Ciberactivisme i moviment veïnal

Ahir vaig participar a la jornada Ciber@ctivisme: les eines digitals al servei del veïnat, organitzada per la CONFAVC amb la intenció d’apropar les possibilitats que ofereixen les xarxes socials i altres espais virtuals als moviments socials, particularment al teixit associatiu tradicional de l’àmbit veïnal. Anoto les idees més rellevants que s’hi van exposar i us deixo la presentació que vaig fer servir.

Evolució de les xarxes d’activisme social a Internet

En primer lloc Luis Ángel Fernández Hermana va fer un repàs a l’evolució històrica de la relació entre Internet i els moviments socials. Amb certa voluntat de provocació motivadora, comentà el fet que abans de l’aparició del web en color, Internet era un espai que les xarxes d’activisme social existents aprofitaven de manera excel·lent per organitzar-se i compartir coneixement sense necessitat d’establir relacions prèvies, en el que ell anomenà l’ús productiu d’Internet. En aquest sentit, destacà que les primeres grans mobilitzacions altermundialistes de Seattle 99 no haurien pogut produir-se sense la capacitat que Internet donava als activistes per coordinar-se i mobilitzar-se.

Per contra, denuncià que una part important dels activistes, particularment als països del sud on les infraestructures eren més dèbils, no van poder beneficiar-se de l’aparició del web sofisticat i en van quedar exclosos. Alhora, l’evolució del web com a recurs d’oci ha provocat també certa distracció de les potencialitats productives entre les xarxes activistes i un cert pas enrere en el sentit que les relacions virtuals s’estableixen molt al voltant de les relacions físiques pre-existents, a diferència del que passava quan no ens “véiem”. Finalment, la confusió actual que a nivell personal tenim entre els usos productius  i d’oci d’Internet no ajudaria a explotar-ne les millors possibilitats.

Em permeto l’atreviment de mostrar una certa discrepància d’aquesta visió relativament pessimista de l’evolució de l’activisme a Internet. En els 90 només algunes organitzacions que comptaven amb persones relativament preparades tècnicament podien fer un ús rellevant d’aquestes eines. Avui, en canvi, qualsevol entitat, moviment o col·lectiu pot transmetre els seus valors i les seves lluites amb relativa facilitat. Sí que és cert que hi ha molt més soroll i molta més dispersió, però aquests són efectes inevitables de la democratització i la universalització. Això no exclou que hi hagi encara molta feina a fer en, per exemple, aprendre a treballar en xarxa.

En una referència explícita al moviment veïnal, Fernández Hermana va fer notar que, malgrat que a Catalunya i particularment a l’àmbit metropolità aquest moviment té una riquesa i una tradició significatives, encara no ha sabut traslladar el seu valor a la xarxa i, en aquest sentit, estaria desaprofitant una important oportunitat de vertebració i de capacitat de treball col·laboratiu.

Mimètica, autodocumentació d’experiències d’èxit en el moviment veïnal

Francesc Camps, director de Vegga, va presentar Mimètica, un projecte que permetrà crear un banc de recursos per al moviment veïnal a partir de la recopilació i documentació en vídeo d’experiències d’èxit de les diferents associacions de base. D’aquesta manera, qualsevol entitat que vulgui fer processos de millora en un àmbit determinat (enfortiment institucional, relacions amb l’administració, captació de fons, etc.) podrà localitzar fàcilment les bones pràctiques que en el mateix àmbit hagin enregistrat altres organitzacions.

El sistema funciona sobre una doble base tecnològica. Els vídeos estan allotjats a Youtube mentre que al servidor web de l’aplicació hi ha les metadades que permeten segmentar i etiquetar apropiadament cadascuna de les experiències, de manera que l’accés als punts d’interès per a cada usuari sigui molt eficient.

Sens dubte és una bona idea per a conservar, gestionar i compartir coneixement, que seria fàcilment replicable en molts altres sectors del teixit associatiu. Particularment, que la informació sigui emmagatzemada en vídeo i explicada pels mateixos protagonistes en fa un material molt atractiu i de fàcil ús, alhora que incentiva als usuaris a enregistrar les seves pròpies aportacions.

