Sobre Creu Roja i el milió d’euros per una xarxa social

Fa pocs dies va aparèixer a El Mundo una notícia sobre el cost de creació de Mundo Cruz Roja, la nova xarxa social corporativa de Creu Roja espanyola, segons la qual l’entitat ha destinat al voltant d’1 milió d’euros al projecte, entre fons propis, subvencions i crèdits Avanza. Tot i que la notícia ha passat força desapercebuda, les reaccions s’inclinen més aviat cap a la crítica negativa.

Més enllà del fet que l’article em sembla superficial i enganyós -no sé si per interès o per ignorància-, crec que podem mirar de promoure una reflexió constructiva sobre el fet. Apunto algunes consideracions i agrairé els vostres comentaris.

ONL + TIC, un matrimoni necessari

Em sembla del tot legítim (i necessari!) que les ONL apostin per una millora de la gestió, comunicació, participació, etc. i que inverteixin en TIC per aconseguir-ho, ja que tot plegat acaba possibilitant un millor acompliment dels objectius fundacionals. Aquest és un dels grans principis d’aquest blog, no dic res nou.

També em sembla just que certes línies de subvenció que generalment s’adrecen amb exclusivitat a societats mercantils puguin ser utilitzades igualment per les ONL.

En conseqüència, em semblen inapropiades i demagògiques les crítiques o comparacions del tipus “amb aquests diners es podrien haver enviat 83 tones d’ajuda a Haití” o “això ho paguem tots”.

Una altra cosa és el debat sobre si l’eina serà o no d’utilitat en aquest cas concret i si el seu cost es correspon amb l’esforç de desenvolupament i amb el retorn que se n’espera.

Xarxes socials corporatives, sí o no?

Una de les crítiques habituals que es fa a aquest tipus de productes és que les xarxes socials corporatives tenen un potencial de creixement pràcticament nul un cop tothom ja té comptes a Facebook, Tuenti o altres llocs similars (de fet, algunes grans empreses ja han tancat les que tenien). Jo no hi estic del tot d’acord.

Simplificant, crec que és cert quan la xarxa social en qüestió pretén crear una comunitat nova basada en una necessitat relativa, com la de disposar d’un espai on una empresa es pugui relacionar amb els seus clients. En aquests casos probablement les xarxes generalistes són més que suficients.

No és el mateix cas, però, quan la comunitat ja existeix i té un nivell d’intercanvi i col·laboració que podria ser superior o més eficient pel fet de disposar d’eines adequades. Podria ser el cas de Creu Roja.

Segons les seves pròpies dades, CR té més de 900.000 socis i uns 200.000 voluntaris a Espanya. No crec que Facebook sigui la plataforma ideal per gestionar aquesta comunitat.

Tecnologia i cost

Un dels fets que expliquen l’elevat cost de la plafatorma és la dimensió de la comunitat a què ha de donar servei. En aquest sentit, i donant per descomptat que l’eina tindrà un valor d’aportació rellevant (cosa que, efectivament, ara no sabem), un euro per usuari no sembla un cost excessiu.

També és cert, però, que l’ús de tecnologies propietàries d’IBM suposa un cost molt elevat en termes de llicències i altres partides. Es podria haver plantejat CR fer el mateix amb programari lliure (per exemple, amb Elgg) o utilitzant solucions prefabricades més econòmiques (com Ning)? Un cop més ens falta informació per saber fins a quin punt aquesta plataforma s’integrarà o no amb altres solucions que CR ja fa servir, quin és l’abast real del projecte (en alguns llocs es parla també de gestió documental i d’altres opcions), etc.

En tot cas, semblaria que una xarxa social d’una certa potència i amb un cert nivell de funcionalitat es pot desenvolupar amb bastants menys diners dels esmerçats en aquest cas.

Efecte desincentivador i transparència

El que em sembla més greu de tot plegat, però, és l’efecte desincentivador que la notícia pugui tenir sobre moltes altres organitzacions que, lluny de poder mobilitzar els recursos de CR, creguin que sense grans inversions no podran desenvolupar iniciatives en aquest àmbit. És aquí on considero que CR no actua amb la suficient prudència ni amb visió de sector, tant per les decisions preses, com per les poques explicacions (i, segons com, confuses) al respecte.

Per exemple, en aquest vídeo de la pròpia entitat, es parla que la xarxa social permetrà l’eliminació del paper, en una connexió que no sembla gens natural, i també s’afirma que ha rebut un premi d’IBM (un premi del proveïdor? Mmm…).

YouTube Preview Image

D’altra banda, tot i que la plataforma ja fa uns mesos que està en funcionament, la pàgina de login, a banda dels logos de CR i del ministeri, segueix tenint els textos originals en anglès i porta el títol IBM Lotus Connection Home Page Login. En altres pàgines interiors l’anglès també abunda.

Tot plegat potser són només detalls, però no ajuden a donar l’aprovat.

CR és una organització sobirana, però em fa l’efecte que el conjunt de la societat, començant pels propis socis i donants, agrairia una mica més de claredat al respecte. És allò de la transparència i la rendició de comptes a què tan sovint ens referim però que no sempre sabem quan i com aplicar.

CR és també una gran organització social que té un rol implícit de lideratge sectorial i de marcar camí. Seria d’agrair que ho tingués més present.

