Sobre les piulades que comencen amb nom d’usuari

Els qui seguiu aquest blog sabeu que no acostumo a fer articles m√©s o menys t√®cnics sobre com funcionen les eines TIC que podem fer servir a les organitzacions, tret de casos molt puntuals que em semblin especialment rellevants per poc habituals o documentats. Sempre he procurat orientar els continguts cap a l’an√†lisi, la reflexi√≥ o les bones i millorables pr√†ctiques, perqu√® de la cosa t√®cnica se n’ocupen molts altres espais, siguin o no adre√ßats al tercer sector.

Avui, per√≤, far√© una excepci√≥ i tractar√© sobre un tema ben senzill per√≤ que encara genera usos irregulars per part de moltes persones. Em refereixo a les piulades de Twitter que comencen per un nom d’usuari.

El nom d’usuari en una piulada

Com b√© sabeu, a Twitter un nom d’usuari s’identifica comen√ßant amb el signe de l’arrova (@). En el meu cas, per exemple, @jaume_albaiges. Quan s’utilitza un nom d’usuari en el contingut d’un missatge, es produeixen almenys dos efectes:

1) Totes les eines que gestionen Twitter, comen√ßant pel mateix Twitter, converteixen autom√†ticament el nom d’usuari en un enlla√ß al perfil de l’usuari en q√ľesti√≥ (igual com passa amb les etiquetes o hashtags pel que fa a les cerques), cosa que facilita la navegaci√≥.

2) L’usuari mencionat veu destacada la piulada en un espai espec√≠fic (al web de Twitter √©s a l’espai #Connecta’t, en d’altres aplicacions hi ha espais equivalents) de manera que li √©s senzill saber que alg√ļ se li ha adre√ßat o l’ha referenciat i, si s’escau, pot afegir-se a la conversa, contestar la piulada, etc.

El nom d’usuari en una resposta

Tamb√© sabreu que quan es respon una piulada, Twitter inclou autom√†ticament el nom de l’usuari a qui es respon al principi del missatge. L’usuari que respon pot modificar la ubicaci√≥ d’aquest nom, per√≤ habitualment sol quedar al principi i est√† b√© que sigui aix√≠. Per qu√® est√† b√©? Doncs perqu√® quan Twitter (i totes les eines que el gestionen, permeteu-me que hi insisteixi) veu una piulada que comen√ßa per un nom d’usuari la interpreta com una resposta a aquest usuari i li d√≥na un tractament diferent a l’hora de difondre-la.

Aix√≠, mentre una piulada normal sempre apareix al perfil de l’usuari que l’ha em√®s i a la l√≠nia de temps de tots els seus seguidors, una piulada-resposta nom√©s apareix al perfil de l’usuari emissor, per√≤ NO es difon a la l√≠nia de temps dels seus seguidors. Aix√≤ √©s aix√≠ perqu√® Twitter considera, amb bon criteri, que una piulada-resposta rarament √©s d’inter√®s per a ning√ļ m√©s que per al seu destinatari espec√≠fic i que si les respostes no es difonen massivament com els tuits normals s’elimina molt soroll (missatges indesitjats) de les l√≠nies de temps.

El punt anterior t√© una excepci√≥, per√≤. Si segueixo un usuari que ha escrit una piulada-resposta i, alhora, tamb√© segueixo l’usuari a qui havia respost, aquesta piulada s√≠ que apareixer√† a la meva l√≠nia de temps. En aquest cas Twitter considera que una conversa mantinguda entre dos usuaris a qui segueixo s√≠ que ser√† del meu inter√®s, criteri que torno a compartir.

L’error habitual

I ara ve quan la pentinen. Qu√® passa si escrivim un tuit que comen√ßa per un nom d’usuari, encara que no sigui pr√≤piament una resposta (o encara que ho sigui), i volem que el llegeixin tots els nostres seguidors? Doncs que NO el llegiran! B√©, el llegiran si visiten el nostre perfil, on hi figuren tots els missatges que hem escrit, per√≤ ja sabem que aquesta no √©s la forma habitual de veure les piulades. Pr√†cticament sempre les veiem a la nostra l√≠nia de temps… i aquesta piulada concreta no hi apareixer√†, per la ra√≥ que acabem d’explicar.

