Google Grants, anuncis gratu√Įts de Google per a ONL

Tots sabeu qu√® s√≥n els anuncis de Google, que podem observar quan fem una cerca, tant a la part superior com a la dreta del llistat de resultats. Apar√®ixer en aquests espais destacats facilita que els usuaris visitin les p√†gines anunciades. Empreses i negocis de tota mena paguen per sortir-hi quan l’usuari cerca informaci√≥ relacionada amb llur activitat. De fet, aquesta √©s la principal font d’ingressos de Google, amb difer√®ncia.

Tamb√© algunes ONL utilitzen des de fa temps aquest servei per donar-se a con√®ixer a nous p√ļblics, trobar voluntaris, captar socis i donants, etc. Un cas t√≠pic √©s el d’emerg√®ncies humanit√†ries. A la imatge seg√ľent podeu veure com els resultats d’una cerca per a “Cuerno de √Āfrica” fa apar√®ixer al capdamunt anuncis de dues ONG. Per a una persona que no tingui identificada pr√®viament l’entitat amb qui vol col¬∑laborar, aquests anuncis poden ser decisius.

Ja fa uns anys que Google va posar en marxa el programa Google Grants, a trav√©s del qual permet que les ONL que hi participen puguin publicar anuncis d’aquest tipus sense cost, consumint un m√†xim de 329 $ diaris (10.000 $ mensuals). √Čs sens dubte una bona oportunitat que moltes entitats podrien aprofitar.

Si avui us en parlo √©s perqu√® un treballador de Google que actua com a voluntari d’aquest programa va publicar fa pocs dies aquest article a Google+ en qu√® es lamentava del poc √ļs que les ONL espanyoles fan d’aquest recurs. Fins i tot comentava que, havent realitzat accions proactives per oferir el servei a organitzacions concretes, havia estat rebut amb desconfian√ßa.

Personalment ja fa molt temps que en cursos i xerrades parlo d’aquest programa. I tamb√© he tingut not√≠cia d’alguna entitat que ha intentat entrar-hi i no se n’ha sortit. Potser ara que coneixem persones amb noms i cognoms que hi col¬∑laboren la cosa pugui ser m√©s f√†cil. Jo crec que val la pena aprofitar aquest recurs, tot i que tamb√© cal tenir certa tra√ßa per treure’n un bon rendiment. De totes maneres, des de Google diuen que posen un tutor a disposici√≥ de les entitats per iniciar-se en l’√ļs del sistema.

Un altre obstacle que tamb√© he observat repetidament √©s que no s√© de quina manera es pot accedir a les p√†gines en castell√† del servei i, sobretot, al formulari d’inscripci√≥ per a entitats espanyoles. Sempre que comen√ßo el meu periple per la p√†gina principal del programa em trobo vulguis que no amb la versi√≥ anglesa i per m√©s que intento canviar d’idioma no me’n surto. Crec que √©s un tema que Google hauria de resoldre si realment vol que les entitats s’hi acostin.

Finalment, nom√©s dir-vos que per tal de poder participar al programa Google demana algun document oficial acreditatiu de la naturalesa no lucrativa de l’entitat, la qual, a m√©s, ha d’estar acollida a la Ley 49/2002, de r√©gimen fiscal de las entidades sin fines lucrativos y de los incentivos fiscales al mecenazgo.

Esteu participant ja del programa? Heu provat d’apuntar-vos-hi? Compartiu la vostra experi√®ncia a trav√©s dels comentaris, siusplau. Segur que ser√† d’inter√®s per a molta altra gent.

Enllaços relacionats:

- El post original de Carlos J. Cabello a Google+. Al fil de comentaris hi trobareu també una aportació de Diego Juca, el responsable de Google Grants a Espanya.

- Article al blog d’Enrique Dans, fent-se ress√≤ del post anterior. Al fil de comentaris hi ha un interessant debat sobre les possibles causes de l’escassa participaci√≥ a Google Grants de les ONL espanyoles.

- P√†gina principal del programa Google Grants. No s√© si us passar√† el mateix, per√≤ a mi sempre m’apareix el contingut en angl√®s ni que tri√Į l’opci√≥ Espanya al desplegable. En canvi cercant a la cach√© de Google s√≠ que es pot veure el contingut en castell√†.

- En qualsevol cas, aqu√≠ teniu l’enlla√ß directe al formulari d’inscripci√≥ per a entitats espanyoles.

11 comentaris a “Google Grants, anuncis gratu√Įts de Google per a ONL”

 1. Asociación AIDA, Ayuda, Intercambio y Desarrollo ha dit:

  13 des 11 - 9:39

  Nosotros lo utilizamos desde hace algo m√°s de un a√Īo y estamos, simplemente, encantados con los resultados. Ojal√° se desarrollaran m√°s iniciativas de apoyo a las ONG como Google Grants.

