Sobre les piulades que comencen amb nom d’usuari

Els qui seguiu aquest blog sabeu que no acostumo a fer articles més o menys tècnics sobre com funcionen les eines TIC que podem fer servir a les organitzacions, tret de casos molt puntuals que em semblin especialment rellevants per poc habituals o documentats. Sempre he procurat orientar els continguts cap a l’anàlisi, la reflexió o les bones i millorables pràctiques, perquè de la cosa tècnica se n’ocupen molts altres espais, siguin o no adreçats al tercer sector.

Avui, però, faré una excepció i tractaré sobre un tema ben senzill però que encara genera usos irregulars per part de moltes persones. Em refereixo a les piulades de Twitter que comencen per un nom d’usuari.

El nom d’usuari en una piulada

Com bé sabeu, a Twitter un nom d’usuari s’identifica començant amb el signe de l’arrova (@). En el meu cas, per exemple, @jaume_albaiges. Quan s’utilitza un nom d’usuari en el contingut d’un missatge, es produeixen almenys dos efectes:

1) Totes les eines que gestionen Twitter, començant pel mateix Twitter, converteixen automàticament el nom d’usuari en un enllaç al perfil de l’usuari en qüestió (igual com passa amb les etiquetes o hashtags pel que fa a les cerques), cosa que facilita la navegació.

2) L’usuari mencionat veu destacada la piulada en un espai específic (al web de Twitter és a l’espai #Connecta’t, en d’altres aplicacions hi ha espais equivalents) de manera que li és senzill saber que algú se li ha adreçat o l’ha referenciat i, si s’escau, pot afegir-se a la conversa, contestar la piulada, etc.

El nom d’usuari en una resposta

També sabreu que quan es respon una piulada, Twitter inclou automàticament el nom de l’usuari a qui es respon al principi del missatge. L’usuari que respon pot modificar la ubicació d’aquest nom, però habitualment sol quedar al principi i està bé que sigui així. Per què està bé? Doncs perquè quan Twitter (i totes les eines que el gestionen, permeteu-me que hi insisteixi) veu una piulada que comença per un nom d’usuari la interpreta com una resposta a aquest usuari i li dóna un tractament diferent a l’hora de difondre-la.

Així, mentre una piulada normal sempre apareix al perfil de l’usuari que l’ha emès i a la línia de temps de tots els seus seguidors, una piulada-resposta només apareix al perfil de l’usuari emissor, però NO es difon a la línia de temps dels seus seguidors. Això és així perquè Twitter considera, amb bon criteri, que una piulada-resposta rarament és d’interès per a ningú més que per al seu destinatari específic i que si les respostes no es difonen massivament com els tuits normals s’elimina molt soroll (missatges indesitjats) de les línies de temps.

El punt anterior té una excepció, però. Si segueixo un usuari que ha escrit una piulada-resposta i, alhora, també segueixo l’usuari a qui havia respost, aquesta piulada sí que apareixerà a la meva línia de temps. En aquest cas Twitter considera que una conversa mantinguda entre dos usuaris a qui segueixo sí que serà del meu interès, criteri que torno a compartir.

L’error habitual

I ara ve quan la pentinen. Què passa si escrivim un tuit que comença per un nom d’usuari, encara que no sigui pròpiament una resposta (o encara que ho sigui), i volem que el llegeixin tots els nostres seguidors? Doncs que NO el llegiran! Bé, el llegiran si visiten el nostre perfil, on hi figuren tots els missatges que hem escrit, però ja sabem que aquesta no és la forma habitual de veure les piulades. Pràcticament sempre les veiem a la nostra línia de temps… i aquesta piulada concreta no hi apareixerà, per la raó que acabem d’explicar.

Com es resol aquesta qüestió? Doncs com molts ja sabeu o podeu imaginar pel que hem dit fins ara, fent que el primer que aparegui al text no sigui justament el nom d’usuari. Els propis usuaris de Twitter s’han enginyat una manera de fer això ben senzilla, posant un punt (.) just davant del nom d’usuari. Aquest mecanisme no té cap altre efecte sobre el missatge (ni Twitter li aplica cap tractament especial) més enllà de fer creure a Twitter que es tracta d’una piulada normal i corrent i que, per tant, ha de ser difosa a les línies de temps dels nostres seguidors.

Tot aquest rotllo l’he exposat perquè molt freqüentment observo piulades amb pretesa voluntat de ser difoses normalment que no ho són pel fet de començar amb el nom d’un usuari. Un cas molt habitual es dóna en la cobertura d’esdeveniments en directe, particularment conferències i similars. Un assistent pot voler fer una cita del que el ponent diu i ho fa amb una estructura de missatge com la següent (o semblant): “@nom_del_ponent: bla, bla, bla… #etiqueta_de_l’acte”. Aquesta piulada només arribarà a les linies de temps dels usuaris que segueixin alhora el ponent i el retransmissor. Tal i com deia al paràgraf anterior, refer el missatge afegint-hi un punt al davant, farà el fet: “.@nom_del_ponent: bla, bla, bla… #etiqueta_de_l’acte”.

