De qui és el teu domini?

El nom de domini d’Internet o, senzillament, el domini, √©s un actiu important de qualsevol organitzaci√≥, at√®s que d’ell pengen bona part de les eines i dels espais que conformen la pr√≤pia pres√®ncia a la xarxa: el correu electr√≤nic, el web, etc.

Sovint, per√≤, les organitzacions no gestionen directament aquest actiu, sin√≥ que ho deleguen en un prove√Įdor, normalment el mateix que ha fet el desenvolupament web. A dia d’avui aquesta no √©s una bona pol√≠tica. Al contrari, recomanaria a totes les entitats que, en la mesura del possible, fossin el m√©s aut√≤nomes possible en aquest apartat.

No fa tants anys les eines de gesti√≥ de tot el que t√© a veure amb els dominis eren feixugues i, de fet, molts prove√Įdors no oferien cap opci√≥ que no fos demanar-los a ells la resoluci√≥ de qualsevol necessitat: crear una adre√ßa de correu o un compte FTP, publicar un web, redirigir un DNS, etc.

Actualment, per√≤, la cosa ha evolucionat i la major part dels prove√Įdors ofereixen taulers de control avan√ßats que fan molt senzilla la gesti√≥ d’aquests temes. Per tant, diria que, en general, ja no es justifica que les entitats externalitzin aquesta gesti√≥.

Què hi guanyarem?

1) Evitar la pèrdua del control de la pròpia identitat a Internet.

Una vegada un prove√Įdor web d’una entitat va patir un coma i l’organitzaci√≥ es va trobar sense capacitat de poder gestionar els seus recursos a Internet i sense ning√ļ que li facilit√©s accessos i contrasenyes. Normalitzar aquella situaci√≥ va ser tot un calvari. Aquest √©s un cas extrem, per√≤ hi ha altres situacions m√©s freq√ľents: un voluntari que ens ho gestionava de franc i que un bon dia va desapar√®ixer, un prove√Įdor web amb qui ens hem barallat, etc. Si la gesti√≥ la fa¬† directament l’entitat aquest risc desapareix.

2) Guanyar en agilitat.

Si necessiteu crear un compte de correu, una operaci√≥ que es fa en un minut i que no t√© cap dificultat, no t√© sentit que espereu tres dies fins que el prove√Įdor extern us respongui.

3) Estalvi.

Normalment un prove√Įdor cobrar√† el cost de gestionar aquests serveis pel vostre compte -i √©s raonable que ho faci-, per√≤ si no aporta valor en aquesta gesti√≥, feu-vos-ho a casa i probablement estalviareu una mica.

Què podem fer?

1) Assegureu-vos que els vostres dominis estan registrats a nom de l’entitat.

Ho podeu comprovar f√†cilment a trav√©s dels diferents servidors whois (whois.net, .cat, .es). √Čs possible que en algun dels contactes que van associats al domini hi figuri el vostre prove√Įdor. Aix√≤ no √©s un problema mentre el Registrant (el propietari del domini) sigui l’entitat. Si no ho √©s, demaneu a qui pertoqui que faci el canvi (o feu-lo vosaltres mateixos si hi teniu acc√©s).

2) Verifiqueu que teniu accés a tots els serveis de registre i allotjament que teniu contractats.

Si no és el cas, recupereu-ne el control. Si necessiteu que un tercer us gestioni puntualment alguna cosa, ja li donareu accés quan calgui.

3) Unifiqueu els serveis de registre, correu i allotjament en un sol lloc.

No √©s infreq√ľent trobar dominis registrats en un prove√Įdor que despr√©s s√≥n redirigits cap a allotjaments de tercers. Aix√≤ sol complicar la gesti√≥ dels serveis (aix√≤ no s√© on est√†, all√≤ ho va registrar no s√© qui no s√© on…) i sol encarir la factura final perqu√® s’acaben pagant duplicitats. Busqueu un prove√Įdor que us permeti gestionar integralment les vostres necessitats.

4) Si necessiteu altres noms de dominis, registreu-los i allotgeu-los al mateix lloc.

Cada cop √©s m√©s habitual que les entitats registrin dominis espec√≠fics per a campanyes o esdeveniments, per exemple. Alguns prove√Įdors ofereixen serveis multidomini que permeten gestionar diferents webs en un sol entorn de treball. Un cop m√©s, aix√≤ simplifica i abarateix.

Preguntes? Inquietuds sobre el tema? Experiències viscudes en la pròpia pell? Apa, deixeu un comentari!

2 comentaris a “De qui √©s el teu domini?”

 1. World Nature ha dit:

  26 jul 11 - 5:58

  Vols dir que ho podem gestionar amb programes tipus CPanel o semblants oi? Pero aquets també depenen del nostre servidor?

 2. Jaume Albaigès ha dit:

  26 jul 11 - 20:03

  Hola World Nature, benvinguda a TecnolONGia! Aix√≤ de parlar a una entitat sempre es fa una mica estrany… :-)

  Efectivament, cPanel √©s un dels programaris t√≠pics que els prove√Įdors d’allotjament poden instal¬∑lar als seus servidors per facilitar que els clients sigueu aut√≤noms tant com sigui possible. Pot ser que hi hagi prove√Įdors que no disposin (o no ofereixin p√ļblicament) d’una eina de gesti√≥ com aquesta, per√≤ si √©s m√≠nimament solvent no hauria de ser el cas.

  No s√© si t’he respost suficientment. En tot cas, pregunta m√©s, cap problema.


Deixa un comentari