Ciberactivisme i moviment ve√Įnal

Ahir vaig participar a la jornada Ciber@ctivisme: les eines digitals al servei del ve√Įnat, organitzada per la CONFAVC amb la intenci√≥ d’apropar les possibilitats que ofereixen les xarxes socials i altres espais virtuals als moviments socials, particularment al teixit associatiu tradicional de l’√†mbit ve√Įnal. Anoto les idees m√©s rellevants que s’hi van exposar i us deixo la presentaci√≥ que vaig fer servir.

Evoluci√≥ de les xarxes d’activisme social a Internet

En primer lloc Luis √Āngel Fern√°ndez Hermana va fer un rep√†s a l’evoluci√≥ hist√≤rica de la relaci√≥ entre Internet i els moviments socials. Amb certa voluntat de provocaci√≥ motivadora, coment√† el fet que abans de l’aparici√≥ del web en color, Internet era un espai que les xarxes d’activisme social existents aprofitaven de manera excel¬∑lent per organitzar-se i compartir coneixement sense necessitat d’establir relacions pr√®vies, en el que ell anomen√† l’√ļs productiu d’Internet. En aquest sentit, destac√† que les primeres grans mobilitzacions altermundialistes de Seattle 99 no haurien pogut produir-se sense la capacitat que Internet donava als activistes per coordinar-se i mobilitzar-se.

Per contra, denunci√† que una part important dels activistes, particularment als pa√Įsos del sud on les infraestructures eren m√©s d√®bils, no van poder beneficiar-se de l’aparici√≥ del web sofisticat i en van quedar exclosos. Alhora, l’evoluci√≥ del web com a recurs d’oci ha provocat tamb√© certa distracci√≥ de les potencialitats productives entre les xarxes activistes i un cert pas enrere en el sentit que les relacions virtuals s’estableixen molt al voltant de les relacions f√≠siques pre-existents, a difer√®ncia del que passava quan no ens “v√©iem”. Finalment, la confusi√≥ actual que a nivell personal tenim entre els usos productius¬† i d’oci d’Internet no ajudaria a explotar-ne les millors possibilitats.

Em permeto l’atreviment de mostrar una certa discrep√†ncia d’aquesta visi√≥ relativament pessimista de l’evoluci√≥ de l’activisme a Internet. En els 90 nom√©s algunes organitzacions que comptaven amb persones relativament preparades t√®cnicament podien fer un √ļs rellevant d’aquestes eines. Avui, en canvi, qualsevol entitat, moviment o col¬∑lectiu pot transmetre els seus valors i les seves lluites amb relativa facilitat. S√≠ que √©s cert que hi ha molt m√©s soroll i molta m√©s dispersi√≥, per√≤ aquests s√≥n efectes inevitables de la democratitzaci√≥ i la universalitzaci√≥. Aix√≤ no exclou que hi hagi encara molta feina a fer en, per exemple, aprendre a treballar en xarxa.

En una refer√®ncia expl√≠cita al moviment ve√Įnal, Fern√°ndez Hermana va fer notar que, malgrat que a Catalunya i particularment a l’√†mbit metropolit√† aquest moviment t√© una riquesa i una tradici√≥ significatives, encara no ha sabut traslladar el seu valor a la xarxa i, en aquest sentit, estaria desaprofitant una important oportunitat de vertebraci√≥ i de capacitat de treball col¬∑laboratiu.

Mim√®tica, autodocumentaci√≥ d’experi√®ncies d’√®xit en el moviment ve√Įnal

Francesc Camps, director de Vegga, va presentar Mim√®tica, un projecte que permetr√† crear un banc de recursos per al moviment ve√Įnal a partir de la recopilaci√≥ i documentaci√≥ en v√≠deo d’experi√®ncies d’√®xit de les diferents associacions de base. D’aquesta manera, qualsevol entitat que vulgui fer processos de millora en un √†mbit determinat (enfortiment institucional, relacions amb l’administraci√≥, captaci√≥ de fons, etc.) podr√† localitzar f√†cilment les bones pr√†ctiques que en el mateix √†mbit hagin enregistrat altres organitzacions.

El sistema funciona sobre una doble base tecnol√≤gica. Els v√≠deos estan allotjats a Youtube mentre que al servidor web de l’aplicaci√≥ hi ha les metadades que permeten segmentar i etiquetar apropiadament cadascuna de les experi√®ncies, de manera que l’acc√©s als punts d’inter√®s per a cada usuari sigui molt eficient.

Sens dubte √©s una bona idea per a conservar, gestionar i compartir coneixement, que seria f√†cilment replicable en molts altres sectors del teixit associatiu. Particularment, que la informaci√≥ sigui emmagatzemada en v√≠deo i explicada pels mateixos protagonistes en fa un material molt atractiu i de f√†cil √ļs, alhora que incentiva als usuaris a enregistrar les seves pr√≤pies aportacions.

