Article mal escrit = desconeixement generat

Que les estadístiques són un tipus més de mentides o que, en altres paraules, se’ls fa dir el que hom vol, és una qüestió prou coneguda. Que a Internet, igual que hi ha gent que aporta valor n’hi ha que es dedica a mal copiar i a vendre fum, també. Però no per sabut deixa de molestar. Permeteu-me analitzar un cas que he vist aquests dies sobre l’ús que fan les ONL de les xarxes socials.

M’arriba via RT aquest tweet de MarketingDirecto (MD): Las ONG dan una lección a las marcas en redes sociales. El titular em crida l’atenció i me’n vaig a veure la notícia. El contingut, però, em deixa de pedra. Algunes consideracions:

1) Al text no hi ha cap enllaç als estudis ni a les fonts. Els que hi ha són només a les pàgines principals de les organitzacions citades. Ooooh!

2) Rascant una mica, es veu ràpidament que l’article és una traducció d’un altre d’eMarketer. En descàrrec podem dir que al text d’eMarketer tampoc no hi ha cap enllaç als estudis, cosa que també fa dubtar de la qualitat d’aquest web.

3) La traducció és francament millorable. Només dir que el títol de l’original fa referència a social media tools, mentre que la traducció ho redueix a xarxes socials.

4) Ni eMarketer ni, per descomptat, MD indiquen quin és el grup d’ONL analitzat. Rascant una mica més, trobem l’estudi al web de la Universitat de Massachussets Darmouth, on s’hi indica que el grup estudiat és el de les 200 ONL més grans dels EUA segons Forbes.

5) L’afirmació del títol, segons la qual les ONL van per davant de les empreses, es basa en la comparativa de dos estudis: l’anteriorment indicat sobre les 200 ONL més grans i un altre realitzat per la mateixa universitat sobre les 500 empreses de més ràpid creixement (agrupades a la llista Inc. 500). Suposo que es pot discutir, però tinc la sensació que comparem peres amb xurros.

6) Donant per bo que es puguin comparar els dos grups, el titular es basa en què el 97% de les ONL fan servir algun tipus d’eina web social, contra un 80% en el cas de les empreses. I llestos! Amb aquesta única dada podem construir un titular tan pretensiós? Desconec si l’origen de la comparació ve dels propis autors dels estudis o d’eMarketer, però en tot cas em sembla del tot sensacionalista. És més, estic convençut que podríem agafar dades d’altres estudis (sinó dels mateixos) que justifiquessin el titular contrari.

El pitjor de tot plegat és que (anti)articles com aquest es repliquen amb total tranquil·litat en d’altres webs, es tuitegen i retuitegen, provocant soroll que camufla el que realment val la pena. Pel mateix interès que tenim a fer de la xarxa un espai de valor, les ONL hauríem d’afinar el nostre sentit crític quan compartim coneixement online.

Deixa un comentari