Actualment el projecte està en fase de prova pilot i encara no és accessible públicament.

Eines digitals en defensa del dret a l’habitatge

Simona Levi, artista i activista, impulsora de diferents iniciatives a Internet entre les quals eXgae (assesoria especialitzada en alliberar els ciutadans dels abusos de les entitats de gestió i de la indústria cultural), repassà algunes iniciatives conegudes vinculades a l’activisme pel dret a l’habitatge i explicà com les plataformes i les eines digitals van ajudar a multiplicar-ne la difusió i a incrementar la mobilització.

Particularment, analitzà el recorregut del moviment V de Vivienda contra l’especulació immobiliària, recordant campanyes i accions com No vas a tener una casa en la puta vida o el conegut (i censurat) vídeo en què es denunciava, entre d’altres coses, el desinterès dels poders públics per garantir el dret a l’habitatge i, fins i tot, una certa connivència entre aquests i el sector immobiliari especulador.

Les xarxes socials digitals com a instrument per al reequilibri de forces

Finalment, la meva intervenció es basà en la presentació sintetitzada de casos recents d’activisme ciutadà que han tingut èxit o repercussió gràcies, parcialment o total, a l’ús de les xarxes socials digitals. Són els exemples que ja vaig detallar en la sèrie d’articles titulats El poder en mans de la ciutadania (debat, casos pràctics I i casos pràctics II) i que vaig proposar als membres del moviment veïnal com un tast de les moltes coses que es poden fer gràcies a o amb el suport d’aquestes eines, especialment pensant en què el moviment està intentant fer un esforç d’actualització i modernització de les seves formes de reivindicació i de treball en xarxa. Aquí teniu la presentació:



4 comentaris a “Ciberactivisme i moviment veïnal”

  1. Isa ha dit:

    09 jul 10 - 20:37

    Estuve en el evento y respecto a:
    1. La intervención de Luis Ángel Fernández Hermana:
    1.1. Es un hecho que con la entrada de la web no todas las naciones pudieron adaptarse al cambio a la misma velocidad, pero en ningún momento dijo que eso se mantuviese hoy en día. También es cierto que muchas personas no tenían acceso a Internet antes de la web y hubo movimientos que se reducían a lo local y a lo presencial. Ahora estamos en un momento perfecto para utilizar la web de forma inteligente y mucho más provechosa que aglutine a muchas más personas. La tecnología ha mejorado con creces y hay que aprovechar todo lo que podemos hacer.

    1.2. No creo que sea pesimismo. La facilidad de acceso y la usabilidad de la que hoy gozamos en la www para interactuar es un hecho positivo que en ningún caso dijo rebatir, pero sí es cierto que la dispersión y una gestión de la información y el conocimiento en plataformas, medios de socialización y webs a menudo se confunden con ser la hostia pero favorecen una dispersión inevitable en dichas plataformas y evitable si, como en aquel momento, grupos con objetivos muy concretos hacen que las movilizaciones sociales no sean puntuales y efímeras. Piensa que con tanto autobombo de esas plataformas y medios de socialización uno se acaba creyendo que aquello es lo más y se adormece la necesidad de hacer algo mejor o sacarle un provecho distinto. Es una pasada que haya 300.000 seguidores de una causa en Facebook, pero eso no asegura una continuidad, solo una protesta. En algún sentido nos queda algo por hacer y avanzar.

    1.3. No dijo que se estuvieran desaprovechando, eso es negativo. Dijo que de alguna manera hay que “pensar” en un uso de la red que permita que estos movimientos utilicen la red no solo para convocar, si no para mantener en el tiempo las movilizaciones. Las obras, el ruido, las políticas, etc. tienen un tiempo de implementación muy superior a un voto. Hay muchas actividades que pueden hacerse, no solo reunir firmas o convocar a manifestaciones más o menos espectaculares en número de personas y performances.

    2. Mimética:

    2.1. Lo de colgar videos en YouTube y publicarlos en tu plataforma es casi más antiguo que YouTube y es de sentido común.

    2.2. No deja de ser una iniciativa en la que no caben movimientos sociales políticamente incorrectos. ¿Habrá movimientos sociales que no estén a favor de las políticas del ayuntamiento y puedan utilizar la plataforma como lugar de denuncia?

