El 2.0 m√©s enll√† de la comunicaci√≥ i la captaci√≥: l’acc√©s al coneixement

Des de l’aparici√≥ de les primeres xarxes socials, les ONL han centrat el seu esfor√ß en aprofitar-les amb l’objectiu de comunicar tot all√≤ que els era propi: missi√≥, projectes, valors, etc. amb objectius diversos per√≤ convergents: sensibilitzar i mobilitzar, captar l’atenci√≥ de nous p√ļblics, obtenir recursos (voluntariat, diners, etc.).

M√©s enll√† de valorar si l’actitud amb qu√® hi han participat ha estat veritablement 2.0 (escoltar, dialogar, col¬∑laborar…), la meva percepci√≥ √©s que les entitats s’han apoderat d’aquests espais relacionals amb for√ßa, tot i que, insisteixo, sempre des de la perspectiva de la comunicaci√≥ i la captaci√≥.

Potenciar el coneixement

En canvi, tinc la percepci√≥ contr√†ria en el cas d’altres usos beneficiosos que les eines socials poden aportar a les mateixes entitats.¬† Per exemple, quantes organitzacions coneixeu que les aprofitin per potenciar el coneixement dels seus propis equips t√®cnics? L’univers 2.0 √©s fant√†stic per a aix√≤ i les organitzacions l’haurien d’habitar tamb√© en aquest sentit. Us en dono dos exemples, un de cl√†ssic i un de m√©s recent.

Per cert, ara me’n vaig una mica del tema per√≤ en el fons aix√≤ que explicar√© t√© a veure amb el tema dels entorns personals d’aprenentatge (PLE, de l’angl√®s Personal Learning Environments), per si alg√ļ t√© ganes de capbussar-s’hi una mica.

Delicious

Gaireb√© tothom coneix Delicious, per√≤ quanta gent la fa servir realment a les entitats? Per si alg√ļ no n’est√† al cas, es tracta d’una eina que permet desar a Internet enlla√ßos d’inter√®s sobre qualsevol tema. All√≤ cl√†ssic dels favorits del navegador per√≤ portat al web i socialitzat.

Identificar-hi i seguir-hi persones, organitzacions i institucions que treballen en temes que s√≥n del nostre inter√®s √©s una font inesgotable de recursos de qualitat (filtrats i etiquetats) que ens permetran estar al dia, innovar, aprendre d’altres experi√®ncies…

Precisament Delicious ha estat les darreres setmanes motiu de controv√®rsia a partir de la suposada intenci√≥ de Yahoo! de tancar el servei, cosa que en principi s’ha desmentit, sense negar, per√≤, la voluntat de buscar-li una sortida. En qualsevol cas, i essent Delicious la refer√®ncia, existeixen moltes altres eines de marcatge social amb funcions similars.

Quora

Possiblement molts ja heu sentit a parlar aquestes darreres setmanes de Quora, una relativament nova xarxa social basada en això tan poc original de les preguntes i respostes (que ja hem vist en eines veteraníssimes com els grups de news, els fòrums o Yahoo! Answers), però amb certa voluntat de construir col·lectivament coneixement de qualitat.

No vull fer un article sobre el seu funcionament o el seu valor d’aportaci√≥ gen√®ric perqu√® molta gent ja ho ha fet a hores d’ara, sin√≥ que, igual com en el cas de Delicious, m’agradaria destacar l’oportunitat per a les entitats d’accedir a aquest dip√≤sit de coneixement contrastat, seguir temes i/o persones i/o organitzacions d’inter√®s, etc.

Per cert, ara mateix a Quora s’hi accedeix per invitaci√≥, per√≤ qualsevol persona que ja hi tingui un compte us hi pot convidar. Si en voleu una, deixeu un comentari i us la far√© arribar a l’adre√ßa de correu que hagueu utilitzat al comentar.

Un altre punt a tenir en compte. Ara mateix la pol√≠tica d’√ļs de Quora estableix que nom√©s s’hi pot fer servir l’angl√®s per√≤ altres comunitats ling√ľ√≠stiques ja estan reivindicant l’eliminaci√≥ d’aquesta restricci√≥ i no crec que els fundadors puguin mantenir-la massa temps sense perdre una oportunitat rellevant de creixement i internacionalitzaci√≥.

Oferir el propi coneixement

Per descomptat, la rec√≠proca tamb√© √©s v√†lida. Aquestes mateixes xarxes poden ser espais privilegiats on abocar el coneixement especialitzat que tenim a les nostres entitats, una bona manera de demostrar el nostre valor d’aportaci√≥, per√≤ tamb√© de sensibilitzar col¬∑lectius d’experts i p√ļblics de cert nivell intel¬∑lectual.

Solc posar d’exemple el cas de Sida Studi, que despr√©s d’estar recopilant a Delicious durant cert temps enlla√ßos d’entitats d’arreu del m√≥n que treballen en l’√†mbit de VIH/Sida van fer una petita campanya de comunicaci√≥ per explicar-ho i facilitar que tercers aprofitessin la seva tasca. Barret!

