Base social, xarxes socials: com ho farem el 2012?

Fa uns mesos vaig llegir un article de Marc Cort√©s que alertava sobre algunes concepcions i pr√†ctiques poc apropiades en tot all√≤ que t√© a veure amb la pres√®ncia de les organitzacions a les xarxes socials. Ell ho feia des d’una perspectiva eminentment empresarial, per√≤ ja en aquell moment em va semblar que igualment se’n podia fer una lectura adaptada en clau d’ONL. Aprofitant que l’any s’acaba i que probablement moltes entitats s’estan plantejant qu√® fer a la xarxa durant el 2012, anoto algunes idees tot inspirant-me en les propostes de Cort√©s.

De la missió als objectius

Les xarxes i el que hi passa (la famosa conversa) no s√≥n categories absolutes, sin√≥ mitjans al servei de les finalitats de les organitzacions. Per aix√≤ quan em conviden a parlar del tema m’agrada dir als equips t√®cnics que si la seva pres√®ncia a les xarxes no ajuda, d’una manera o altra, a tenir major impacte missional, hi estem perdent el temps (i els diners).

Aix√≠ doncs, conv√© que tot all√≤ que es faci a les xarxes respongui a uns objectius definits pr√®viament. Els objectius poden estar pensats en el marc de les pr√≤pies xarxes per√≤ tamb√© poden respondre a propostes de caire m√©s global de l’organitzaci√≥, que, de fet, seria l’ideal.

Per exemple, podem plantejar-nos aconseguir incrementar el n√ļmero de socis de l’entitat i que part d’aquests nous socis arribin a trav√©s de les xarxes (per√≤ no nom√©s) o b√© que les xarxes ajudin a moure una campanya que despr√©s servir√† per fer socis per altres mitjans. Tant √©s. En qualsevol cas, el de fer m√©s socis √©s un objectiu de l’organitzaci√≥, no dels gestors de les xarxes.

I, per descomptat, no hi ha objectius sense indicadors. Necessitem mesurar -> valorar -> validar d’alguna manera tot el que fem.

La gestió de la base social

Les xarxes socials s√≥n un espai amb un gran potencial per crear relacions noves i/o enfortir-les. Per√≤ la informaci√≥ que caracteritza cadascuna de les relacions dif√≠cilment la podem gestionar des de cap de les xarxes en qu√® tenim pres√®ncia. I de fet, √©s molt possible que dades que ens siguin d’inter√®s d’una determinada persona les obtinguem en paral¬∑lel per diferents vies (actualitzacions d’estat a Facebook, el CV a LinkedIn, converses directes presencials o per tel√®fon, etc.). Com gestionem tota aquesta informaci√≥? On desem aquestes dades?

Necessitem eines de gesti√≥ (digueu-n’hi base de dades, digueu-n’hi CRM) que transcendeixin les xarxes socials, tant pel que ja s’ha dit que en cap d’elles podem tenir una visi√≥ completa de cada persona com perqu√® no podem c√≥rrer el risc de perdre la informaci√≥ si la xarxa desapareix, elimina el nostre compte o qualsevol altra conting√®ncia.

Segmentar per impactar

Tot plegat encaixa molt amb una idea que repeteixo constantment a les xerrades: no podem concebre les xarxes com un canal m√©s on replicar els mateixos esquemes tradicionals de repetici√≥ ad nauseam del nostre missatge corporatiu. Les xarxes no s√≥n un canal m√©s d’on, simplement, hem eliminat els intermediaris. A les xarxes hi ha grans oportunitats per treballar les relacions de forma segmentada, fins¬† a l’extrem de la individualitzaci√≥. Si coneixem un voluntari comprom√®s que t√© certa capacitat d’influ√®ncia entre un col¬∑lectiu determinat, segurament no li proposarem el mateix ni el tractarem de la mateixa manera que a un grup d’alumnes d’una escola on vam anar a fer una xerrada. La vida abans de l’era digital ens donava poc marge perqu√® tot era for√ßa car (en temps i diners). Ara les coses poden ser bastant m√©s senzilles, tot i que √©s evident que segmentar o individualitzar tamb√© ens demanar√† fer un esfor√ß important en el coneixement de la nostra base social.

De totes maneres, la clau de volta est√† en l’impacte final. Qu√® ens interessa m√©s, tenir mil subscriptors d’un butllet√≠ de qui no tenim cap m√©s feedback o cinquanta persones de perfil molt divers a qui podem involucrar vivament en la nostra activitat a diferents nivells? Potser no cal triar, potser tot fa la seva aportaci√≥ a la causa. El que s√≠ que em sembla clau √©s que quan parlem de base social, de comunicaci√≥, d’activisme, de xarxes, etc. necessitem comen√ßar a pensar ja d’una vegada per totes en termes d’impacte.