    2.3. En Mimética no hay posibilidad de que los usuarios estén al mismo nivel y se organicen, es solo un banco de recursos con responsables de contenidos detrás, pero no es un espacio participativo, es un espacio de consulta con la filosofía del blog: Yo /y/o unos pocos) soy dueño y administrador de este espacio y doy el servicio de la experiencia de los demás, con posibilidad de añadir un comentario pero no de vertebrar el proceso del movimiento social. Otro ejemplo más de lo bonito de internet. Publico un video, me siento cerca, me están formando, puedo contar mi experiencia y punto pelota. No podemos organizar participación ciudadana. No deja de ser un aula virtual donde hay más posibilidades para que los alumnos presenten otros discursos en formatos de video, audio y texto.

    2.4. Más allá de lo de que participación ciudadana no es discutir (sí, lo dijo), lo que sí es participación ciudadana es organizar, consensuar un plan de acción -para lo que es necesario discutir- y llevarlo a cabo. Internet lo permite, su plataforma, no.

    3. Simona Levi:

    3.1. Nada que decir más que se ciñó a mostrar lo que hacía, fue muy precisa y concreta: Contexto, necesidades, objetivo, acción, resultado. Y absolutamente nada, nada, marketiniana 2.0. Para ella lo 2.0 es un medio pero lo que realmente importa son las acciones y toda su justificación. Lo que mostró fueron ejemplos de activismo más o menos efímero. Espero que menos, la necesidad mueve a la gente (no solo “estoy de acuerdo”, “me gusta” o “no me gusta” pero “no me va la vida en ello”)

    3.2. Fue la única que unió movimiento a causa en la que estaba directamente implicada. Explicó lo que hacía y la verdad, una frescura impecable.

    4. Jaume Albaigés.

    4.1. Lo único a objetar es que me pareció un compendio de anécdotas marquetinianas 2.0 pero no supe (ahora lo sabré, leeré tu blog, me pareciste, cuanto menos, alguien inquietante) qué hacía TecnolONGia ni cómo la confavc podía utilizar dicha experiencia, más allá de protestas efímeras de votos a favor o en contra. Divertida e interesante, pero de todo muy poco aplicable a causas que nos afectan en Cataluña.

    5. El público: Ahí no preguntaba ni la fila 0, daba la impresión que:

    5.1. La mitad eran del centro en el que estábamos atendiendo el evento y la otra mitad eran amigos.

    5.2. La otra mitad eran amigos de los ponentes, familiares o compañeros.

    5.3. A nadie le importaba un carajo ni pensaba hacer nada con toda la información para hacer nada más que a los ponentes y los compañeros de trabajo de los ponentes que ya estaban metidos todos en el ajo y tienen estrategias claras que esta charla no va a cambiar.

    Así que,

    5.4. Gracias por subirlo a la Red y darle, por lo menos, un poquito de visibilidad a este tema que daría días que hablar y que programar y proyectar en acciones concretas que nos hagan alcanzar el objetivo de vivir lo más dignamente y bien posible.

    Un abrazo,

  2. Jaume Albaigès ha dit:

    09 jul 10 - 23:29

    Hola Isa, gracias por tu comentario y bienvenida a TecnolONGia. Creo que tienes el honor de haber hecho la aportación más extensa en los tres años y medio de vida del blog. :-)

    Me permito complementar alguna de tus afirmaciones:

    1) En cuanto a lo que dijo y no dijo LAFH, mi artículo intenta transmitir las impresiones que me llevé de su charla, más allá de citas exactas que por supuesto soy incapaz de repetir. En cualquier caso, como al resto de los ponentes, le he informado de la publicación del artículo y por supuesto aceptaré cualquier comentario que él quiera formular.

    De todos modos, y en relación a alguna de las ideas que comentas sobre el valor real (o limitante) de ciertas plataformas de las que disponemos hoy en día, recordarás, por ejemplo, que en mi exposición yo mismo puse entre comillas el potencial valor de un “me gusta” en FB (incluso Simona Levi insistió en no despreciarlo cuando yo lo puse en duda).