I el bonus track: si aposteu per Delicious a la vostra entitat, creeu un sol compte per a tota la casa i consensueu etiquetes entre totes les persones que el fareu servir. D’aquesta manera cada cop que marqueu un recurs l’estareu posant a disposici√≥ de la resta de l’equip sense fer res especial ni haver de seguir-vos els uns als altres.

15 comentaris a “El 2.0 m√©s enll√† de la comunicaci√≥ i la captaci√≥: l’acc√©s al coneixement”

 1. Gorka ha dit:

  22 gen 11 - 18:29

  Hola Jaume:

  Acabo de leer el art√≠culo y me ha parecido muy interesante √ļnicamente tengo una duda, hace un mes o 2 o√≠ un rumor de que Yahoo se iba a cargar Delicious, ¬Ņsabes algo?, o ¬Ņs√≥lo son rumores?

  Saludos,

 2. Jaume Albaigès ha dit:

  22 gen 11 - 23:39

  Hola Gorka,
  En la parte donde hablo de Delicious hay un enlace al blog oficial del servicio donde Yahoo dice que cerrarlo no lo cerrar√°n pero que se plantean venderlo / sacarlo de la compa√Ī√≠a. Ya sabes, si lo quieres comprar, puedes hacer una oferta… :-)

 3. Carmen ha dit:

  23 gen 11 - 0:40

  tinc curiositat i interés per Quora

  i me’n alegro que Delicious no es tanqui, quan vaig llegir que Yahoo el tancaria el vaig abandonar .. ara el reprendr√©

 4. Jaume Albaigès ha dit:

  23 gen 11 - 2:15

  Hola Carmen, gràcies pel teu comentari i benvinguda a TecnolONGia! De moment no sabem què passarà amb Delicious, de manera que no està de més fer una còpia de seguretat dels enllaços que hi tenim, tot i que si finalment tanqués segur que hi hauria temps suficient per traspassar les dades a algun altre servei.

 5. Gorka ha dit:

  23 gen 11 - 19:27

  Jaume:

  De momento me conformo con ir aprendiendo un poco sobre las redes sociales y Yahoo seguro que acabara inventando algo nuevo para entrenernos a todos los que nos gusta la web 2.0,…jajajajaja

 6. Mireia ha dit:

  24 gen 11 - 9:43

  Hola Jaume!!

  Gr√†cies per posar-nos d’exemple!!
  Nosaltres, tal com ens vas recomanar, hem fet una c√≤pia dels nostres enlla√ßos al Delicious per√≤ seguim mantenint i actualitzant aquest servei per a totes les persones interessades. Tenim m√©s de 250 enlla√ßos d’associacions de tot el m√≥n sobre el VIH/sida. Si en trobeu a faltar alguna, ens ho dieu!
  Gràcies!

 7. Toni Viader ha dit:

  24 gen 11 - 10:24

  Pst! Passa’m una ‘invitation’ a Quora, please ;)

 8. Jaume Albaigès ha dit:

  24 gen 11 - 17:54

  Mireia, les coses ben fetes s’han de comunicar, que no n’anem sobrats. Gr√†cies pel comentari i benvinguda a TecnolONGia!

  Toni, invitació enviada.

 9. Alejandra Torres ha dit:

  25 gen 11 - 16:39

  Hola Jaume,

  Antes que nada, muy buen artículo!

  Con todo el tema del “cierre de Delicious” me empec√© a poner un poco nerviosa jajaja. ¬ŅMe podr√≠as recomendar otras herramientas similares?

  Muchas gracias.

 10. Jaume Albaigès ha dit:

  25 gen 11 - 16:51

  Hola Alejandra,

  Gracias por tu comentario y bienvenida a TecnolONGia.

  En el post hay un enlace al artículo Alternativas a Delicious que permiten importar nuestros enlaces. El mismo artículo tiene algunos comentarios en los que se apuntan ventajas de unas y otras.

  Dolors Reig también escribió algo en esta línea, aunque en tono más filosófico: El posible cierre de delicious: reflexiones sobre bookmarking y algunas alternativas.

  De todos modos, mi apuesta es que Delicious no cerrar√° (¬°ojal√°!). :-)

 11. Alejandra Torres ha dit:

  25 gen 11 - 17:03

  Muchas gracias Jaume. Esperemos que tengas razón y tengamos Delicious para rato.

 12. Alex Bas Ruiz ha dit:

  31 mar 11 - 14:36

  Hola Jaume,
  Aqui un mestre jubilat que vol tenir acc√®s al Quora. M’estic posant al dia. Felicitats per socialitzar el teu coneixement. √Čs el millor cam√≠…

 13. Jaume Albaigès ha dit:

  31 mar 11 - 16:30

  Gr√†cies, √Älex, i benvingut al blog. Ja t’he enviat la invitaci√≥.

 14. Sandra ha dit:

  30 mai 11 - 23:50

  Hola Jaume,

  Acabo de descubrir el teu blog i em sembla moooolt interessant.

  Em podries passar una invitació per Quora?

  Felicitats per la feina!

 15. Jaume Albaigès ha dit:

  31 mai 11 - 23:04

  Hola Sandra, benvinguda! Ja tens la invitació enviada.


Deixa un comentari