Apoderant la base social

Acabo amb un tema que sovint √©s pol√®mic a les organitzacions: qui s’ha de fer c√†rrec de la gesti√≥ de la pres√®ncia de l’entitat a les xarxes? Tot i que sovint ho assumeix, amb o sense formaci√≥ pr√®via, l’equip de comunicaci√≥, tamb√© en alguns casos s’ha produ√Įt la febre del community manager, com si realment aix√≤ de les xarxes requer√≠s de graduats en la mat√®ria, com si tot fos tan nou, tan diferent.

Insisteixo en una idea que probablement ja m’heu sentit o llegit en altres ocasions: les xarxes s√≥n una oportunitat per a la descentralitzaci√≥, per a l’apoderament de la perif√®ria, de la base social en sentit ampli. Totes les persones (que ho vulguin) han de (poder) ser veu de l’entitat, taca d’oli, digueu-n’hi com vulgueu. Qu√® li queda a l’entitat, doncs? Com b√© diu Cort√©s, la responsabilitat de formar adequadament tothom -no nom√©s l’equip t√®cnic- en el coneixement i el bon √ļs d’aquestes eines.

5 comentaris a “Base social, xarxes socials: com ho farem el 2012?”

 1. Valentín ha dit:

  29 des 11 - 13:28

  Hola, totalmente de acuerdo, excelente post, siempre acertando y aprendiendo contigo.

  Espero poder formarme en temas de redes para poder mover el tema en mi organizaci√≥n…no quiero que hagamos las cosas de estar por estar…todo lleva su planificaci√≥n y aprendizaje.

  Me muevo por twitter y sigo a gente de Social Media para aprender pero si me indicas libros, webs, etc para aumentar mi capacidad de cara al futuro en la gestión de redes en organizaciones sociales, encantado.

  Nos seguimos…

  En twitter soy @GAFOLITO

  Feliz, solidario y compartido 2012!!

 2. Jaume Albaigès ha dit:

  30 des 11 - 0:28

  Valentín, gracias por tus amables palabras y bienvenido a TecnolONGia. Te recomiendo los blogs que aparecen en la columna derecha de esta misma página. Gente como Beth Kanter, John Haydon, NTEN o Idealware son referentes a nivel internacional. ¡Feliz 2012!

 3. Veronica ha dit:

  17 gen 12 - 10:32

  muchas gracias Jaume por el post… muy necesario! es lo que estamos intentando hacer… ver la comunicaci√≥n desde un sentido amplio! a ver si lo conseguimos. desde luego, para aportar al debate interno, es un post excelente! @mveronicacb

 4. Alia ha dit:

  17 gen 12 - 17:28

  ¬°Cu√°ntas veces he le√≠do ya en diferentes foros (hoy mismo de hecho) consejos como “10 claves para conseguir m√°s seguidores en twitter” y yo me pregunto siempre: ¬Ņes eso un indicador de comunicaci√≥n en redes sociales? Como bien dices es importante segementar el p√ļblico o la base social, pero tambi√©n el fin del canal porque quiz√°s sea interesante abrir un twitter para compartir, difundir, etc. informaci√≥n relevante, en definitiva, ser referente de informaci√≥n, pero no interactuar; pero por contra, sea interesante tener un facebook para fomentar el debate de la base social. En estos ejemplos quiz√°s el n√ļmero de seguidores que buscamos deber√≠a ser diferente y olvidarnos de cuanto m√°s mejor y sustituirlo por cuanta m√°s calidad mejor…

  En fin, sólo una reflexión de otra que me ha parecido extremadamente interesante!

 5. Jaume Albaigès ha dit:

  17 gen 12 - 19:12

  Verónica, bienvenida y gracias por tus palabras. Me alegro de que lo que aquí se publica os sea de utilidad.

  Alia, estoy contigo en que la utilizaci√≥n de las diferentes redes, herramientas, plataformas y dem√°s deben responder al dise√Īo de una estrategia pensada y que no tenemos porqu√© hacer ni buscar lo mismo en todas ellas. Sobre lo de la calidad vs la cantidad, ¬°por supuesto! Es a lo que me refer√≠a con lo de los “mil suscriptores” y la medici√≥n del impacto. El valor creado no viene por la cantidad de personas que nos sigan, sino por lo que estas hagan o por lo que nosotros seamos capaces de hacerles hacer. Ciertamente, si tenemos capacidad de influir en una comunidad mayor, pues mejor, pero necesitamos resultados, no n√ļmeros.


Deixa un comentari