    2) Sobre Mimètica, creo que tienes más información que yo, porque algunas de las cosas que indicas Francesc Camps no las contó (o yo me despisté). En cualquier caso, él puede contrastarlas si lo considera oportuno. De todos modos, entiendo que el proyecto es algo entre Vegga y la CONFAVC con el alcance que ellos hayan pactado.

    Permíteme, sin embargo, corregir tu frase 2.1. Por supuesto que incrustar vídeos de Youtube en otros sitios no es nada nuevo, pero no es eso a lo que yo me refería. Francesc explicó que su sistema almacenaba metadatos sobre los vídeos de Youtube, lo que permitía una serie de usos específicos más ricos que los que Youtube provee. Es perfectamente posible que otras plataformas hagan cosas similares, pero no es muy habitual, que yo sepa.

    3) En cuanto a mi intervención, celebro que sólo tengas una cosa a objetar y que eso sea algo que yo mismo dije. ;-)

    TecnolONGia no hace propiamente nada: es, simplemente, mi blog, donde, como habrás visto, intento recopilar y compartir ideas, experiencias, conocimiento y reflexiones sobre el uso de las TIC en el ámbito de las Organizaciones No Lucrativas.

    Yo sí creo que los casos que cité aportan elementos que pueden ser utilizados en causas locales, pero evidentemente es opinable.

    4) En cuanto al público, sí es cierto que fue un tanto escaso y no muy participativo, pero también quisiera recalcar algo que comentaron en diferentes momentos tanto LAFH como Francesc i el propio presidente de la CONFAVC, Joan Martínez: el movimiento vecinal no dispone del conocimiento o las competencias para usar de forma provechosa las potencialidades de la actual Internet y está empezando a dar pasos en este sentido. Entiendo que la jornada de ayer era un elemento más de este proceso, con voluntad de sensibilizar pero sin más pretensiones desde el punto de vista de las reivindicaciones o tareas concretas a las que se dedica el movimiento. Lo cual me parece perfectamente legítimo aunque el acto no pase a la historia.

    Gracias a ti por comentar tan prolijamente. Espero que no sea la última vez. ¡Ah! Supongo que habrás votado por el blog en los Premis Blocs Catalunya 2010, ¿no? ;-)

  3. Neus Ràfols ha dit:

    12 jul 10 - 10:23

    Bones, Isa i Jaume:
    M’alegro que la Jornada de Ciber@activisme hagi generat aquests debat tant exhaustiu en aquest blog.
    No entraré amb detalls del què varen exposar els ponents… ja que crec que ho ha de fer cada un d’ells. Només els vull agrair a tots i totes les seves intervencions que crec que van ser totes molt interessants….
    Ara bé, sí que voldria fer una esmena bastant substancial com a Responsable de Comunicació de la CONFAVC a la Isa: no trobes que és molt agosarat afirmar que “a nadie le importaba un carajo” la informació que es va brindar? Amb què et fonamentes en assegurar que aquest anhel, per part de la CONFAVC, de conèixer i aprofundir en aquet tema es quedarà en una jornada?
    Per altra banda, des de l’organització ens hagués agradat, per suposat, que hi hagués més públic. Per nosaltres era un acte atrevit, per intentar aproximar també l’ús de les eines digitals als dirigents veïnals, “ferits d’una fractura digital, i als ciberactivistes al moviment veïnal. Fer de pont per intercanviar tots i totes d’experiències i coneixements interessants. I em sembla que aquest objectiu es va cumplir. Finalment vàrem estar contents de trobar cares molt noves que venien del tercer sector.
    Gràcies als dos, i espero que compteu amb mi per seguir aproximant al ciber@activisme al moviment veïnal…. i que aquest acte no quedi sense continuitat.
    Salut!

  4. TecnolONGia» Arxiu » 4 anys de TecnolONGia ha dit:

    31 des 10 - 19:12

    [...] 4. Sobre Creu Roja i el milió d’euros per una xarxa social 5. Blog multilingüe amb Wordpress 6. Ciberactivisme i moviment veïnal 7. La influència de la web 2.0 a les ONG (I) 8. Aplicació de gestió de voluntariat. Els [...]


Deixa un comentari