10 usos 2.0 del #15m i les acampades

Una primera versi贸 d’aquest article va ser publicada originalment al blog de Xarxanet (primera part, segona part).

Del moviment del #15M i les diverses acampades que se n鈥檋an derivat en podem aprendre moltes coses en 脿mbits molt diversos. Avui m鈥檃gradaria destacar l鈥櫭簊 intensiu que han fet i encara fan de les xarxes socials i les eines 2.0 per a usos de tot tipus. Les entitats en traurem molt de suc si ens hi fixem una mica.

1. Crida a l鈥檃cci贸

La Junta Electoral Central va prohibir les concentracions i, per tant, les acampades, durant els dies de reflexi贸 i de les eleccions (22 de maig). En pocs minuts, a trav茅s de la plataforma Actuable, es va iniciar una petici贸 de revocaci贸 de la decisi贸 de la JEC que va reunir m茅s de 200.000 signatures en menys de 24 hores. Una acci贸 senzilla de construir i f脿cil de viralitzar.

2. Comunicaci贸 alternativa

Quan ni premsa ni r脿dio ni televisi贸 dedicaven cap mena d鈥檃tenci贸 a les incipients acampades, mitjans digitals alternatius com Periodismo Humano en van fer les primeres cobertures, emetent en directe (a vegades amb un simple tel猫fon m貌bil) via plataformes gratu茂tes d鈥streaming. Aquestes emissions van ser seguides per milers de persones. Posteriorment, les mateixes eines han estat utilitzades per les pr貌pies comissions de comunicaci贸 de les acampades per emetre assemblees, xerrades i concerts.

3. Contracomunicaci贸

Per貌 no nom茅s s鈥檋a pogut fer difusi贸 dels fets sense haver de passar pel filtre dels grans mitjans (p煤blics o privats) i dels seus interessos. Fins i tot quan des d鈥檃quests s鈥檋an em猫s informacions o opinions amb les quals les persones acampades estaven en desacord, aquestes han pogut generar continguts que ajudessin a difondre la pr貌pia versi贸 dels fets, arribant a molt铆ssima gent. A tall d鈥檈xemple, un v铆deo sobre el desallotjament del dia 27, amb m茅s de 2 milions de visualitzacions.

YouTube Preview Image

4. Organitzaci贸

Coordinar tantes persones reunides informalment i atendre les seves diverses necessitats 茅s un repte important. En aquest escenari, una cosa tan simple com una piulada pot ajudar a resoldre un problema organitzatiu o log铆stic.

5. Informaci贸 accessible

Seguint el punt anterior, un repte no menys important 茅s facilitar l鈥檃cc茅s a la informaci贸 de forma senzilla al major nombre possible de persones. Visualitzar-la en format gr脿fic pot ser una bona manera de fer-ho, com en aquest mapa de les assemblees de barris de Madrid, on resulta f脿cil trobar la m茅s propera al propi domicili o esbrinar quins territoris encara no en tenen.

6. Explosi贸 creativa

De dissenyadors, fot貌grafs i videocreadors n鈥檋i ha des de sempre, per貌 la possibilitat que moltes persones puguin contemplar les obres que hom fa sense haver de maldar per aconseguir un espai als mitjans o a les galeries d鈥檃rt 茅s un gran incentiu a la creaci贸. El v铆deo La revoluci贸 comen莽a ara n鈥櫭﹕ un bon exemple.

7. Crowdsourcing informatiu

Recopilar i mantenir actualitzada certa informaci贸 pot ser una tasca molt feixuga per a una persona o un grup petit. Per貌 si tothom hi pot aportar alguna cosa llavors es simplifica. Cada cop hi ha m茅s eines gen猫riques o fetes a mida que intenten aprofitar aquest potencial a Internet, com aquest mapa on qualsevol persona pot afegir dades sobre una acampada que s鈥檈stigui fent a qualsevol lloc del m贸n.

