Construir reputaci√≥ aprofitant el context d’actualitat

Una de les inquietuds habituals i naturals de qualsevol entitat que vol desenvolupar la seva pres√®ncia a Internet √©s com aconseguir visites als seus webs¬† i blogs. I com a conseq√ľ√®ncia directa d’aquest neguit apareix la pregunta sobre posicionament als cercadors, particularment a Google.

Posicionament natural

Una de les meves tesis¬† √©s que no t√© cap sentit esfor√ßar-se en aconseguir tr√†fic si no s’ofereix res que sigui d’inter√®s per al visitant. Aquest ha d’arribar al nostre web i trobar-hi recursos de valor; en cas contrari, ser√† un web que quedar√† descartat pel futur. I el que qualsevol organitzaci√≥ vol s√≥n relacions de complicitat a llarg termini.

En l√≠nia amb aquest principi, la meva tesi segueix dient que, a la llarga, un bon contingut acaba posicionant-se b√© de forma natural, tant als cercadors com als cervells dels usuaris. Aix√≤ no vol dir que no calgui esfor√ßar-se en fer difusi√≥ o en treballar una mica el SEO, per√≤ res d’aix√≤ tindr√† sentit si no hi ha qualitat i continu√Įtat al darrere.

L’actualitat, factor clau

Dins d’aquest llarg cam√≠ de construcci√≥ de la pr√≤pia reputaci√≥, per√≤, hi ha un element que moltes entitats no tenen prou integrat dins dels seus h√†bits comunicatius: aprofitar el context d’actualitat. Sovint l’agenda de comunicaci√≥ respon a la din√†mica interna de l’organitzaci√≥ (hem fet aix√≤ o all√≤, volem que ens ajudis a, etc.). Aix√≤ no est√† malament, per√≤ no √©s suficient. Cal saber moure’s amb agilitat per obtenir rellev√†ncia quan el vent de l’actualitat bufa a favor dels temes que ens s√≥n propis. √Čs en aquest moment quan podem contactar amb moltes persones que en circumst√†ncies normals no s’acostarien a nosaltres.

Us en presento un exemple recent.

El projecte Acciona’t i la PIRMI

Probablement estareu al cas de la pol√®mica derivada del canvi de mitj√† de pagament de la PIRMI durant el passat mes d’agost. L’alarma social generada i la quantitat de gent afectada va fer que durant unes setmanes aquest tema obr√≠s informatius i acapar√©s portades. L√≤gicament, aix√≤ havia de tenir algun tipus de reflex a Internet.

A principis d’any Insercoop, una organitzaci√≥ especialitzada en la inserci√≥ laboral de persones en risc d’exclusi√≥, va iniciar el projecte Acciona’t, adre√ßa’t particularment a nous perfils de persones aturades que han aparegut en l’actual crisi. El web del projecte (fet amb Wordpress) ha estat des del principi un espai a trav√©s del qual l’equip t√®cnic ha fet difusi√≥ d’iniciatives i recursos d’inter√®s per als destinataris. Val a dir que durant els primers mesos la interacci√≥ amb els visitants del web era m√©s aviat minsa.

De sobte, per√≤, esclata l’afer PIRMI i des d’Acciona’t es comen√ßa a publicar informaci√≥ sobre el tema pr√†cticament cada dia. Atesa la confusi√≥ de la poblaci√≥ afectada, el web del projecte esdev√© llavors un recurs valu√≥s. Els tres o quatre articles m√©s destacats dels dies calents totalitzen un centenar de comentaris, amb un article que tot sol supera els 50. En teniu molts d’articles aix√≠, als vostres blogs?

Com va arribar la gent al blog? Presumiblement, tenint en compte que el projecte no ha fet especials esfor√ßos de comunicaci√≥ m√©s enll√† del propi web i d’una p√†gina a Facebook, els cercadors hi poden haver tingut un paper rellevant. Mirem-ho.

Una cerca del terme “pirmi” a Google d√≥na 2 milions de resultats… per√≤ a la primera p√†gina hi apareixen dues entrades de l’Acciona’t.


