Les 3 eines clau que cap ONL no pot descurar

A principis de mes es va celebrar a Atlanta la 2010 Nonprofit Technology Conference, un congrés que reuneix anualment les persones dedicades a les TIC de les ONL dels EUA. Gairebé 1500 congressistes, que es diu aviat.

En un article molt interessant al blog d’Idealware, Steve Backman ens resumeix els temes clau del congr√©s, que concreta en tres grans eines que estan (o haurien d’estar) a l’agenda estrat√®gica de pr√†cticament totes les ONL. Les contextualitzo en el nostre entorn.

1) CMS (Gestor de continguts web)

La immensa majoria de les entitats tenen en el seu web l’element de presentaci√≥ i comunicaci√≥ m√©s rellevant. Tot i que apostar per un web basat en CMS (Content Management System o Sistema de gesti√≥ de continguts) no √©s cap novetat, encara hi ha moltes organitzacions que tenen webs est√†tics que els costa molt d’actualitzar i d’altres que, simplement, encara no en tenen i s’hi volen posar. No hi ha setmana que a HacesFalta no apareguin, pel cap baix, dues o tres ofertes de voluntariat per desenvolupar o actualitzar un web. Pels qui ho tinguin al cap, l’oferta √©s √†mplia; entre els m√©s coneguts: Wordpress, Joomla, Drupal, etc.

2) CRM (Gestor de contactes)

A les ONL un CRM (Customer relationship management o Gesti√≥ de les relacions amb els clients) associa la C a contactes i s’utilitza per gestionar la base social (i els altres col¬∑lectius o p√ļblics d’inter√®s) en sentit ampli i profund: dades identificatives i de contacte; historial de relaci√≥, participaci√≥ i activisme; captaci√≥ de fons; comunicacions electr√≤niques, etc. Ara mateix √©s com√ļ que moltes d’aquestes funcions estiguin disperses en diverses aplicacions: des de fulls de c√†lcul a bases de dades passant per aplicacions espec√≠fiques, ja siguin d’escriptori o web. El proc√©s per concentrar-ho tot en un sol marc de treball no √©s trivial (el mateix Backman apunta a entre un i dos anys), per√≤ sembla una decisi√≥ del tot necess√†ria per optimitzar recursos i maximitzar impacte a llarg termini.

Particularment, ja fa temps que treballo amb entitats per les quals aquest √©s un tema cabdal, per√≤ tinc la percepci√≥ que darrerament aquest √©s un fenomen que ha explotat. En alguns casos molt espec√≠fics s’ha optat per eines a mida; en d’altres s’han aprofitat aplicacions de programari lliure (CiviCRM, SugarCRM o vTiger en s√≥n exemples habituals).

3) Xarxes socials

En molt poc temps les xarxes socials (tant les generalistes com les especialitzades i fins i tot les creades per les pr√≤pies organitzacions) s’han convertit en un espai privilegiat per al creixement de la base social i la difusi√≥ de missatges i valors i, per tant, tamb√© per a la captaci√≥ de fons i la incid√®ncia pol√≠tica. Per a la majoria d’entitats s√≥n espais encara joves, on tot just hi estan fent els primers passos: creaci√≥ de perfils, publicaci√≥ de not√≠cies i comunicats, etc.¬† Per√≤ exemples com els de les conseq√ľ√®ncies a Facebook de la campanya de pressi√≥ de Greenpeace a Nestl√© per la q√ľesti√≥ de l’oli de palma emprat per elaborar el fam√≥s Kit Kat ja s√≥n un cas d’estudi i les refer√®ncies a Google sobre el cas es compten per desenes de milers.

Bonus track: al final del seu article, Backman apunta una q√ľesti√≥ que ja he comentat en algun altre article: la necessitat que des de les ONL i els moviments socials no veiem nom√©s la tecnologia com un recurs o mitj√† al nostre abast per potenciar les nostres lluites particulars, sin√≥ tamb√© un element estrat√®gic del b√© com√ļ que conv√© defensar i mantenir sota determinades condicions: xarxes obertes i neutrals, garanties de privacitat i seguretat, etc.