Com es resol aquesta q√ľesti√≥? Doncs com molts ja sabeu o podeu imaginar pel que hem dit fins ara, fent que el primer que aparegui al text no sigui justament el nom d’usuari. Els propis usuaris de Twitter s’han enginyat una manera de fer aix√≤ ben senzilla, posant un punt (.) just davant del nom d’usuari. Aquest mecanisme no t√© cap altre efecte sobre el missatge (ni Twitter li aplica cap tractament especial) m√©s enll√† de fer creure a Twitter que es tracta d’una piulada normal i corrent i que, per tant, ha de ser difosa a les l√≠nies de temps dels nostres seguidors.

Tot aquest rotllo l’he exposat perqu√® molt freq√ľentment observo piulades amb pretesa voluntat de ser difoses normalment que no ho s√≥n pel fet de comen√ßar amb el nom d’un usuari. Un cas molt habitual es d√≥na en la cobertura d’esdeveniments en directe, particularment confer√®ncies i similars. Un assistent pot voler fer una cita del que el ponent diu i ho fa amb una estructura de missatge com la seg√ľent (o semblant): “@nom_del_ponent: bla, bla, bla… #etiqueta_de_l’acte”. Aquesta piulada nom√©s arribar√† a les linies de temps dels usuaris que segueixin alhora el ponent i el retransmissor. Tal i com deia al par√†graf anterior, refer el missatge afegint-hi un punt al davant, far√† el fet: “.@nom_del_ponent: bla, bla, bla… #etiqueta_de_l’acte”.

Casos pràctics

Pr√®via: Espero que ning√ļ no es molesti per les piulades triades i confio que s’entengui la intenci√≥ estrictament pedag√≤gica. Podia haver-les simulat,¬† per√≤ m’ha semblat m√©s rellevant utilitzar casos reals.

1. Una¬† piulada feta amb voluntat de descriure la intervenci√≥ d’un ponent que no arribar√† als seguidors de qui l’ha escrita.

2. Una piulada que tampoc arribar√† als seguidors de qui l’ha escrita, que potser tampoc en tenia la intenci√≥, per√≤ que a mi, com a seguidor de qui l’escriu, m’hagu√©s interessat veure a la meva l√≠nia de temps.

3. Una¬† piulada feta amb voluntat de descriure la intervenci√≥ d’un ponent que arribar√† als seguidors de qui l’ha escrita. Noti’s el punt inicial.

Au, a piular!

35 comentaris a “Sobre les piulades que comencen amb nom d’usuari”

 1. Julio ha dit:

  24 nov 12 - 20:55

  . ;) Jaume, gr√†cies per aquesta aclaraci√≥, just he estat tot el mat√≠ fent el que acabes d’exposar, o sigui, @nom_persona #hashtag i bla,bla, bla (en aquest cas el m√©s important era el seguiment de l’etiqueta, o sigui que salvat). Et pots re-plantejar escriure en relaci√≥ a altres usos irregulars a les xarxes socials ?

 2. Jaume Albaigès ha dit:

  24 nov 12 - 21:21

  Julio, benvingut a TecnolONGia i gr√†cies pel teu comentari. S√≠, certament, tenir una etiqueta pot “salvar la situaci√≥”, per√≤ els seguidors que no estiguint fixant-s’hi s’ho perden tot. I al final, hom escriu pels seguidors, no? ;-)

  D’altra banda, no tinc cap inconvenient a escriure sobre usos irregulars, simplement intento concentrar-me en d’altres coses. Per√≤ si alguna cosa em crida particularment l’atenci√≥, com en aquest cas, en parlar√©, √©s clar.

  Gràcies novament!