6 comentaris a “Sobre Creu Roja i el milió d’euros per una xarxa social”

 1. sònia ha dit:

  15 jun 10 - 15:41

  ¡Hola!

  Felicidades por el post y por comentar este tema.

  Yo también leí la noticia y me quedé sorprendida: por el dinero que habia costado,naturalmente, pero también por la utilidad de la red… y es que es una duda que tengo hace tiempo, la utilidad de las redes sociales propias…

  Comentas que CR tiene más de 900.000 socios y unos 200.000 voluntarios en España. Realmente es mucha gente para una red social que ya existe. Pero… ¿toda esta gente está esperando entrar en una red social propia de CR? ¿O sólo será un pequenísimo porcentaje?

  Yo, como socia de CR -si lo fuera-, quizás querría un espacio donde consultar mis donaciones, dónde desgravo, etc. (como tienen MSF: http://asociacion.msf.es/node/1) Pero para interactuar con otros socios y voluntarios, quizás buscaré gente afín en otra red existente. Quizás suena un poco chungo el comentario, pero me juego una cena que en tres años esta red ya no existe. ;-)

 2. Jaume Albaigès ha dit:

  15 jun 10 - 15:52

  Hola Sònia, benvinguda a TecnolONGia i gràcies pel teu comentari. Efectivament, no tenim dades sobre quantes de les persones que formen part de la base social de CR en faran ús. Aquí la clau és la dinamització que la pròpia organització faci de l’eina i, com bé dius, el valor afegit que pugui aportar als socis, donants, voluntaris, etc. Potser podem posar una alerta al calendari per d’aquí tres anys…

 3. Javi ha dit:

  15 jun 10 - 17:06

  El problema que le veo a este proyecto es el de siempre: tirar con polvora ajena es muy fácil. CR tiene un Canal Voluntario, que fue algo parecido a una red social (foros, noticias, galerias, videos….), pero que iba mucho mas alla: gestion de actividades (tienes un calendario para ver que actividades hay en tu asamblea y a cuales vas a acudir), gestion de tus datos de voluntario, convocatorias para acudir a eventos en otras asambleas… Pero no se uso lo suficiente y ahora es un engendro con unos foros casi muertos, unas noticias automatizadas de agencia y unos servicios que ni los responsables de las asambleas saben que existen. No seri mas rentable empezar de 0, reorientar el Canal Voluntario hacia una verdadera aplicación de gestión y red social, antes que comprar un nuevo engendro?

  Luego esta el tema del coste. Que una empresa se gaste tanto dinero en algo que realmente no va a tener utilidad real es malo…pero es su dinero. Pero la funcion de CR no deberia ser autoenriquecerse, el balance de una ONG (ingresos-gastos-remanente para contingencias) debería ser 0, ni negativo ni positivo. Cruz Roja se ha gastado ese dineral en una plataforma propietaria (como bien dices, hay muchas alternativas gratuitas) y mientras, hay voluntarios que no tienen ni vestuario institucional de alta visibilidad (como exige la ley de PRL) mientras salvan vidas haciendo guardias en ambulancias de urgencias, por poner un ejemplo. 300000 Euros (el 70% del proyecto lo paga el Estado…aunque ese dinero de donde sale? Exacto) dan para muchos proyectos. Con la décima parte de ese dinero montar una red social en sistema Open Source…y te da para comprar 5 UVIs móviles o para pagar a 10 coordinadores de proyectos, por no hablar de los proyectos que sobreviven de la buena voluntad de la gente pero casi sin dinero. Cuestion de prioridades, supongo. Con que cara voy yo a venderle a alguien un boleto del Sorteo del Oro para dar 5€ para mi asamblea, cuando se que la Central esta tirando el dinero de esa manera?

  PD: que conste que no estoy en contra de usar las TICs en el voluntariado, soy voluntario e informático y en mis ratos libres, ademas de subirme a una ambulancia, hago sistemas de gestion para mi asamblea. Pero no creo que eso me vuelva poco objetivo,no?

 4. Jaume Albaigès ha dit:

  15 jun 10 - 19:32

  Gracias por tu visión, Javi, y bienvenido. Es muy interesante conocer la percepción que el proyecto pueda causar entre las personas que son objetivo directo del mismo, y más de alguien como tú, que además eres informático. No conocía la existencia de Canal Voluntario y sería realmente una lástima que Mundo Cruz Roja tenga una existencia similar. Pero vamos a darle un voto de confianza, al menos. Por otro lado el debate sobre las prioridades siempre es difícil, por ello intentaba en el post validar la idea consigo misma.

 5. masticable » Titulares ha dit:

  06 jul 10 - 14:04

  [...] Gran análisis: Sobre Cruz Roja y el millón de euros por una red social http://www.tecnolongia.org/?p=1054〈=es [...]

 6. TecnolONGia» Arxiu » 4 anys de TecnolONGia ha dit:

  31 des 10 - 19:13

  [...] 2010: crònica d’una decepció 3. El poder en mans de la ciutadania. Casos pràctics (I) 4. Sobre Creu Roja i el milió d’euros per una xarxa social 5. Blog multilingüe amb Wordpress 6. Ciberactivisme i moviment veïnal 7. La influència de la web [...]


Deixa un comentari