8 comentaris a “Les 3 eines clau que cap ONL no pot descurar”

 1. francesc ha dit:

  30 abr 10 - 3:41

  Molt interessant!! potser tamb√© s’hi podria afegir l’eina wiki per a la gesti√≥ i organitzaci√≥ de projectes o de la pr√≤pia organitzaci√≥. Tant interna com externa, oferint un proc√©s obert, p√ļblic, m√©s participatiu i transparent per exemple…

  Salutacions!

 2. Tweets that mention TecnolONGia¬Ľ Arxiu ¬Ľ Les 3 eines clau que cap ONL no pot descurar -- Topsy.com ha dit:

  30 abr 10 - 7:30

  [...] This post was mentioned on Twitter by Merce Guillen, Francesc Balagué. Francesc Balagué said: RT @jaume_albaiges Les 3 eines clau que cap ONL pot descurar http://bit.ly/cDmCgN [...]

 3. Jaume Albaigès ha dit:

  30 abr 10 - 8:25

  Hola Francesc, gr√†cies pel teu comentari i benvingut a TecnolONGia. Segur que, com dius, podr√≠em afegir moltes altres eines a la llista, inclosos els wikis, per√≤ em fa l’efecte que les tres citades juguen ara mateix en una altra lliga, tant pel seu valor estrat√®gic com pel grau de convenciment que les entitats ja han desenvolupat respecte de la seva necessitat. Aix√≤ s√≠, probablement en pocs anys ja no parlarem de CMS, que tothom haur√† incorporat, i al seu lloc hi haur√† altres coses.

 4. Tweets that mention TecnolONGia¬Ľ Arxiu ¬Ľ Les 3 eines clau que cap ONL no pot descurar -- Topsy.com ha dit:

  30 abr 10 - 8:27

  [...] This post was mentioned on Twitter by Ismael Pe√Īa-L√≥pez, Eva Durall. Eva Durall said: RT @ictlogist: Les 3 eines clau que cap ONL no pot descurar: A principis de mes es va celebrar a Atlanta la 2010 Nonprofit Tech… http://bit.ly/awBDlW [...]

 5. Tweets that mention TecnolONGia¬Ľ Arxiu ¬Ľ Les 3 eines clau que cap ONL no pot descurar -- Topsy.com ha dit:

  30 abr 10 - 9:14

  [...] This post was mentioned on Twitter by ladislau girona, Neus Lorenzo. Neus Lorenzo said: Interessant: Les 3 eines clau que cap ONL no pot descurar http://goo.gl/ascu /via @ladislaugirona [...]

 6. Florencia ha dit:

  27 mai 10 - 2:38

  Hola Jaume,

  Muy buen artículo, como otros tantos que vengo siguiendo en el blog.
  La informaci√≥n, ideas y buenos tips nos estan siendo muy √ļtiles para algunos talleres de formaci√≥n en TICs para Organizaciones Sociales que estamos llevando a cabo por nuestra regi√≥n (Misiones, Argentina), desde la Uni (UNaM)en conjunto con la Asociaci√≥n Civil Grupo Solidario.

  Somos nuevitos en esto pero venimos con muchas ganas y buena acogida.
  Te seguimos leyendo.
  Un saludo desde Argentina.
  Florencia

 7. Jaume Albaigès ha dit:

  27 mai 10 - 8:33

  Florencia, muchas gracias por tu comentario y bienvenida a TecnolONGia. Me alegra saber que lo que escribo también es de utilidad para vosotros en Argentina. ¡No dejéis de aportar vuestro punto de vista y suerte en vuestros talleres!

 8. TecnolONGia» Arxiu » 4 anys de TecnolONGia ha dit:

  31 des 10 - 19:12

  [...] des de la meva experi√®ncia directa, s’ha acomplert amb escreix la visi√≥ que es recollia a Les 3 eines clau que cap ONL no pot descurar. Ha estat particularment explosiu el fenomen CRM que a difer√®ncia d’altres aplicacions [...]


Deixa un comentari