 3. Jordi Carrasco ha dit:

  25 nov 12 - 0:28

  Jaume,
  M’ha agradat molt veure aquesta entrada al bloc, perqu√® explica de forma molt entenedora com “raona” twitter en aquest cas. Recordo que en el seu moment ja em vas avan√ßar la conveni√®ncia d’utilitzar el punt (o un car√†cter que faci la funci√≥) davant del nom d’usuari si es vol mantenir un ampli nivell de difusi√≥ i ha estat un recurs util√≠ssim que he compartit amb altres companys.
  Moltes gràcies de nou!

 4. Jaume Albaigès ha dit:

  25 nov 12 - 9:41

  Jordi, celebro que aquest recurs t’hagi estat d’utilitat. I gr√†cies per compartir-ho a TecnolONGia!

 5. Eulàlia ha dit:

  26 nov 12 - 8:50

  Felicitats per la feina did√†ctica que has fet i per la inversi√≥ en temps que ens hans dedicat de manera “altruista” a la resta. Aix√≤ si que √©s trasnfer√®ncia de coneixement. Bona feina i gr√†cies

 6. Jaume Albaigès ha dit:

  26 nov 12 - 11:00

  Gr√†cies, Eul√†lia. Aquest √©s, precisament, l’objectiu del blog. Benvinguda a TecnolONGia!

 7. Belén de la Banda @bdelabanda ha dit:

  26 nov 12 - 13:37

  Jaume, eres un genio. Esta ma√Īana @cesarbur estaba preocupado porque las herramientas de twitter, precisamente durante el encuentro #tomaelpoder -me encanta que utilices este ejemplo, no hay que pedir disculpas-, no sacaban algunas conversaciones que √©l hab√≠a mantenido con otros usuarios, ni en el lateral del streaming ni en la pantalla de la sala. Seguramente es por esto, y yo no he tenido tiempo de pensarlo ni analizarlo. Aprovecho para agradecer a @lularoal @miguelgonzalo @redvolucionate y a ti, que tambi√©n lo has seguido. Un abrazo!

 8. Lorena ha dit:

  26 nov 12 - 14:03

  Twitter y sus trucos. Siempre es bueno aprender. Poner un punto (.) antes del tuit para que se publique en “abierto” est√° bien porque ocupa poco espacio, pero siempre quedar√° mejor o dar√° m√°s valor al contenido si se incluye una palabra antes del nombre.

 9. Jaume Albaigès ha dit:

  26 nov 12 - 14:16

  Belén, este es un aspecto de Twitter que no es tan obvio (a pesar de que el propio Twitter lo explica en sus páginas de ayuda) y me pareció relevante difundirlo un poco, así que me alegro de que la lectura del post os haya sido de utilidad.

  Lorena, bienvenida y gracias por tu comentario. Como bien dices, hay m√ļltiples maneras de lograr el mismo efecto. Al final la decisi√≥n puede tomarse en base a la estructura de tuit que se quiera obtener.

 10. Belén de la Banda @bdelabanda ha dit:

  26 nov 12 - 14:19

  Gracias, Jaume. Está claro que en el fragor de una conversación caliente a veces nos olvidamos de lo más básico. Me gustaría tu opinión sobre #tomaelpoder de forma más amplia. Ya sabes que tus comentarios estratégicos han contribuido a mejorarlo, y los valoramos mucho. Un abrazo!

 11. carla ha dit:

  29 gen 13 - 14:18

  Doncs va genial que de tant en tant facis entrades com aquesta! Desconeixia el tema i el truc m‚Äėanir√† b√©. thanks!

 12. Carles Barba ha dit:

  31 mai 13 - 11:23

  Gr√†cies Jaume. Ho desconeixia i avui mateix he com√®s aquest error reproduint missatges de la Neus Munt√® en la seva confer√®ncia. Al sortir, el Rai Barba m’ho ha fet notar i m’ha donat el recurs del (.).
  Una abraçada i gràcies per ensenyar-nos.

 13. Jaume Albaigès ha dit:

  31 mai 13 - 11:38

  Carles, celebro que t’hagi estat √ļtil. Aquesta √©s justament la intenci√≥ del blog: compartir coneixement per tal de tenir m√©s impacte en la nostra activitat transformadora.

 14. gisela ha dit:

  25 jun 13 - 10:24

  Moltes gr√†cies per l’entrada, √©s de gran utilitat!

