Aprofitar imatges alienes de Flickr

Les ONL ens trobem sovint amb la necessitat de crear continguts de tipus molt diversos pels quals necessitem una bona pila d’imatges: el web propi o d’una campanya concreta, un tríptic, la memòria anual, recursos de sensibilització, etc.

Si no disposem del material gràfic a l’arxiu de l’entitat (no teniu arxiu fotogràfic? Doncs toca posar-s’hi, ni que sigui de forma senzilla) podem buscar un fotògraf qualsevol… o l’agència més gran del món, més coneguda amb el nom de Flickr.

Milions de persones hi comparteixen les seves imatges i molt sovint ho fan sota alguna modalitat de llicència Creative Commons que molt probablement encaixarà amb els usos que una entitat en voldrà fer habitualment (no comercials, etc.).

El procés per obtenir les imatges desitjades és molt senzill:

1. Aneu al cercador avançat.

2. Indiqueu el contingut que us interessa a la casella Search for. Hi ha altres camps que podeu omplir però normalment amb aquest en tindreu prou.

3. Punt clau: marqueu la casella Only search within Creative Commons-licensed content. Si cal, marqueu també alguna de les subcaselles en funció de l’ús que li vulgueu donar a la imatge.

4. Un cop tingueu els resultats en pantalla, seleccioneu la foto que us interessi i comproveu les condicions específiques de llicència a la part inferior de la columna de la dreta.

Un parell de trucs extra:

- Una cerca en anglès us donarà, habitualment, més resultats que en d’altres idiomes. A tall d’exemple una cerca de “gos” + CC dóna 5.000 resultats; “perro” en dóna 40.000; “dog”, 1 milió.

- Si voleu fotos per a un web, el material que trobareu serà de qualitat suficient. Si heu d’enviar-ho a impremta, però, podria ser que la resolució d’algunes imatges no fos prou gran. Fixeu-vos que Flickr us dóna diverses mides de la mateixa imatge. Tot i que resolució i dimensions no són ben bé el mateix, a vegades una imatge gran ens pot compensar un dèficit de qualitat. Alternativament, podeu demanar a l’autor que us n’enviï, si la té, una versió millor. Moltes persones estaran encantades de saber que us heu enamorat de la seva foto i no tindran cap inconvenient a respondre-us, i menys si és per una iniciativa solidària.

PS. A Picasa, el parent googelià de Flickr també hi podeu trobar imatges mitjançant un procés similar al descrit, tot i que el nombre de fotos disponibles és sensiblement menor.

6 comentaris a “Aprofitar imatges alienes de Flickr”

 1. Oscar de Innovacionweb.com ha dit:

  17 oct 10 - 8:48

  Para obtener fotos libres (ojo tienen algunas restricciones de uso) pero de alta calidad, incluso para impresión, te recomiendo http://www.sxc.hu/

 2. Gorka ha dit:

  18 oct 10 - 15:03

  También podeís encontrar imágenes para usar en la asociación a través de Google Imágenes en “búsqueda avanzada”, concretamente en los tipos de contenidos en el último apartado indicando : “etiquetadas para reutilización comercial con modificaciones” y marcando esa casilla, podrás usar las imágenes libremente sin violar derechos de autor en ningún momento: http://www.google.com/advanced_image_search?oe=UTF-8&gfns=1&q=google&um=1&ie=UTF-8&hl=es&biw=1024&bih=408

 3. Jaume Albaigès ha dit:

  18 oct 10 - 17:59

  Óscar, Gorka, gracias por vuestras aportaciones. Añado algunos comentarios a vuestras sugerencias:

  1) Stock.XCHNG (http://www.sxc.hu) tiene fotos de alta calidad, como comenta Óscar, pero el volumen total de imágenes disponibles es relativamente pequeño en comparación con Flickr o incluso Picasa. Por lo tanto, buscar en inglés quizás sea aún más necesario. El sitio no trabaja con Creative Commons sino con una licencia propia, aunque en general puede establecerse cierta equivalencia en cuanto a las necesidades de una ONL. Por cierto, si no estoy equivocado, dicha licencia no solicita reconocimiento del autor.

  2) Buscar en Google Images como sugiere Gorka, a pesar de que puede ser una opción más, no lo veo muy recomendable por dos razones:
  - el tema de las licencias no está bien resuelto. Google asume que en un blog publicado bajo CC todas las imágenes tienen la misma licencia, cosa que es muy difícil garantizar (de hecho estoy casi seguro que habrá muchas imágenes con derechos reservados publicadas en blogs CC). En este sentido me parece mucho más razonable obtener fotos de sitios donde la licencia se establece a nivel de cada foto y no del sitio en general (excepto si todo el contenido es propio).
  - la calidad media de las imágenes es inferior a las que podemos obtener por las otras vías mencionadas y raramente encontraremos fotos de grandes dimensiones si no proceden, precisamente, de Flickr o similar. Así pues, casi mejor ir directamente al buscador avanzado de la propia herramienta más que al de Google.

  En cualquier caso, no está de más tener varias opciones a mano, especialmente para búsquedas “difíciles”.

 4. TecnolONGia» Arxiu » 4 anys de TecnolONGia ha dit:

  31 des 10 - 19:14

  [...] de la web 2.0 a les ONG (I) 8. Aplicació de gestió de voluntariat. Els aprenentatges 9. Aprofitar imatges alienes de Flickr 10. Quan el butlletí electrònic (mal)parla de [...]

 5. Laia ha dit:

  03 gen 11 - 13:34

  Hi ha el cercador d’imatges sota llicència Creative Commons: http://wylio.com/

 6. Jaume Albaigès ha dit:

  03 gen 11 - 14:09

  Hola Laia,
  Gràcies pel teu comentari i benvinguda a TecnolONGia. Veig que Wylio fa el que jo explico a l’article però per la via ràpida, així que gràcies per descobrir-nos-el.
  Per a la resta, més informació a Find Photos For Your Blog In Three Easy Steps (http://techcrunch.com/2010/11/05/wylio/)


Deixa un comentari