Les 20 preguntes sobre xarxes socials que es formulen les ONGD

Cada cop que he de preparar una acci√≥ formativa sobre 2.0 i xarxes socials m’assalten molts dubtes sobre els continguts que hauria de tenir. Per fer-ho curt, entenc que avui no t√© sentit, per exemple, explicar qu√® √©s i com funciona Facebook, encara que fa un parell d’anys fos del tot pertinent. Ara mateix ja hi ha m√©s entitats a Facebook que no pas amb web propi, segur. Si, d’altra banda, el temps disponible √©s m√©s aviat esc√†s, afinar la tem√†tica esdev√© encara m√©s clau.

Aix√≠ doncs, i especialment quan el p√ļblic √©s homogeni, intento cada cop m√©s que l’√≠ndex el defineixin les persones assistents. A vegades, mitjan√ßant un q√ľestionari previ fet amb Google Docs, i d’altres directament quan ens trobem. He de dir que sol funcionar millor aquest segon m√®tode; els q√ľestionaris previs acostumen a oferir respostes molt vagues. B√†sicament demano que cada entitat suggereixi un tema que sigui del seu inter√®s directe i amb una votaci√≥ senzilla es defineix la prioritzaci√≥.

La primera vegada que ho vaig fer aix√≠ va ser l’any passat a Gij√≥n, en un taller amb entitats de jovent, tant per concretar temes com per escollir eines. En aquest segon cas, d’un llistat de m√©s de 25 aplicacions 2.0 que es van citar, Facebook estava a la cua i no en vam ni parlar (fixeu-vos a la foto: 0 vots).

Fa uns dies vaig repetir l’experi√®ncia. Aquest cop a Madrid, en un altre taller amb responsables de comunicaci√≥ d’entitats de la CONGDE. Ten√≠em nom√©s dues hores i hi havia m√©s de 40 persones. Taller? Jo m√©s aviat en diria flashmob! ;-)


Us deixo la llista de temes que van sortir, perquè probablement us poden suscitar elements de reflexió per a la vostra pròpia entitat.

Cal dir que amb prou feines vam comentar els del capdamunt, tot i que en el fons molts estan relacionats entre si i anaven apareixent a¬† la conversa. S√≠, he dit conversa. Tot i que em costa callar, estic m√©s que conven√ßut que l’aprenentatge (en general, per√≤ en temes com aquests encara m√©s) √©s m√©s efectiu si √©s compartit i constru√Įt no nom√©s des de la possible expertesa sin√≥ tamb√© des de l’experi√®ncia quotidiana col¬∑lectiva.

De la llista en surten idees per omplir el blog els propers anys, no us sembla?

1. Quant temps haur√≠em de dedicar a la nostra pres√®ncia 2.0 i a quins / quants canals haur√≠em d’estar?
2. Com podem incrementar la implicació dels nostres seguidores de les xarxes socials?
3. Quin tipus de llenguatge haur√≠em d’emprar i sobre quins temes haur√≠em de parlar?
4. Com duem al món online els debats offline? Com els dinamitzem?
5. Quines eines d’avaluaci√≥ (anal√≠tica) podem utilitzar?
6. Com actuem a Facebook? Una sola pàgina, una pàgina per acció o esdeveniment, etc.?
7. Com podem dinamitzar la nostra base social a les xarxes?
8. Com podem animar la viralitat a Facebook i Twitter?
9. √ös departamental (comunicaci√≥) vs √ļs col¬∑lectiu de tota l’organitzaci√≥.
10. Improvisaci√≥ vs estrat√®gia en l’elecci√≥ d’eines.
11. Estrat√®gia de difusi√≥ d’una not√≠cia a les xarxes socials.
12. Quines eines de gestió podem fer servir (Tweetdeck, Hootsuite, etc.)?
13. Freq√ľ√®ncia i moments d’actualitzaci√≥ dels diferents canals.
14. Com aconseguir followers a Twitter?
15. Com cridar l’atenci√≥?
16. Qu√® haur√≠em d’aportar: informaci√≥, opini√≥, etc.?
17. Hauríem de crear canals o espais específics per a grups concrets? (un grup de Facebook per a periodistes, o sobre temàtica de gènere, etc.)
18. ONG i mobilitat (apps).
19. Les possibilitats del crowdfunding.
20. L’abast de les ciberacciones (Actuable).

8 comentaris a “Les 20 preguntes sobre xarxes socials que es formulen les ONGD”

 1. Carla ha dit:

  13 mai 11 - 13:55

  Bona manera de plantejar un taller. Tu sempre tan 2.0. Et poso un punt m√©s: Comunicaci√≥ en moment de crisi organitzativa a trav√©s xarxes socials. Segur que hi ha punts per arribar fins al 100. Doncs, se’t gira feina, Jaume. Salut!!!

 2. cristina ha dit:

  14 mai 11 - 10:14

  Molt interessant! Cada punt √©s tot un m√≥n! suposo que x als que encara estem en un primer estadi √©s important x on comen√ßar, quines eines prioritzar i com fer-ho factible quan no hi ha recursos x a una persona dedicada exclusivament a comunicaci√≥. Encara que hi veiem la import√†ncia, tinguem ganes de ficar-nos-hi xo no acabem de trobar la manera :) per nosaltres ha estat m√©s o menys f√†cil llan√ßar-nos a eines que ens faciliten la vida di√†ria (dropbox, google docs…) xo la comunicaci√≥ externa ja √©s una altra cosa ;)
  Us deixo, que escriure des del mòbil és molt cansat ;)
  Sort amb les reflexons!

 3. Bego√Īa ha dit:

  15 mai 11 - 17:05

  Contigo, Jaume, siempre aprendo, y siempre consigues que dedique un rato a pensar.
  ¬ŅQu√© m√°s se puede pedir?
  Gracias.

 4. Jaume Albaigès ha dit:

  15 mai 11 - 21:11

  Carla, el tema de la comunicaci√≥ a les xarxes socials quan hi ha una crisi organitzativa √©s important. De fet, fins ara hem vist, sobretot, casos d’empreses que no han sabut gestionar correctament situacions d’aquest tipus i han vist afectada not√≤riament la seva reputaci√≥ (no necess√†riament els seus resultats). A nivell d’ONL no en conec cap cas rellevant, per√≤ ja hi arribarem, nom√©s √©s q√ľesti√≥ de temps. En aquest sentit, convindria que les entitats tinguessin plans de conting√®ncia, per descomptat.

 5. Jaume Albaigès ha dit:

  15 mai 11 - 21:13

  Cristina, benvinguda! Una de les opcions per endinsar-se en aquests temes quan no hi ha recursos √©s fer-ho de forma distribu√Įda, descentralitzada i col¬∑laborativa. No cal que hi hagi una persona que s’encarregui de tot. Al contrari, tots podem (i jo crec que haur√≠em de) ser veu de la nostra entitat, de la nostra causa.

 6. Jaume Albaigès ha dit:

  15 mai 11 - 21:14

  ¬°Bego√Īa, bienvenida y gracias por tanto halago! ;-)

 7. Jaume ha dit:

  17 mai 11 - 11:14

  Hola Jaume, gràcies per compartir aquestes reflexions sobre les formacions que organitzes. Són una demostració clara que quan aprenem és quan ens preguntem i compartim les preguntes i les respostes

 8. Jaume Albaigès ha dit:

  17 mai 11 - 11:43

  Tens tota la raó, Jaume! Benvingut!


Deixa un comentari