 15. Jaume Albaigès ha dit:

  25 jun 13 - 10:28

  Me n’alegro, Gisela. Benvinguda a TecnolONGia!

 16. Paco Prieto (@servilleta) ha dit:

  09 oct 13 - 17:51

  Muy √ļtil Jaume
  No lo sab√≠a…
  Tomo nota a partir de ahora.
  Gracias.

 17. Jaume Albaigès ha dit:

  09 oct 13 - 17:54

  Me alegro, Paco. Bienvenido por estos lares. ¬°Un abrazo!

 18. Jordi Sanuy ha dit:

  26 jul 14 - 17:25

  Molt ben explicat. Gràcies.

 19. Jaume Albaigès ha dit:

  26 jul 14 - 22:14

  Celebro que t’hagi fet servei, Jordi! Benvingut!

 20. Roser Vilallonga ha dit:

  10 des 14 - 21:39

  Ets un crack! Gràcies pels teus consells, en prenc bona nota! Una abraçada!

 21. Jaume Albaigès ha dit:

  10 des 14 - 23:47

  Roser, moltes gràcies per les teves paraules. Benvinguda!

 22. Xavier Hervàs ha dit:

  13 feb 15 - 11:44

  Moltes gr√†cies,Jaume.No √©s tan normal que apareguen a la xarxa entrades tan √ļtils, pr√†ctiques, breus i magn√≠ficament explicades com aquesta.

 23. Jaume Albaigès ha dit:

  13 feb 15 - 12:00

  Moltes gr√†cies per les teves paraules, Xavier. Celebro que l’article t’hagi resultat √ļtil. Benvingut!

 24. Pep mas ha dit:

  24 feb 15 - 18:32

  Gr√†cies per l’explicaci√≥. Soc molt nou en aix√≤ de les piulades.

 25. Jaume Albaigès ha dit:

  24 feb 15 - 19:29

  De res, Pep, celebro que t’hagi anat b√©. I benvingut per aqu√≠!

 26. Sònia de Jaime ha dit:

  13 mar 15 - 13:09

  Gr√†cies per l’explicaci√≥… cada dia aprenem una cosa nova!!

 27. Jaume Albaigès ha dit:

  13 mar 15 - 23:08

  Benvinguda, S√≤nia! Me n’alegro que l’article t’hagi estat √ļtil.

 28. Eliseu ha dit:

  06 oct 15 - 16:26

  Moltes gràcies Jaume. Esperant nous consells!!!

 29. Jaume Albaigès ha dit:

  06 oct 15 - 17:31

  Benvingut, Eliseu! Celebro que l‚Äôarticle t‚Äôhagi estat √ļtil.

 30. Dolors Setó ha dit:

  22 oct 15 - 22:20

  Que curi√≥s! Moltes gr√†cies per les teves explicacions. Han estat de molta utilitat. Gr√†cies per compartir ūüėä

 31. Jaume Albaigès ha dit:

  22 oct 15 - 23:16

  De res, Dolors, me n’alegro. Benvinguda!

 32. Laia ha dit:

  24 feb 16 - 9:09

  Hola Jaume! Molt agra√Įda pel comentari i l’article. Te√≤ricament m’ho tinc apr√®s aix√≤ del punt, per√≤ de tant en tant se m’√©scapa! El dia que m’ho van explicar, vaig saber que l’advert√®ncia ens la feies tu, per a tots els tuitaires de la Fundaci√≥ Jaume Bofill. Gr√†cies, doncs, pel recordatori! Una abra√ßada,
  Laia

 33. Jaume Albaigès ha dit:

  24 feb 16 - 9:41

  Hola Laia! Benvinguda al blog! Celebro que els consells us siguin d’utilitat. ;-)

 34. pgg ha dit:

  09 mar 16 - 16:02

  Gracies Jaume.
  Justament estava fent el que expliques que no s’ha de fer
  Seguim en contacte!

 35. Jaume Albaigès ha dit:

  09 mar 16 - 16:05

  Que b√©, Pilar, me n’alegro que t’hagi servit!


Deixa un comentari