feina est脿 per fer.

3. Francesc Camps, d’Eral Grup, va fer una pon猫ncia ben inspiradora sobre les potencialitats de la tecnologia per ajudar a construir solucions altament personalitzades per a les persones ateses per les entitats socials. En la seva intervenci贸, en Francesc va fer notar que el teixit social tenia un endarreriment de 15 anys respecte d’altres sectors en mat猫ria de tecnologia, pel que fa a solucions adoptades. Tamb茅 suggeria que no tindria sentit salvar aquest endarreriment emprant ara aquests 15 anys, sin贸 que calia fer-ho (i es podia fer) m茅s de pressa. Citant-lo una mica lliurement, va venir a dir que potser ja no calia implantar els cl脿ssics sistemes de recollida de dades i que pertocava entrar ja en la fase de la intel路lig猫ncia artificial.聽 Jo no ho veig tan clar. Una cosa 茅s incorporar eines i l’altra 茅s fer el canvi cultural que implica entendre el recorregut i el valor que aquestes eines poden tenir i aportar a les organitzacions. La famosa visi贸 estrat猫gica que repeteixo ad nauseam. 脡s m茅s, si cremem etapes i no consolidem res, tornem a c贸rrer el risc de deixar-nos atrapar per l’enlluernament tecnol貌gic (la pirotecnologia, que en deia en Gen铆s) de la darrera novetat i seguir sense generar m茅s impacte en la pr貌pia missi贸, que al capdavall 茅s l’objectiu que perseguim. En resum, estic a favor de la visi贸 d’en Francesc, per貌 sense saltar-nos passos i, aix貌 s铆, anant per feina.

4. I el meu apunt personal. Mentre preparava la meva intervenci贸 vaig topar amb aquest article en qu猫 s’explica la milion脿ria inversi贸 tecnol貌gica feta per Mercadona per transformar i optimitzar els seus processos. Deixem de banda ara si al text tamb茅 hi ha una mica de pirotecnologia, si Mercadona 茅s aix貌 o 茅s all貌 i centrem-nos en la idea de fons: la revoluci贸 digital planteja un escenari que permet repensar-nos de dalt a baix. Moltes empreses han vist com sense canviar la seva activitat principal (el supermercat segueix sent el supermercat) poden fer-la m茅s eficient i, en conseq眉猫ncia, guanyar m茅s diners. D’altres, directament, han transformat completament la seva din脿mica o el seu model de negoci. Encara d’altres han aparegut gr脿cies a aquest context i d’altres m茅s desapareixeran. Fins i tot sectors tan descomunals i aparentment poc 脿gils com el sanitari, l’educatiu o el de l’administraci贸 han fet evolucions o replantejaments importants, alguns en molt poc temps. Podem dir el mateix del teixit associatiu, del m贸n de l’acci贸 social, del tercer sector en general (ambiental, cooperaci贸 i just铆cia global, cultural, esportiu, etc.)?

Cito un cop m茅s en Gen铆s Roca: tenir l’oportunitat de repensar-se per fer les coses millor 茅s un regal que cal agrair. La revoluci贸 digital ens ofereix aquesta possibilitat. Podem renunciar a tenir m茅s impacte en la missi贸 que 茅s la ra贸 de ser de cada organitzaci贸? Podrem justificar-ho? Ens hi posem?

PS. Us deixo alguns recursos m茅s que crec que us poden resultar interessants per complementar l’article:

- Les pon猫ncies del curs El m貌bil i les TIC al servei de l’efici猫ncia en la intervenci贸 social.

- Les piulades del mateix curs.

- De la gent de RocaSalvatella (Gen铆s Roca i companyia), La transformaci贸 digital dels negocis i 8 compet猫ncies digitals per a l’猫xit professional.

1 comentari a “La transformaci贸 digital del tercer sector”

 1. Ruben ha dit:

  19 mar 16 - 12:40

  Excelente reflexion, Jaume.

  Como creo que te comente alguna vez, hay en el sector una tendencia a ver las TICs simplemente como herramientas de captacion (fondos, socios, voluntarios…) pero no como tu comentas: una opprtunidad de repensar nuestros modelos de intervencion, de ser mas eficientes, de lograr un mayor impacto o cobertura, etc…

  Naturalmente hay excepciones, como la Fundacion Tecsos de Cruz Roja y Vodafone que conozco bien. Pero hay un retraso y un desden generalizado del que debemos despertar… Ojala esos eventos que comentas sean indicios de que algo puede empezar a cambiar…

  Saludos,
  Ruben


Deixa un comentari