Si fem una cerca m√©s refinada del tipus “carta pirmi”, redu√Įm a 200.000… i l’Accionat ocupa els tres primers llocs, fins al punt que Google acaba fent all√≤ de “Veure m√©s resultats de accionat.cat” per no atapeir la llista amb p√†gines d’un sol web. No est√† malament, oi?


PS. No √©s el cas, per√≤ ja seria la repera que l’organitzaci√≥ hagu√©s comprat la paraula “pirmi” per fer anuncis a Google.

Els aprenentatges

1. A vegades tenim una certa obsessi√≥ pels cercadors. Insisteixo, no dic que el SEO no tingui import√†ncia, per√≤ a la velocitat que Google indexa els nous continguts actualment i tenint en compte les recents modificacions en la tecnologia que utilitza per fer-ho (llegiu sobre “Google Panda”), em temo molt que la clau √©s, almenys per a les entitats no lucratives, oferir contingut de valor. No √©s que la resta vingui sola, per√≤…

2. No sempre √©s f√†cil reaccionar r√†pidament quan l’actualitat ens posa als ulls del m√≥n. En aquest sentit, el fet de tenir ja un web/blog en marxa va permetre comen√ßar a oferir informaci√≥ des del moment zero. Preparem, doncs, les eines en temps de calma i que la tempesta medi√†tica ens trobi preparats.

3. Estic pr√†cticament conven√ßut que la major part de la gent que van anar a parar al web d’Acciona’t no coneixia Insercoop ni sospitava que all√† trobaria el que buscava. Aix√≤ ens ha de fer pensar un cop m√©s que, d’entrada, l’important no √©s el nostre logo ni la nostra missi√≥ ni la nostra hist√≤ria ni la salutaci√≥ del president, sin√≥ el valor que oferim. I si n’oferim, el coneixement de la nostra marca en ser√† una conseq√ľ√®ncia natural. I no nom√©s el coneixement, sin√≥ el posicionament com a referents en una determinada mat√®ria.

Heu experimentat situacions an√†logues en qu√® el context d’actualitat hagi potenciat la vostra organitzaci√≥? Ens ho expliqueu?

http://www.accionat.cat/2011/08/08/renta-minima-de-insercion-pirmi-agosto-2011-todavia-no-has-recibido-la-carta-o-el-talon/

11 comentaris a “Construir reputaci√≥ aprofitant el context d’actualitat”

 1. Ricard Valls ha dit:

  17 set 11 - 18:38

  Execelente artículo: la reputación ni es cara, ni requiere altas dosis de lobbying ni branding. Hay que ofrecer calidad y contenido para cuando nos coja la notcia en medio del fregado.
  Ah! Y ser valientes.

 2. Jaume Albaigès ha dit:

  19 set 11 - 12:00

  Gr√†cies, Ricard, i benvingut a TecnolONGia! Estem totalment d’acord, i tant!

 3. Ladra ha dit:

  23 nov 11 - 12:14

  Magnífic article. Merci

 4. Eul√†lia Mu√Īoz ha dit:

  06 jul 12 - 10:29

  Hola Jaume, m’ha agradat molt l’art√≠cle. Un dubte per√≤: quan parles de valor, a qu√® et refereixes?

 5. Jaume Albaigès ha dit:

  06 jul 12 - 13:57

  Eul√†lia, gr√†cies pel teu comentari i benvinguda a TecnolONGia. En termes generals, el valor √©s all√≤ que s’enduu de bo el visitant del teu web. Tu pots fer del teu web un espai on nom√©s es parli d’all√≤ que fas i com ho fas de b√© i la gent dir√†: “molt b√©, per√≤ ves qu√® has de dir, no?”. Hi ha molts webs d’entitats que essencialment fan autobombo, que no vol dir que el que diguin sigui mentida ni que sigui il¬∑leg√≠tim fer-ho, per√≤ que en tot cas √©s una visi√≥ limitada. I hi ha qui ofereix alguna cosa m√©s, informaci√≥ i coneixement que aporti alguna cosa positiva al visitant, com l’exemple que descric a l’article. Aix√≤ √©s el valor.

