10 reptes TIC pel 2016 a les ONLFa unes setmanes em van convidar a participar en un seminari de la Universitat de Deusto: Reflexiones sobre los Retos de las Migraciones en la Sociedad Red. Els organitzadors em van demanar que parl√©s del meu negociat, les TIC i les ONL, i ho vaig aprofitar per mirar de posar al dia una de les coses que he mirat de fer peri√≤dicament en aquest blog: identificar els reptes en mat√®ria de TIC a qu√® s’enfronten les entitats del Tercer Sector. Seguint el fil de la presentaci√≥, us deixo unes notes en forma de dec√†leg.

Breu introducció a mode de diagnòstic

El Tercer Sector fa servir les TIC com qualsevol altre actor, no hi ha difer√®ncies rellevants ni motius per sospitar d’un Tercer Sector endarrerit, comparativament parlant. De fet, dir√≠em que les difer√®ncies es donen a l’interior del sector com tamb√© passa en d’altres, i estan associades a par√†metres del tipus volum d’activitat, per posar un exemple. En aquest sentit, una gran ONG es pot assemblar for√ßa a una multinacional, tecnol√≤gicament parlant, mentre que una entitat m√©s petita pot emparentar-se amb una pime.

En el proc√©s de professionalitzaci√≥ del Tercer Sector hem viscut, al llarg dels darrers 25 anys, la incorporaci√≥ progressiva a les estructures de les entitats de tota una s√®rie de perfils laborals: t√®cnics de projectes o d’atenci√≥ directa, direcci√≥, gesti√≥ econ√≤mica, ger√®ncia, comunicaci√≥, captaci√≥ de fons… El seg√ľent pas era el dels tecn√≤legs, per√≤ la crisi ho va estroncar. Total, que ens trobem amb organitzacions cada cop m√©s farcides de tecnologia per√≤ sovint faltades del coneixement suficient per emprar-la des de l’estrat√®gia.

A partir d’aqu√≠, els reptes… Miro de ser breu en la formulaci√≥ de cadascun. Si teniu ganes d’anar m√©s enll√†, ho podem fer als comentaris.

1. Incloure les TIC a l’estrat√®gia

No m’hi allargo, ja n’he parlat altres vegades al blog (aqu√≠ i aqu√≠, per exemple), per√≤ segueix sent el punt de partida indefugible i, sovint, la baula feble del proc√©s. Cal fer que la tecnologia reforci l’estrat√®gia m√©s enll√† de l’operativa quotidiana.

2. Mentalitat d’inversi√≥

Tamb√© √©s un cl√†ssic del blog. Aplicar una estrat√®gia demanar√† recursos. Tot i que aquest discurs s’ha anat residualitzant, encara persisteix en alguns ambients la idea que desviar recursos de l’acci√≥ o l’atenci√≥ directa cap a d’altres √†mbits √©s una mena de tra√Įci√≥ a la missi√≥. I la crisi ha donat una segona vida a aquesta idea…

Despr√©s d’aquests dos primers reptes de caire m√©s organitzatiu i estrat√®gic, entrem en aspectes ja m√©s vinculats a elements concrets de la tecnologia o a √†mbits de les entitats on les TIC poden fer servei.

3. Construcció de comunitat

Seguim tenint organitzacions de base social feble, sobretot les de volum mitj√†. D’altra banda, algunes organitzacions petites i/o de recent creaci√≥ necessiten trobar la massa cr√≠tica que les faci viables. Una acci√≥ ben pensada a la xarxa, desenvolupada amb const√†ncia, podria contribuir a fer que moltes entitats trobessin el seu n√≠nxol dins de la llarga cua de les exist√®ncies possibles, m√©s enll√† de la zona de bestsellers.

4. Captació de fons

Clarament enlla√ßat amb el punt anterior. La constel¬∑laci√≥ de recursos, eines i conceptes vinculats a la captaci√≥ de fons amb mitjans tecnol√≤gics √©s inacabable i la major part d’entitats no hi han tret el cap encara: P2P, crowdfunding, microdonacions, m√≤bil, codis QR, TPV, anuncis online… Tot un univers per descobrir, tota una estrat√®gia espec√≠fica per desenvolupar.