Actualment el projecte est√† en fase de prova pilot i encara no √©s accessible p√ļblicament.

Eines digitals en defensa del dret a l’habitatge

Simona Levi, artista i activista, impulsora de diferents iniciatives a Internet entre les quals eXgae (assesoria especialitzada en alliberar els ciutadans dels abusos de les entitats de gesti√≥ i de la ind√ļstria cultural), repass√† algunes iniciatives conegudes vinculades a l’activisme pel dret a l’habitatge i explic√† com les plataformes i les eines digitals van ajudar a multiplicar-ne la difusi√≥ i a incrementar la mobilitzaci√≥.

Particularment, analitz√† el recorregut del moviment V de Vivienda contra l’especulaci√≥ immobili√†ria, recordant campanyes i accions com No vas a tener una casa en la puta vida o el conegut (i censurat) v√≠deo en qu√® es denunciava, entre d’altres coses, el desinter√®s dels poders p√ļblics per garantir el dret a l’habitatge i, fins i tot, una certa conniv√®ncia entre aquests i el sector immobiliari especulador.

Les xarxes socials digitals com a instrument per al reequilibri de forces

Finalment, la meva intervenci√≥ es bas√† en la presentaci√≥ sintetitzada de casos recents d’activisme ciutad√† que han tingut √®xit o repercussi√≥ gr√†cies, parcialment o total, a l’√ļs de les xarxes socials digitals. S√≥n els exemples que ja vaig detallar en la s√®rie d’articles titulats El poder en mans de la ciutadania (debat, casos pr√†ctics I i casos pr√†ctics II) i que vaig proposar als membres del moviment ve√Įnal com un tast de les moltes coses que es poden fer gr√†cies a o amb el suport d’aquestes eines, especialment pensant en qu√® el moviment est√† intentant fer un esfor√ß d’actualitzaci√≥ i modernitzaci√≥ de les seves formes de reivindicaci√≥ i de treball en xarxa. Aqu√≠ teniu la presentaci√≥:4 comentaris a “Ciberactivisme i moviment ve√Įnal”

 1. Isa ha dit:

  09 jul 10 - 20:37

  Estuve en el evento y respecto a:
  1. La intervenci√≥n de Luis √Āngel Fern√°ndez Hermana:
  1.1. Es un hecho que con la entrada de la web no todas las naciones pudieron adaptarse al cambio a la misma velocidad, pero en ning√ļn momento dijo que eso se mantuviese hoy en d√≠a. Tambi√©n es cierto que muchas personas no ten√≠an acceso a Internet antes de la web y hubo movimientos que se reduc√≠an a lo local y a lo presencial. Ahora estamos en un momento perfecto para utilizar la web de forma inteligente y mucho m√°s provechosa que aglutine a muchas m√°s personas. La tecnolog√≠a ha mejorado con creces y hay que aprovechar todo lo que podemos hacer.

  1.2. No creo que sea pesimismo. La facilidad de acceso y la usabilidad de la que hoy gozamos en la www para interactuar es un hecho positivo que en ning√ļn caso dijo rebatir, pero s√≠ es cierto que la dispersi√≥n y una gesti√≥n de la informaci√≥n y el conocimiento en plataformas, medios de socializaci√≥n y webs a menudo se confunden con ser la hostia pero favorecen una dispersi√≥n inevitable en dichas plataformas y evitable si, como en aquel momento, grupos con objetivos muy concretos hacen que las movilizaciones sociales no sean puntuales y ef√≠meras. Piensa que con tanto autobombo de esas plataformas y medios de socializaci√≥n uno se acaba creyendo que aquello es lo m√°s y se adormece la necesidad de hacer algo mejor o sacarle un provecho distinto. Es una pasada que haya 300.000 seguidores de una causa en Facebook, pero eso no asegura una continuidad, solo una protesta. En alg√ļn sentido nos queda algo por hacer y avanzar.

  1.3. No dijo que se estuvieran desaprovechando, eso es negativo. Dijo que de alguna manera hay que “pensar” en un uso de la red que permita que estos movimientos utilicen la red no solo para convocar, si no para mantener en el tiempo las movilizaciones. Las obras, el ruido, las pol√≠ticas, etc. tienen un tiempo de implementaci√≥n muy superior a un voto. Hay muchas actividades que pueden hacerse, no solo reunir firmas o convocar a manifestaciones m√°s o menos espectaculares en n√ļmero de personas y performances.

  2. Mimética:

  2.1. Lo de colgar videos en YouTube y publicarlos en tu plataforma es casi m√°s antiguo que YouTube y es de sentido com√ļn.

