Les 20 preguntes sobre xarxes socials que es formulen les ONGD
Cada cop que he de preparar una acció formativa sobre 2.0 i xarxes socials m’assalten molts dubtes sobre els continguts que hauria de tenir. Per fer-ho curt, entenc que avui no té sentit, per exemple, explicar què és i com funciona Facebook, encara que fa un parell d’anys fos del tot pertinent. Ara mateix ja hi ha més entitats a Facebook que no pas amb web propi, segur. Si, d’altra banda, el temps disponible és més aviat escà s, afinar la temà tica esdevé encara més clau.
Aixà doncs, i especialment quan el públic és homogeni, intento cada cop més que l’Ãndex el defineixin les persones assistents. A vegades, mitjançant un qüestionari previ fet amb Google Docs, i d’altres directament quan ens trobem. He de dir que sol funcionar millor aquest segon mètode; els qüestionaris previs acostumen a oferir respostes molt vagues. Bà sicament demano que cada entitat suggereixi un tema que sigui del seu interès directe i amb una votació senzilla es defineix la priorització.
La primera vegada que ho vaig fer aixà va ser l’any passat a Gijón, en un taller amb entitats de jovent, tant per concretar temes com per escollir eines. En aquest segon cas, d’un llistat de més de 25 aplicacions 2.0 que es van citar, Facebook estava a la cua i no en vam ni parlar (fixeu-vos a la foto: 0 vots).
Fa uns dies vaig repetir l’experiència. Aquest cop a Madrid, en un altre taller amb responsables de comunicació d’entitats de la CONGDE. TenÃem només dues hores i hi havia més de 40 persones. Taller? Jo més aviat en diria flashmob!
Us deixo la llista de temes que van sortir, perquè probablement us poden suscitar elements de reflexió per a la vostra pròpia entitat.
Cal dir que amb prou feines vam comentar els del capdamunt, tot i que en el fons molts estan relacionats entre si i anaven apareixent a la conversa. SÃ, he dit conversa. Tot i que em costa callar, estic més que convençut que l’aprenentatge (en general, però en temes com aquests encara més) és més efectiu si és compartit i construït no només des de la possible expertesa sinó també des de l’experiència quotidiana col·lectiva.
De la llista en surten idees per omplir el blog els propers anys, no us sembla?
1. Quant temps haurÃem de dedicar a la nostra presència 2.0 i a quins / quants canals haurÃem d’estar?
2. Com podem incrementar la implicació dels nostres seguidores de les xarxes socials?
3. Quin tipus de llenguatge haurÃem d’emprar i sobre quins temes haurÃem de parlar?
4. Com duem al món online els debats offline? Com els dinamitzem?
5. Quines eines d’avaluació (analÃtica) podem utilitzar?
6. Com actuem a Facebook? Una sola pà gina, una pà gina per acció o esdeveniment, etc.?
7. Com podem dinamitzar la nostra base social a les xarxes?
8. Com podem animar la viralitat a Facebook i Twitter?
9. Ús departamental (comunicació) vs ús col·lectiu de tota l’organització.
10. Improvisació vs estratègia en l’elecció d’eines.
11. Estratègia de difusió d’una notÃcia a les xarxes socials.
12. Quines eines de gestió podem fer servir (Tweetdeck, Hootsuite, etc.)?
13. Freqüència i moments d’actualització dels diferents canals.
14. Com aconseguir followers a Twitter?
15. Com cridar l’atenció?
16. Què haurÃem d’aportar: informació, opinió, etc.?
17. HaurÃem de crear canals o espais especÃfics per a grups concrets? (un grup de Facebook per a periodistes, o sobre temà tica de gènere, etc.)
18. ONG i mobilitat (apps).
19. Les possibilitats del crowdfunding.
20. L’abast de les ciberacciones (Actuable).
Carla ha dit:
13 mai 11 - 13:55Bona manera de plantejar un taller. Tu sempre tan 2.0. Et poso un punt més: Comunicació en moment de crisi organitzativa a través xarxes socials. Segur que hi ha punts per arribar fins al 100. Doncs, se’t gira feina, Jaume. Salut!!!
cristina ha dit:
14 mai 11 - 10:14Molt interessant! Cada punt és tot un món! suposo que x als que encara estem en un primer estadi és important x on començar, quines eines prioritzar i com fer-ho factible quan no hi ha recursos x a una persona dedicada exclusivament a comunicació. Encara que hi veiem la importà ncia, tinguem ganes de ficar-nos-hi xo no acabem de trobar la manera
per nosaltres ha estat més o menys fà cil llançar-nos a eines que ens faciliten la vida dià ria (dropbox, google docs…) xo la comunicació externa ja és una altra cosa 

Us deixo, que escriure des del mòbil és molt cansat
Sort amb les reflexons!
Begoña ha dit:
15 mai 11 - 17:05Contigo, Jaume, siempre aprendo, y siempre consigues que dedique un rato a pensar.
¿Qué más se puede pedir?
Gracias.
Jaume Albaigès ha dit:
15 mai 11 - 21:11Carla, el tema de la comunicació a les xarxes socials quan hi ha una crisi organitzativa és important. De fet, fins ara hem vist, sobretot, casos d’empreses que no han sabut gestionar correctament situacions d’aquest tipus i han vist afectada notòriament la seva reputació (no necessà riament els seus resultats). A nivell d’ONL no en conec cap cas rellevant, però ja hi arribarem, només és qüestió de temps. En aquest sentit, convindria que les entitats tinguessin plans de contingència, per descomptat.
Jaume Albaigès ha dit:
15 mai 11 - 21:13Cristina, benvinguda! Una de les opcions per endinsar-se en aquests temes quan no hi ha recursos és fer-ho de forma distribuïda, descentralitzada i col·laborativa. No cal que hi hagi una persona que s’encarregui de tot. Al contrari, tots podem (i jo crec que haurÃem de) ser veu de la nostra entitat, de la nostra causa.
Jaume Albaigès ha dit:
15 mai 11 - 21:14¡Begoña, bienvenida y gracias por tanto halago!
Jaume ha dit:
17 mai 11 - 11:14Hola Jaume, grà cies per compartir aquestes reflexions sobre les formacions que organitzes. Són una demostració clara que quan aprenem és quan ens preguntem i compartim les preguntes i les respostes
Jaume Albaigès ha dit:
17 mai 11 - 11:43Tens tota la raó, Jaume! Benvingut!