8. Facilitaci贸 de la participaci贸

Un repte etern de les entitats 茅s promoure la participaci贸 de les bases socials en els processos i en la presa de decisions. En altres casos, com a les assemblees de les acampades, la situaci贸 pot ser just la contr脿ria. El tweet貌metre 茅s un bon experiment de com les eines 2.0 poden ajudar tamb茅 en processos deliberatius i decisoris.

9. Mem貌ria individual i col路lectiva

El testimoni de les persones grans, de les que mai no han pogut fer sentir la seva veu, de les que no interessen al prime time, pot ser d鈥檜n gran valor sociol貌gic, historiogr脿fic, emancipatori o personal. S鈥檋a viscut a les acampades i Internet en guardar脿 mem貌ria.

10. Sensibilitzaci贸

Aprofitar el context d鈥檃ctualitat i generar continguts amens s贸n dos idees clau per sensibilitzar sobre q眉estions de fons que a voltes resulten complexes. 脡s el cas d鈥檃quest v铆deo d鈥檃nimaci贸 sobre la bombolla immobili脿ria, amb gaireb茅 tres milions de reproduccions.

YouTube Preview Image

Voleu compartir algun altre 煤s rellevant que hagueu observat? Feu-ho a trav茅s dels comentaris!

8 comentaris a “10 usos 2.0 del #15m i les acampades”

 1. John Postill ha dit:

  21 jun 11 - 9:48

  Excelente, muchas gracias. Ver tambien: http://blogs.elpais.com/trending-topics/2011/05/los-virales-de-spanishrevolution.html

 2. Jaume Albaig猫s ha dit:

  21 jun 11 - 12:31

  隆Gracias, John, y bienvenido a TecnolONGia!

 3. Jos茅 Mar铆a Herranz ha dit:

  21 jun 11 - 18:58

  Muy interesante la sistematizaci贸n de lo que hay que aprender del movimiento 15m desde la perspectiva de la comunicaci贸n. Ver tambi茅n: http://just-communication.blogspot.com/2011/06/asi-nacio-el-15-m-redes-sociales.html

 4. Jaume Albaig猫s ha dit:

  21 jun 11 - 23:02

  Gracias por recomendar el enlace, Jos茅 Mar铆a, 隆y bienvenido a TecnolONGia, tambi茅n!

 5. Stepienybarno ha dit:

  22 jun 11 - 6:09

  Nos encant贸. Aqu铆 tienes dos nuevos seguidores.

 6. Jaume Albaig猫s ha dit:

  22 jun 11 - 9:39

  隆Gracias y bienvenidos tambi茅n, @stepienybarno!

 7. Eva M. Aguilera Gonz谩lez ha dit:

  24 ago 11 - 11:24

  Hola, Jaume
  驴Me puedes indicar alguna persona analista de opini贸n en Espa帽a que haya hecho alg煤n an谩lisis sobre c贸mo ha influido -si lo ha hecho- twitter (y en general las redes sociales) en el movimiento 15M y/o las movilizaciones que estallaron en los pa铆ses del norte de 脕frica?

  驴Quiz谩 t煤 mismo?

  Muchas gracias, Eva

 8. Jaume Albaig猫s ha dit:

  24 ago 11 - 17:27

  Eva, bienvenida a TecnolONGia. Yo no soy soci贸logo ni polit贸logo, as铆 que mis afirmaciones al respecto no dejar铆an de ser meras opiniones. Te sugiero que empieces por el blog de Ismael Pe帽a (http://ictlogy.net/sociedadred) y revises las etiquetas #15m (http://ictlogy.net/sociedadred/tag/15m/) y #egipto (http://ictlogy.net/sociedadred/tag/egipto/). Un art铆culo para empezar: http://ictlogy.net/sociedadred/20110214-revoluciones-twitter-y-banda-ancha-en-egipto-y-tunez. Seguro que de ah铆 puedes saltar a otras fuentes relevantes.


Deixa un comentari