  2.2. No deja de ser una iniciativa en la que no caben movimientos sociales pol√≠ticamente incorrectos. ¬ŅHabr√° movimientos sociales que no est√©n a favor de las pol√≠ticas del ayuntamiento y puedan utilizar la plataforma como lugar de denuncia?

  2.3. En Mim√©tica no hay posibilidad de que los usuarios est√©n al mismo nivel y se organicen, es solo un banco de recursos con responsables de contenidos detr√°s, pero no es un espacio participativo, es un espacio de consulta con la filosof√≠a del blog: Yo /y/o unos pocos) soy due√Īo y administrador de este espacio y doy el servicio de la experiencia de los dem√°s, con posibilidad de a√Īadir un comentario pero no de vertebrar el proceso del movimiento social. Otro ejemplo m√°s de lo bonito de internet. Publico un video, me siento cerca, me est√°n formando, puedo contar mi experiencia y punto pelota. No podemos organizar participaci√≥n ciudadana. No deja de ser un aula virtual donde hay m√°s posibilidades para que los alumnos presenten otros discursos en formatos de video, audio y texto.

  2.4. Más allá de lo de que participación ciudadana no es discutir (sí, lo dijo), lo que sí es participación ciudadana es organizar, consensuar un plan de acción -para lo que es necesario discutir- y llevarlo a cabo. Internet lo permite, su plataforma, no.

  3. Simona Levi:

  3.1. Nada que decir m√°s que se ci√Ī√≥ a mostrar lo que hac√≠a, fue muy precisa y concreta: Contexto, necesidades, objetivo, acci√≥n, resultado. Y absolutamente nada, nada, marketiniana 2.0. Para ella lo 2.0 es un medio pero lo que realmente importa son las acciones y toda su justificaci√≥n. Lo que mostr√≥ fueron ejemplos de activismo m√°s o menos ef√≠mero. Espero que menos, la necesidad mueve a la gente (no solo “estoy de acuerdo”, “me gusta” o “no me gusta” pero “no me va la vida en ello”)

  3.2. Fue la √ļnica que uni√≥ movimiento a causa en la que estaba directamente implicada. Explic√≥ lo que hac√≠a y la verdad, una frescura impecable.

  4. Jaume Albaigés.

  4.1. Lo √ļnico a objetar es que me pareci√≥ un compendio de an√©cdotas marquetinianas 2.0 pero no supe (ahora lo sabr√©, leer√© tu blog, me pareciste, cuanto menos, alguien inquietante) qu√© hac√≠a TecnolONGia ni c√≥mo la confavc pod√≠a utilizar dicha experiencia, m√°s all√° de protestas ef√≠meras de votos a favor o en contra. Divertida e interesante, pero de todo muy poco aplicable a causas que nos afectan en Catalu√Īa.

  5. El p√ļblico: Ah√≠ no preguntaba ni la fila 0, daba la impresi√≥n que:

  5.1. La mitad eran del centro en el que est√°bamos atendiendo el evento y la otra mitad eran amigos.

  5.2. La otra mitad eran amigos de los ponentes, familiares o compa√Īeros.

  5.3. A nadie le importaba un carajo ni pensaba hacer nada con toda la informaci√≥n para hacer nada m√°s que a los ponentes y los compa√Īeros de trabajo de los ponentes que ya estaban metidos todos en el ajo y tienen estrategias claras que esta charla no va a cambiar.

  Así que,

  5.4. Gracias por subirlo a la Red y darle, por lo menos, un poquito de visibilidad a este tema que daría días que hablar y que programar y proyectar en acciones concretas que nos hagan alcanzar el objetivo de vivir lo más dignamente y bien posible.

  Un abrazo,

 2. Jaume Albaigès ha dit:

  09 jul 10 - 23:29

  Hola Isa, gracias por tu comentario y bienvenida a TecnolONGia. Creo que tienes el honor de haber hecho la aportaci√≥n m√°s extensa en los tres a√Īos y medio de vida del blog. :-)

  Me permito complementar alguna de tus afirmaciones:

  1) En cuanto a lo que dijo y no dijo LAFH, mi artículo intenta transmitir las impresiones que me llevé de su charla, más allá de citas exactas que por supuesto soy incapaz de repetir. En cualquier caso, como al resto de los ponentes, le he informado de la publicación del artículo y por supuesto aceptaré cualquier comentario que él quiera formular.

  De todos modos, y en relaci√≥n a alguna de las ideas que comentas sobre el valor real (o limitante) de ciertas plataformas de las que disponemos hoy en d√≠a, recordar√°s, por ejemplo, que en mi exposici√≥n yo mismo puse entre comillas el potencial valor de un “me gusta” en FB (incluso Simona Levi insisti√≥ en no despreciarlo cuando yo lo puse en duda).