5. Mobilitat

I una cosa ens porta a l’altra. La proliferaci√≥ dels dispositius m√≤bils obre vies noves a la captaci√≥ de fons, d√®iem. Per√≤ va molt m√©s enll√†. Dur un ordinador sempre connectat a sobre √©s un altre canvi notable que genera oportunitats. Podem millorar processos de treball, podem recopilar dades d’inter√®s obtingudes per terceres persones, etc. Tot un univers per descobrir, tota una estrat√®gia espec√≠fica per desenvolupar. Ah, que ja ho havia dit?

6. Dades, dades, dades…

M√©s enll√† d’algunes locucions que sovint no entenem prou (big data, data mining, etc.), el que s√≠ que √©s cert √©s que les entitats ja fa temps que acumulen dades de forma m√©s o menys sistematitzada en suports digitals, fruit de la seva operativa quotidiana. Dins d’aquestes dades hi ha, en molts casos, informaci√≥ rellevant que, convenientment estudiada, ajudaria a la presa de decisions basades en elements objectivables, cosa que no sempre passa. Comencem per un m√≠nim quadre de comandament amb quatre indicadors realment rellevants?

7. Dades obertes

Aqu√≠ s√≠ que estem absolutament desemparats. Pr√†cticament ning√ļ al sector s’ha plantejat que pugui tenir valor o sentit oferir dades pr√≤pies en formats accessibles per tal que tercers les puguin aprofitar per desenvolupar estudis o serveis. I tot i que potser √©s cert que les dades d’una sola organitzaci√≥ en molts casos no serien particularment rellevants, les d’una colla que treballin en el mateix tema o en el mateix territori, amb acumulacions d’uns quants anys, potser ja resultarien m√©s interessants. El sector ho hauria de considerar dins del retorn a realitzar envers el conjunt de la societat.

8. Gestió del coneixement

Aqu√≠ hi ha un aut√®ntic calaix de sastre: l’acc√©s al coneixement que la tecnologia facilita; com endre√ßar, aprofitar i gestionar aquest mateix coneixement; com aprofitar espec√≠ficament el coneixement alliberat i compartit en mat√®ria tecnol√≤gica; com formar-nos apropiadament i cont√≠nua per ser capa√ßos d’aprofitar-ho tot plegat… A tall d’exemple pr√†ctic, les organitzacions haurien d’ajudar els seus equips a desenvolupar Entorns Personals d’Aprenentatge (Personal Learning Environments) i, fins i tot, haurien d’arribar a construir Entorns Organitzacionals d’Aprenentatge.

9. Desenvolupament cooperatiu de solucions TIC

Aix√≤ que abans de la crisi semblava impossible ara es veu amb uns altres ulls: organitzacions diverses aportant i compartint recursos per tirar endavant solucions tecnol√≤giques conjuntes. SinergiaCRM, el projecte on concentro la major part dels meus esfor√ßos actualment, n’√©s una bona mostra. I es podrien fer for√ßa m√©s coses… Quan diem que un altre m√≥n (o una altra economia o el que sigui) √©s possible, no nom√©s parlem dels altres, tamb√© ho hem de fer de nosaltres mateixos.

10. Drets digitals

Ja fa temps que assistim a m√ļltiples debats relacionats amb la preservaci√≥ dels drets i llibertats individuals i col¬∑lectius a la xarxa: acc√©s, neutralitat, privacitat, etc. Tots aquests temes tamb√© haurien de ser inclosos a l’agenda sectorial de reivindicacions diverses. No podem deixar sols en aquesta lluita determinats moviments i activistes especialitzats, necessiten un suport clar del tercer sector i cal teixir les complicitats necess√†ries per tal que s’intercanvi√Į coneixement per capacitat d’influ√®ncia.

Qu√®, no direu que no hi ha teca, eh? N’afegir√≠eu algun altre? Digueu-hi la vostra!

6 comentaris a “10 reptes TIC pel 2016 a les ONL”

 1. Pedro ha dit:

  28 gen 16 - 21:10

  A√Īadir√≠a – como comentario global, 11 retos es un n√ļmero poco “redondo” precisamente la figura del “dinamizador tecnol√≥gico” en la organizaci√≥n.
  Interno o externo, voluntario o remunerado, m√°s experto en las TIC o m√°s enfocado al an√°lisis de necesidades, … pero nos encontramos habitualmente con entidades sin capacidad de plantear estrategia porque desconocen el “men√ļ”, sin tiempo dedicado por ninguno de sus miembros a la visi√≥n global TIC, sin capacidad de integraci√≥n de las diferentes soluciones (no solo t√©cnica, tambi√©n de convencimiento, de gestor del proceso de adaptaci√≥n y de cambio).