 6. Eul√†lia Mu√Īoz ha dit:

  13 jul 12 - 17:40

  Jaume et parlo des del desconeixement respecte el tema que ens planteges i per aix√≤ em faig les seg√ľents preguntes:
  aquesta “informaci√≥ i coneixement” que aporti alguna cosa positiva al visitant suposo que forma part d’aquest valor afegit en el si de les webs. La q√ľesti√≥ √©s, qu√® et guia a pensar quina ser√† aquesta cosa positiva pel visitant? perqu√® quan la oferim -segons he ent√®s- tamb√© ens posicionem al respecte.
  Quins son els elements que ens indiquen que això que oferirem al visitant serà positiu pel mateix i per nosaltres?

 7. Jaume Albaigès ha dit:

  13 jul 12 - 19:20

  Eul√†lia, et poso un exemple gen√®ric que crec que t’ajudar√† a entendre-ho millor. Imagina’t el web d’un restaurant: podria promocionar-se explicant quins premis ha rebut, quins famosos hi han anat a dinar i ensenyant fotos dels seus plats. Per√≤ tot aix√≤ √©s pura publicitat i un visitant del seu web, en general, no tindr√† cap inter√®s a tornar-hi (si no √©s per alguna cosa molt concreta com reservar taula). En canvi, si el xef ens ensenya a trav√©s d’un blog, o de fotos, o de v√≠deos, o de tot plegat, a preparar alguns plats, la gent que passi pel web hi podr√† trobar un valor especial, aprendre’n alguna cosa, endur-se’n alguna idea… i es plantejar√† tornar-hi (ara no tinc en compte si aquesta gent pot aprendre el mateix a trav√©s d’un programa televisiu o de qualsevol altre recurs, tant √©s).

  A les ONG ens passa el mateix. Si nom√©s “parlem de nosaltres” per√≤ no aportem res m√©s, dif√≠cilment generarem inter√®s. No vol dir que sigui impossible, per√≤ s√≠ que √©s molt m√©s dif√≠cil. Ah! I per saber qu√® interessa la gent que ens visita hi ha diferents opcions: des d’analitzar les estad√≠stiques per saber quins tipus de continguts tenen m√©s o menys acceptaci√≥ fins a preguntar-ho directament als visitants.

 8. Eul√†lia Mu√Īoz ha dit:

  13 jul 12 - 20:01

  Moltes gràcies Jaume per les teves respostes, han estat molt aclaridores.
  Com creus que les ONG podrien presentar/oferir llurs projectes als visitants, d’altres ong i persones susceptibles de participar en els mateixos (anomenats usuaris/es)?

 9. Jaume Albaigès ha dit:

  14 jul 12 - 12:23

  Uf, aix√≤ donaria per un tractat sobre comunicaci√≥ online, Eul√†lia. :-) Mira, nom√©s un parell de coses com a idees gen√®riques: la primera √©s que les propostes no es poden transmetre de la mateixa manera a un possible usuari, a un possible finan√ßador o a una altra organitzaci√≥ amb qui podries col¬∑laborar. Cada col¬∑lectiu, cada p√ļblic, t√© interessos i aspiracions diferents i, per tant, cal modular el missatge en funci√≥ dels destinataris. Aix√≤ √©s una cosa que en publicitat i marketing se sap des de fa molts anys, per√≤ a moltes entitats encara els costa. La segona √©s que les organitzacions s’han acostumat a treballar amb un perfil molt concret d’interlocutors, els t√®cnics de l’administraci√≥ i dels grans finan√ßadors privats, i han desenvolupat habilitats i llenguatge per fer-ho. Per√≤ tot aix√≤ no serveix massa quan vols obrir-te a tota aquesta altra diversitat de destinataris de qu√® parl√†vem. Per tant, toca reaprendre a comunicar.

 10. Eul√†lia Mu√Īoz ha dit:

  14 jul 12 - 12:36

  Gràcies de nou Jaume. Per tant suposo que això ens empeny a obrir una nova línea de treball, no només el de com comunicar sinó el com entenem i com ens posicionem respecte els qui, a la fí, son els destinataris dels nostres serveis.

 11. Jaume Albaigès ha dit:

  16 jul 12 - 12:14

  Efectivament, Eulàlia.


Deixa un comentari