Casos pràctics

Prèvia: Espero que ningú no es molesti per les piulades triades i confio que s’entengui la intenció estrictament pedagògica. Podia haver-les simulat,  però m’ha semblat més rellevant utilitzar casos reals.

1. Una  piulada feta amb voluntat de descriure la intervenció d’un ponent que no arribarà als seguidors de qui l’ha escrita.

2. Una piulada que tampoc arribarà als seguidors de qui l’ha escrita, que potser tampoc en tenia la intenció, però que a mi, com a seguidor de qui l’escriu, m’hagués interessat veure a la meva línia de temps.

3. Una  piulada feta amb voluntat de descriure la intervenció d’un ponent que arribarà als seguidors de qui l’ha escrita. Noti’s el punt inicial.

Au, a piular!

35 comentaris a “Sobre les piulades que comencen amb nom d’usuari”

  1. Julio ha dit:

    24 nov 12 - 20:55

    . ;) Jaume, gràcies per aquesta aclaració, just he estat tot el matí fent el que acabes d’exposar, o sigui, @nom_persona #hashtag i bla,bla, bla (en aquest cas el més important era el seguiment de l’etiqueta, o sigui que salvat). Et pots re-plantejar escriure en relació a altres usos irregulars a les xarxes socials ?

  2. Jaume Albaigès ha dit:

    24 nov 12 - 21:21

    Julio, benvingut a TecnolONGia i gràcies pel teu comentari. Sí, certament, tenir una etiqueta pot “salvar la situació”, però els seguidors que no estiguint fixant-s’hi s’ho perden tot. I al final, hom escriu pels seguidors, no? ;-)

    D’altra banda, no tinc cap inconvenient a escriure sobre usos irregulars, simplement intento concentrar-me en d’altres coses. Però si alguna cosa em crida particularment l’atenció, com en aquest cas, en parlaré, és clar.

    Gràcies novament!

  3. Jordi Carrasco ha dit:

    25 nov 12 - 0:28

    Jaume,
    M’ha agradat molt veure aquesta entrada al bloc, perquè explica de forma molt entenedora com “raona” twitter en aquest cas. Recordo que en el seu moment ja em vas avançar la conveniència d’utilitzar el punt (o un caràcter que faci la funció) davant del nom d’usuari si es vol mantenir un ampli nivell de difusió i ha estat un recurs utilíssim que he compartit amb altres companys.
    Moltes gràcies de nou!

  4. Jaume Albaigès ha dit:

    25 nov 12 - 9:41

    Jordi, celebro que aquest recurs t’hagi estat d’utilitat. I gràcies per compartir-ho a TecnolONGia!

  5. Eulàlia ha dit:

    26 nov 12 - 8:50

    Felicitats per la feina didàctica que has fet i per la inversió en temps que ens hans dedicat de manera “altruista” a la resta. Això si que és trasnferència de coneixement. Bona feina i gràcies

  6. Jaume Albaigès ha dit:

    26 nov 12 - 11:00

    Gràcies, Eulàlia. Aquest és, precisament, l’objectiu del blog. Benvinguda a TecnolONGia!

  7. Belén de la Banda @bdelabanda ha dit:

    26 nov 12 - 13:37

    Jaume, eres un genio. Esta mañana @cesarbur estaba preocupado porque las herramientas de twitter, precisamente durante el encuentro #tomaelpoder -me encanta que utilices este ejemplo, no hay que pedir disculpas-, no sacaban algunas conversaciones que él había mantenido con otros usuarios, ni en el lateral del streaming ni en la pantalla de la sala. Seguramente es por esto, y yo no he tenido tiempo de pensarlo ni analizarlo. Aprovecho para agradecer a @lularoal @miguelgonzalo @redvolucionate y a ti, que también lo has seguido. Un abrazo!

  8. Lorena ha dit:

    26 nov 12 - 14:03

    Twitter y sus trucos. Siempre es bueno aprender. Poner un punto (.) antes del tuit para que se publique en “abierto” está bien porque ocupa poco espacio, pero siempre quedará mejor o dará más valor al contenido si se incluye una palabra antes del nombre.

  9. Jaume Albaigès ha dit:

    26 nov 12 - 14:16

    Belén, este es un aspecto de Twitter que no es tan obvio (a pesar de que el propio Twitter lo explica en sus páginas de ayuda) y me pareció relevante difundirlo un poco, así que me alegro de que la lectura del post os haya sido de utilidad.

    Lorena, bienvenida y gracias por tu comentario. Como bien dices, hay múltiples maneras de lograr el mismo efecto. Al final la decisión puede tomarse en base a la estructura de tuit que se quiera obtener.

