Que la web ha mort? I un rave!

Fa un parell de setmanes, la revista Wired va publicar l’article The Web Is Dead. Long Live the Internet, escrit per Chris Anderson i Michael Wolff. At√®s que tant la publicaci√≥ com els autors s√≥n reconeguts, el document ha tingut una √†mplia difusi√≥ i ha generat un important debat.

Adéu a la web?

La tesi principal d’aquest llarg text √©s que el domini del navegador web com a forma principal i gen√®rica d’utilitzaci√≥ d’Internet est√† arribant a la seva fi, essent substitu√Įt per tota una s√®rie d’aplicacions per a usos espec√≠fics. Aquest canvi en els usos tindria un efecte sobre la filosofia que impulsa la vida a Internet: mentre que la web responia a un model essencialment obert (tota la informaci√≥ a l’abast, indexable pels cercadors com Google), les aplicacions de qu√® parlem es constitueixen com a jardins tancats, la informaci√≥ dels quals nom√©s est√† disponible per als usuaris directes i el propi fabricant de l’eina (Facebook en podria ser el paradigma). Aquest canvi s’accentua a mesura que s’incrementa l’acc√©s a Internet a trav√©s de dispositius m√≤bils.

Seria pretensi√≥s afirmar que l’article √©s una barbaritat en el seu conjunt, per√≤ crec que se li poden formular objeccions severes. De fet, de reaccions no coincidents ja n’hi ha hagut i for√ßa (aqu√≠ teniu, per exemple, la valoraci√≥ que en fa Dolors Reig o la cr√≠tica de Boing Boing sobre la manera d’intepretar les dades que hi ha a l’origen de l’article).

Diners, diners, diners…

L’article peca d’una visi√≥ excessivament centrada en l’economia. L’origen de tot aquest canvi vindria provocat per la necessitat de les empreses de buscar f√≥rmules que permetin rendibilitzar les seves inversions -en sentit ampli- a Internet, un cop “demostrada” la inefic√†cia de la publicitat online.

Que això sigui cert per a determinats actors de la xarxa no vol dir que sigui així per a tothom. No tots busquem fer diners o, si més no, no en tot moment.

D’altra banda, √©s veritat que la possibilitat de rendibilitzar l’esfor√ß genera major innovaci√≥. Per√≤ tamb√© n’hem vist molta feta des de la voluntarietat (bona part del moviment del programari lliure). No nom√©s els diners mouen les persones, malgrat l’obvietat que en s√≥n un dels principals motors.

Aplicacions vs web

√Čs cert tamb√© que a Internet cada cop hi fem m√©s coses que nom√©s navegar i que amb la proliferaci√≥ dels m√≤bils intel¬∑ligents (smartphones tipus iPhone, Blackberry o els basats en Android) cada cop utilitzem m√©s aplicacions espec√≠fiques (per a Twitter, Facebook, Google Maps, etc.) i menys el navegador, per√≤ aquest segueix sent clau per a determinades funcions fonamentals relacionades amb l’acc√©s a la informaci√≥ i el coneixement, l’aprenentatge, el debat p√ļblic, la transpar√®ncia i la rendici√≥ de comptes i un llarg etc√®tera.

De fet, Facebook i Twitter ens acaben enviant al web una vegada i una altra cada cop que algun dels nostres coneguts ens recomana un contingut de qualsevol tipus. En aquest sentit, aquestes aplicacions suposadament alienes al web no nom√©s no l’eliminen sin√≥ que el reforcen: el fet que els nostres contactes ens estiguin atapeint de recomanacions ens porta a con√®ixer webs d’inter√®s que mai hagu√©ssim descobert nosaltres sols. En aquest sentit, l’√ļs del web √©s probablement m√©s ric i potser fins i tot eficient que quan simplement naveg√†vem amb el nas.

De fet, aquests pretesos marcatend√®ncies tenen la virtut de matar tot el que t√© m√©s de quatre dies de vida aix√≠ que apareix alguna cosa nova. A tall d’exemple, tamb√© va ser a Wired on fa dos anys es van donar els blogs per finiquitats. De moment, per√≤, seguim aqu√≠. No sembla tan dif√≠cil d’entendre que l’aparici√≥ de noves eines no ha de suposar ni necess√†riament ni autom√†tica la desaparici√≥ de totes les anteriors…

I les ONL què hi pintem?

Tamb√© des del sector no lucratiu hi ha qui s’ha fet ress√≤ d’aquest debat (per exemple, la gent de NTEN a The Web Is Dead? What Does that Mean (to Nonprofits)?). En qu√® ens afecta, per√≤, tot plegat? Apunto algunes idees:

- Comunicativament: cal que constatem, com ja hem dit des d’aqu√≠ en d’altres ocasions, que l’√ļs d’Internet √©s divers i que √©s important tenir pres√®ncia all√† on la gent √©s i tenir en compte els seus usos. D’aqu√≠ la import√†ncia de dissenyar estrat√®gies multicanal i multiformat: v√≠deo, m√≤bil, xarxes socials… i no pensar nom√©s en clau de propi web (on no sabem si la gent vindr√†). I quan ho fem, tenir present tamb√© qu√® espera trobar la gent a casa nostra. Aix√≤ s√≠, sempre amb mesura, analitzant els resultats i sense llen√ßar la casa per la finestra.

- Tecnol√≤gicament: el punt anterior enc√©n un llum d’alerta: necessitem “estar al dia” sobre l’evoluci√≥ de la tecnologia, en la mesura que aquesta ens ajudi a assolir els nostres objectius missionals amb major intensitat. Per descomptat, sense presses ni obsessions.

- Filos√≤ficament: Internet, i particularment la web, √©s un tresor per a les ONL. Ho √©s en el sentit que ens est√† permetent arribar a la gent de forma m√©s senzilla, efectiva i econ√≤mica, per√≤ tamb√©, i sobretot, en la mesura en qu√® esdev√© un espai que facilita i impulsa tants valors i iniciatives en qu√® creiem: el debat i la participaci√≥, la veu per als senseveu i tot el que ja sabeu. En aquest sentit, la defensa d’aquest b√© p√ļblic no ens pot deixar indiferents: les ONL haur√≠em de tenir opini√≥ formada sobre com √©s i hauria de ser Internet i protegir-la com a espai de llibertats davant els diferents atacs dels qui la volen controlar o rendibilitzar de forma desproporcionada.

3 comentaris a “Que la web ha mort? I un rave!”

 1. Edu ha dit:

  02 set 10 - 16:39

  Crec que va ser l’Ismael que en un dels seus tweets va dir: “If the Web is dead, I am a zombie” :)

  Salut!

 2. Jaume Albaigès ha dit:

  02 set 10 - 20:58

  Efectivament, Eduard, va ser ell! I jo hi vaig afegir: “Parafrasejant n’@ictlogist, if the Web is dead, we all are dancing Thriller. :-) ” I seguim ballant…

 3. TecnolONGia» Arxiu » 4 anys de TecnolONGia ha dit:

  31 des 10 - 19:09

  [...] any hem sentit a dir que el web moria per part de les mateixes veus que ja havien sentenciat els blogs fa un parell d’anys, per√≤, [...]


Deixa un comentari