  2) Sobre Mimètica, creo que tienes más información que yo, porque algunas de las cosas que indicas Francesc Camps no las contó (o yo me despisté). En cualquier caso, él puede contrastarlas si lo considera oportuno. De todos modos, entiendo que el proyecto es algo entre Vegga y la CONFAVC con el alcance que ellos hayan pactado.

  Permíteme, sin embargo, corregir tu frase 2.1. Por supuesto que incrustar vídeos de Youtube en otros sitios no es nada nuevo, pero no es eso a lo que yo me refería. Francesc explicó que su sistema almacenaba metadatos sobre los vídeos de Youtube, lo que permitía una serie de usos específicos más ricos que los que Youtube provee. Es perfectamente posible que otras plataformas hagan cosas similares, pero no es muy habitual, que yo sepa.

  3) En cuanto a mi intervención, celebro que sólo tengas una cosa a objetar y que eso sea algo que yo mismo dije. ;-)

  TecnolONGia no hace propiamente nada: es, simplemente, mi blog, donde, como habr√°s visto, intento recopilar y compartir ideas, experiencias, conocimiento y reflexiones sobre el uso de las TIC en el √°mbito de las Organizaciones No Lucrativas.

  Yo sí creo que los casos que cité aportan elementos que pueden ser utilizados en causas locales, pero evidentemente es opinable.

  4) En cuanto al p√ļblico, s√≠ es cierto que fue un tanto escaso y no muy participativo, pero tambi√©n quisiera recalcar algo que comentaron en diferentes momentos tanto LAFH como Francesc i el propio presidente de la CONFAVC, Joan Mart√≠nez: el movimiento vecinal no dispone del conocimiento o las competencias para usar de forma provechosa las potencialidades de la actual Internet y est√° empezando a dar pasos en este sentido. Entiendo que la jornada de ayer era un elemento m√°s de este proceso, con voluntad de sensibilizar pero sin m√°s pretensiones desde el punto de vista de las reivindicaciones o tareas concretas a las que se dedica el movimiento. Lo cual me parece perfectamente leg√≠timo aunque el acto no pase a la historia.

  Gracias a ti por comentar tan prolijamente. Espero que no sea la √ļltima vez. ¬°Ah! Supongo que habr√°s votado por el blog en los Premis Blocs Catalunya 2010, ¬Ņno? ;-)

 3. Neus Ràfols ha dit:

  12 jul 10 - 10:23

  Bones, Isa i Jaume:
  M’alegro que la Jornada de Ciber@activisme hagi generat aquests debat tant exhaustiu en aquest blog.
  No entrar√© amb detalls del qu√® varen exposar els ponents… ja que crec que ho ha de fer cada un d’ells. Nom√©s els vull agrair a tots i totes les seves intervencions que crec que van ser totes molt interessants….
  Ara b√©, s√≠ que voldria fer una esmena bastant substancial com a Responsable de Comunicaci√≥ de la CONFAVC a la Isa: no trobes que √©s molt agosarat afirmar que “a nadie le importaba un carajo” la informaci√≥ que es va brindar? Amb qu√® et fonamentes en assegurar que aquest anhel, per part de la CONFAVC, de con√®ixer i aprofundir en aquet tema es quedar√† en una jornada?
  Per altra banda, des de l’organitzaci√≥ ens hagu√©s agradat, per suposat, que hi hagu√©s m√©s p√ļblic. Per nosaltres era un acte atrevit, per intentar aproximar tamb√© l’√ļs de les eines digitals als dirigents ve√Įnals, “ferits d’una fractura digital, i als ciberactivistes al moviment ve√Įnal. Fer de pont per intercanviar tots i totes d’experi√®ncies i coneixements interessants. I em sembla que aquest objectiu es va cumplir. Finalment v√†rem estar contents de trobar cares molt noves que venien del tercer sector.
  Gr√†cies als dos, i espero que compteu amb mi per seguir aproximant al ciber@activisme al moviment ve√Įnal…. i que aquest acte no quedi sense continuitat.
  Salut!

 4. TecnolONGia» Arxiu » 4 anys de TecnolONGia ha dit:

  31 des 10 - 19:12

  [...] 4. Sobre Creu Roja i el mili√≥ d‚Äôeuros per una xarxa social 5. Blog multiling√ľe amb Wordpress 6. Ciberactivisme i moviment ve√Įnal 7. La influ√®ncia de la web 2.0 a les ONG (I) 8. Aplicaci√≥ de gesti√≥ de voluntariat. Els [...]


Deixa un comentari