  10. Belén de la Banda @bdelabanda ha dit:

    26 nov 12 - 14:19

    Gracias, Jaume. Está claro que en el fragor de una conversación caliente a veces nos olvidamos de lo más básico. Me gustaría tu opinión sobre #tomaelpoder de forma más amplia. Ya sabes que tus comentarios estratégicos han contribuido a mejorarlo, y los valoramos mucho. Un abrazo!

  11. carla ha dit:

    29 gen 13 - 14:18

    Doncs va genial que de tant en tant facis entrades com aquesta! Desconeixia el tema i el truc m‘anirà bé. thanks!

  12. Carles Barba ha dit:

    31 mai 13 - 11:23

    Gràcies Jaume. Ho desconeixia i avui mateix he comès aquest error reproduint missatges de la Neus Muntè en la seva conferència. Al sortir, el Rai Barba m’ho ha fet notar i m’ha donat el recurs del (.).
    Una abraçada i gràcies per ensenyar-nos.

  13. Jaume Albaigès ha dit:

    31 mai 13 - 11:38

    Carles, celebro que t’hagi estat útil. Aquesta és justament la intenció del blog: compartir coneixement per tal de tenir més impacte en la nostra activitat transformadora.

  14. gisela ha dit:

    25 jun 13 - 10:24

    Moltes gràcies per l’entrada, és de gran utilitat!

  15. Jaume Albaigès ha dit:

    25 jun 13 - 10:28

    Me n’alegro, Gisela. Benvinguda a TecnolONGia!

  16. Paco Prieto (@servilleta) ha dit:

    09 oct 13 - 17:51

    Muy útil Jaume
    No lo sabía…
    Tomo nota a partir de ahora.
    Gracias.

  17. Jaume Albaigès ha dit:

    09 oct 13 - 17:54

    Me alegro, Paco. Bienvenido por estos lares. ¡Un abrazo!

  18. Jordi Sanuy ha dit:

    26 jul 14 - 17:25

    Molt ben explicat. Gràcies.

  19. Jaume Albaigès ha dit:

    26 jul 14 - 22:14

    Celebro que t’hagi fet servei, Jordi! Benvingut!

  20. Roser Vilallonga ha dit:

    10 des 14 - 21:39

    Ets un crack! Gràcies pels teus consells, en prenc bona nota! Una abraçada!

  21. Jaume Albaigès ha dit:

    10 des 14 - 23:47

    Roser, moltes gràcies per les teves paraules. Benvinguda!

  22. Xavier Hervàs ha dit:

    13 feb 15 - 11:44

    Moltes gràcies,Jaume.No és tan normal que apareguen a la xarxa entrades tan útils, pràctiques, breus i magníficament explicades com aquesta.

  23. Jaume Albaigès ha dit:

    13 feb 15 - 12:00

    Moltes gràcies per les teves paraules, Xavier. Celebro que l’article t’hagi resultat útil. Benvingut!

  24. Pep mas ha dit:

    24 feb 15 - 18:32

    Gràcies per l’explicació. Soc molt nou en això de les piulades.

  25. Jaume Albaigès ha dit:

    24 feb 15 - 19:29

    De res, Pep, celebro que t’hagi anat bé. I benvingut per aquí!

  26. Sònia de Jaime ha dit:

    13 mar 15 - 13:09

    Gràcies per l’explicació… cada dia aprenem una cosa nova!!

  27. Jaume Albaigès ha dit:

    13 mar 15 - 23:08

    Benvinguda, Sònia! Me n’alegro que l’article t’hagi estat útil.

  28. Eliseu ha dit:

    06 oct 15 - 16:26

    Moltes gràcies Jaume. Esperant nous consells!!!

  29. Jaume Albaigès ha dit:

    06 oct 15 - 17:31

    Benvingut, Eliseu! Celebro que l’article t’hagi estat útil.

  30. Dolors Setó ha dit:

    22 oct 15 - 22:20

    Que curiós! Moltes gràcies per les teves explicacions. Han estat de molta utilitat. Gràcies per compartir 😊

  31. Jaume Albaigès ha dit:

    22 oct 15 - 23:16

    De res, Dolors, me n’alegro. Benvinguda!

  32. Laia ha dit:

    24 feb 16 - 9:09

    Hola Jaume! Molt agraïda pel comentari i l’article. Teòricament m’ho tinc après això del punt, però de tant en tant se m’éscapa! El dia que m’ho van explicar, vaig saber que l’advertència ens la feies tu, per a tots els tuitaires de la Fundació Jaume Bofill. Gràcies, doncs, pel recordatori! Una abraçada,
    Laia

  33. Jaume Albaigès ha dit:

    24 feb 16 - 9:41

    Hola Laia! Benvinguda al blog! Celebro que els consells us siguin d’utilitat. ;-)

  34. pgg ha dit:

    09 mar 16 - 16:02

    Gracies Jaume.
    Justament estava fent el que expliques que no s’ha de fer
    Seguim en contacte!

  35. Jaume Albaigès ha dit:

    09 mar 16 - 16:05

    Que bé, Pilar, me n’alegro que t’hagi servit!


Deixa un comentari