Tot escoltant Baumann…

Zygmunt BaumannAhir vaig tenir la sort de poder assistir a la confer猫ncia “L’educaci贸 en un m贸n de di脿spores” que va oferir el soci貌leg Zygmunt Baumann al FAD, convidat per la Fundaci贸 Jaume Bofill, la UOC i l’Associaci贸 Objectiu Inclusi贸.

El professor Baumann va聽exposar que la problem脿tica educativa 茅s en ess猫ncia una q眉esti贸 de di脿leg intergeneracional i que aquest di脿leg est脿 actualment condicionat per un fet sense precedents en la hist貌ria: l’exist猫ncia d’un “m贸n virtual” paral路lel al m贸n f铆sic. Sense jutjar-los expl铆citament, va contraposar els dos sistemes de valors que segons ell regeixen aquests dos m贸ns: mentre al ciberespai prima la immediatesa i la xarxa, al m贸n real es parla(va) del llarg termini i de la comunitat. La imatge que feia servir per diferenciar tots dos m贸ns 茅s la tecla Delete de l’ordinador: al ciberespai el que no m’agrada o ja no em satisf脿 ho elimino. Al m贸n real aix貌 no 茅s tan senzill i sovint necessito donar explicacions, arguments… Tot 茅s m茅s complex.聽I en el moment que els habitants del m贸n virtual traspassen els valors d’aquest al m贸n f铆sic, inevitablement xoquen聽amb els habitants que nom茅s en s贸n d’aquest darrer聽i que no comparteixen aquell mateix sistema.

(Par猫ntesi: el par脿graf anterior 茅s la meva interpretaci贸 personal de les paraules de Baumann i no voldria que ning煤聽hi busqu茅s massa rigor. En tot cas, probablement ben aviat podrem veure el v铆deo de la confer猫ncia al web de Debats d’educaci贸 i contrastar-ho tot plegat amb calma).

En aquest punt de la confer猫ncia va ser on, pensant en la intervenci贸 que far茅 dem脿 a Sevilla en el marc de les I Jornadas Anuales de Redes Interculturales (web del projecte, en construcci贸), em vaig quedar sobtat: les xarxes construeixen comunitat o no? La meva tesi 茅s que s铆, tot i que per descomptat no autom脿ticament, pero Baumann semblava diferenciar els dos conceptes. De fet, per a Baumann la xarxa esdevenia una realitat paral路lela a la comunitat i diferent d’aquesta. Jo crec que des de les entitats socials fa temps que parlem de xarxa en un altre sentit i que no la concebem com una realitat 煤ltima en ella mateixa sin贸 que l’entenem precisament com un mitj脿 necessari, imprescindible, per a la construcci贸 social. En tot cas, 茅s un dels reptes de les ONL: contribuir a la creaci贸 de聽xarxes sostenibles (no ef铆meres) que teixeixin vincles s貌lids entre la ciutadania, sobre els quals o a partir dels quals es basteixi la comunitat.

B茅, aquesta ser脿 una mica la pinzellada sociol貌gica en una pon猫ncia essencialment t猫cnica. Com en d’altres ocasions, ja us deixar茅 la presentaci贸.

1 comentari a “Tot escoltant Baumann…”

  1. Miguel Lloret RIvas ha dit:

    22 nov 08 - 18:56

    Entender a Bauman cuando toca temas educativos en momentos de crisis como los actuales nos invita a reflexionar si ese mundo digital solo se elimina con el “delete” y nosotros mismo de cierto modo nos eliminamos con 茅l de manera individual o si el mundo “real” corresponde al que se caracteriza por ser aqu茅l en que no tenemos acceso a las decisiones del poder (grandes monopolios econ贸micos, pol铆ticos y financieros). Cu谩l es la alternativa entonces, vivir en una sociedad “hibrida” donde se avanza a velocidades ins贸litas en el intercambio de informaci贸n-conocimiento y la otra parte esa que nos afecta todos los dias en una crisis de la que nos somos responsables pero s铆 v铆ctimas.


Deixa un comentari