 2. Jaume Albaigès ha dit:

  13 des 11 - 13:19

  AIDA, gracias por vuestro comentario y bienvenid@s a TecnolONGia. Es importante que las ONG difundamos nuestra experiencia en estos temas, ya que a menudo da la sensaci√≥n que programas de este tipo existen pero no funcionan. As√≠ que gracias de nuevo por compartirlo. Ya puestos, ¬Ņqu√© tal fue el proceso de alta? ¬ŅR√°pido y f√°cil?

 3. Carlos ha dit:

  13 des 11 - 13:28

  Hola,

  Creo que es una oportunidad que las ONGs no tienen que dejar pasar. :-) Tambi√©n tienen que aprender a sacar todo el jugo en respecto a conversiones. Aprender a utilizar las herramienta de Google Adwords para conseguir poner un coste por registro(como objetivo) y optimizar las campa√Īas.

 4. Jaume Albaigès ha dit:

  13 des 11 - 13:32

  Carlos, tienes toda la razón. Por un lado está bien que Google u otras empresas ofrezcan programas de este tipo, pero no es menos cierto, por lo menos en este caso, que las ONG también deberán poner de su parte para aprovecharlos plenamente.

 5. Asociación AIDA, Ayuda, Intercambio y Desarrollo ha dit:

  13 des 11 - 13:34

  La verdad es que nosotros ten√≠amos la suerte de contar con un voluntario que nos ayud√≥ mucho a ponerlo en marcha y sigue haci√©ndolo. En apenas tres semanitas nos aprobaron la solicitud y no nos encontramos con ning√ļn problema. Nosotros empezamos a utilizarlo en julio de 2010 y, desde nuestra experiencia, merece totalmente el esfuerzo!

 6. Jaume Albaigès ha dit:

  13 des 11 - 13:36

  Perfecto, AIDA, muchas gracias. Estoy seguro que vuestro testimonio ayudar√° a dar el paso a otras ONG.

 7. Felipe Giner ha dit:

  14 des 11 - 16:41

  Hola,

  En Fundaci√≥n Hazloposible (www.hazloposible.org) llevamos acogidos a este programa desde mayo de 2011 y estamos totalmente de acuerdo en las ventajas y utilidades que puede reportar para una organizaci√≥n social, tal y como muy bien se se√Īala en el post.

  Hemos desarrollado diferentes campa√Īas, tanto para los diferentes proyectos web que tenemos como para contenidos espec√≠ficos de los mismos. Por ejemplo, en el proyecto Canalsolidario hemos creado grupos de anuncios para “Especiales informativos” que se han realizado profundizando en temas como las elecciones del 20N, la emergencia en el Cuerno de √Āfrica o para la secci√≥n de Formaci√≥n. Los resultados son muy satisfactorios ya que se cumplen dos de los objetivos principales que nos hab√≠amos marcado:
  - posicionar nuestros contenidos sociales.
  - llegar a nuevos p√ļblicos a los que el contenido les puede interesar (en este sentido, m√°s de un 80% del p√ļblico que nos llega a trav√©s de este canal es nuevo con una tasa de rebote muy aceptable)

  A√Īadir que incluso tras un tiempo de buena utilizaci√≥n del programa Grants, y previa valoraci√≥n de Google, se puede acceder al un Grants Pro que permite tener un presupuesto mensual de 40.000 ‚ā¨

  Excelente post, Jaume!! Saludos,

 8. Jaume Albaigès ha dit:

  14 des 11 - 16:56

  Felipe, muchas gracias por compartir vuestra experiencia con tanto detalle. Por otro lado, desconocía el tema de Grants Pro, así que gracias dobles.

 9. Carlos ha dit:

  14 des 11 - 19:50

  Hola Felipe,

  Estoy muy interesado en conocer un poco m√°s que estrat√©gia h√°beis hecho a la hora de planificar las campa√Īas y objetivos. :-)

  ¡Me encantaría saber más! Te dejo mi correo electrónico carlos@zuriguel.com

  Gracias por todo.

 10. World Nature ha dit:

  29 des 11 - 8:17

  Hola Jaume,

  En primer lloc et felicitem pel teu Blog i per es teves piulades.

  Anem a intentar entrar al progrma Ggogle Grants. Ja us explicarem com ha anat.

  Antoni Carulla
  Fundació World Nature
  info@world-nature.org
  http://www.world-nature.org
  Skype: world-nature
  Twitter: @fworldnature

 11. Jaume Albaigès ha dit:

  29 des 11 - 10:18

  Antoni, gr√†cies per les teves paraules i benvingut a TecnolONGia. Sobretot, torneu a explicar-nos com us ha anat el proc√©s amb Google, d’acord? Tant l’entrada al programa com la seva aplicaci√≥ posterior a les vostres necessitats. Fins aviat!


Deixa un comentari