 2. Francesc ha dit:

  01 feb 16 - 12:01

  Genial el diagnòstic i el recull de reptes.

  Jo potser remarcaria com a repte clau i articulador de la resta el punt 9. A mi cada vegada em costa m√©s entendre l’√®xit de les TIC en el tercer sector sense passar per aquest “desenvolupament cooperatiu de solucions TIC”. I si em permets, incl√ļs ampliaria una mica les mires i parlaria d’un “treball en xarxa de solucions TIC”.

  Som molts els que oferim serveis TIC per les ONL (encara que potser no tants com caldria que ho fem de forma exclusiva) i encara trobo que son poques les iniciatives que ens permeten posar el fruit del nostre treball a disposició del sector.

  SinergiaCRM és un molt bon exemple de les bondats que ofereix compartir esforços i recursos però està clarament enfocat a solucionar un aspecte molt concret dintre del gran ventall de possibilitats que poden oferir les TIC a les ONLs.

  Qui sap però si acabarem veient néixer un SinergiaTIC? Tecnologia al servei del tercer sector ;)

 3. Jaume Albaigès ha dit:

  01 feb 16 - 12:13

  Bien visto, Pedro, gracias. ;-)

 4. Jaume Albaigès ha dit:

  01 feb 16 - 12:17

  Francesc, SinergiaTIC ja existeix. ;-) L’associaci√≥ que impulsa SinergiaCRM es diu precisament aix√≠, SinergiaTIC, perqu√® la idea inicial ja contemplava anar m√©s enll√† de la soluci√≥ CRM… encara que aquest tema tingui prou volum, complexitat i demanda com per estar ocupant el 100% de l’atenci√≥ del projecte aquests primers anys. En tot cas, estic ben d’acord en la necessitat d’anar m√©s enll√† d’una soluci√≥ concreta, de fer cr√©ixer la xarxa de solucions i de persones implicades, etc. Feina no ens en faltar√†!

 5. Ruben Cano ha dit:

  09 feb 16 - 15:27

  Muchas gracias, Jaume, por compartir tus acertadas reflexiones. Si hubiera sabido que estabas aquí al lado, en Deusto, me hubiera acercado a saludarte y a escuchar tu presentación.

  Yo tambi√©n quiero a√Īadir una peque√Īa reflexi√≥n que, quiz√°s est√° incluido en tu primer reto, pero que quiero recalcarlo. En muchos blogs sobre tecnologia y ong que consulto y sigo hay un excesivo √©nfasis en la captaci√≥n de fondos, la captaci√≥n de apoyo social, la captaci√≥n de datos, la captaci√≥n de… Y yo me pregunto si estamos reflexionando lo suficiente sobre lo que las nuevas tecnolog√≠as, las redes sociales, el big data, etc puede significar no para “captar” sino para “hacer”. Osea, como podemos usar estos avances para lograr un mayor impacto en nuestro mandato: acelerar la asistencia humanitaria, hacer que los ancianos no se encuentren tan solos, proteger el medio ambiente, o lo que sea que nuestra ong quiera lograr…

  Gracias de nuevo y un abrazo,
  Ruben

 6. Jaume Albaigès ha dit:

  09 feb 16 - 16:07

  Bienvenido, Rubén, y gracias por tus palabras, con las que coincido plenamente. Efectivamente, tu comentario va en línea con el primer reto que comento y que es algo así como el mantra de este blog y casi de mi vida profesional. ;-)

  Si le echas un vistazo al post que enlazo como ejemplo:

  http://www.tecnolongia.org/?p=1424&lang=es

  verás que tiene un destacado casi al principio, justo después de la presentación en Slideshare, donde dice:

  Las TIC deber√≠an estar integradas en la planificaci√≥n estrat√©gica de las entidades, en cada proyecto, proceso y actividad, contribuyendo a un mayor y mejor cumplimiento de la misi√≥n y de los objetivos de cada organizaci√≥n.”

  O sea, estoy más que de acuerdo con tu apreciación. ;-)


Deixa un comentari