Aplicaci贸 de gesti贸 de voluntariat. Els aprenentatges

Ja fa unes setmanes que les organitzacions que treballen amb persones volunt脿ries poden sol路licitar gratu茂tament l’Aplicaci贸 de Gesti贸 de Voluntariat desenvolupada per iniciativa del Programa de Voluntariat de Fundaci贸聽 “la Caixa”.

Com ja vaig comentar en el moment de la presentaci贸 p煤blica, he col路laborat en el proc茅s d’elaboraci贸 de l’eina en tres 脿mbits: validar que el producte inform脿tic desenvolupat per l’empresa prove茂dora s’ajust茅s a les necessitats i les expectatives de les entitats del sector; provar l’aplicaci贸 (beta testing); i coordinar un per铆ode de proves amb entitats i dades reals. Ho explicito a mode de disclosure (com ho dir铆em en catal脿?).

En un article posterior em referir茅 a la funcionalitat i als valors d’aportaci贸 de l’aplicaci贸, per貌 ara voldria compartir p煤blicament alguns dels aprenentatges de tot el proc茅s de treball, que ha durat m茅s d’un any. Em sembla que poden ser d’inter猫s tant per a les ONL com per a la pr貌pia Fundaci贸 “la Caixa” o d’altres finan莽adors.

1. Innovaci贸 en el finan莽ament

Un dels elements que m茅s positivament destaco del projecte no es refereix pr貌piament a les caracter铆stiques de l’aplicaci贸 sin贸 al fet que un finan莽ador hagi apostat per destinar recursos a una eina que pot ser utilitzada transversalment per pr脿cticament totes les ONL. En el passat he reivindicat que les entitats desenvolupessin eines conjuntament (i que, arribat el cas, busquessin tamb茅 conjuntament els recursos per fer-ho).

En aquest cas, per貌, 茅s el finan莽ador qui decideix per pr貌pia iniciativa desenvolupar una aplicaci贸 per al sector. No 茅s gens com煤, tot i que hi ha alguns precedents, que els finan莽adors apostin per temes d’ordre estructural i no per projectes finalistes. Invertir en estructura, quan es fa b茅, ajuda a enfortir les organitzacions i els facilita la gesti贸 i l’evoluci贸. En aquest sentit, chapeau pels impulsors del projecte.

2. La millor opci贸 tecnol貌gica?

Quan el projecte tot just s’iniciava i encara no m’havien convidat a participar-hi, se’m van聽 sol路licitar l’opini贸 sobre les diferents propostes que les empreses prove茂dores candidates havien presentat. Les dues solucions finalistes (entre les quals la finalment guanyadora) eren aplicacions d’escriptori.

No tinc cap dubte que hagu茅s estat millor fer una aplicaci贸 web en codi obert i aix铆 ho vaig manifestar. Des de “la Caixa” es valoraven, per貌, dos inconvenients: q眉estions legals associades a la LOPD i la dificultat d’encaixar el rol de prove茂dor d’allotjament a llarg termini. Una aplicaci贸 d’escriptori que s’instal路la a l’ordinador de l’usuari semblava una bona resposta a ambdues objeccions.

Certament, l’opci贸 escriptori ens situava en un context m茅s familiar i ens alliberava de respondre preguntes noves, per貌 crec que es va perdre l’oportunitat de fer quelcom que podria haver estat revolucionari. Us imagineu tenir el codi disponible per a adaptar l’eina a les necessitats individuals de cada organitzaci贸, aprofitar les millores d’altres entitats o poder triar entre utilitzar un sistema d’allotjament multiorganitzaci贸 (que podria haver sortit per quatre duros tenint en compte el nombre d’entitats que poden acabar utilitzant l’eina) o instal路lar-la als propis servidors? A m茅s de, per descomptat, acc茅s ubic, instal路laci贸 zero i altres avantatges propis del web.

Malgrat que la decisi贸 final no va anar en la l铆nia dels meus suggeriments, quan a posteriori se’m va plantejar de participar en el projecte no ho vaig dubtar perqu猫, malgrat tot, tenia clar que es tractava d’una bona oportunitat per a les entitats i si podia ajudar a perfeccionar l’eina ho havia de fer.

3. La desigual implicaci贸 de les entitats

Una altra bona decisi贸 dels impulsors va ser la d’establir un per铆ode de proves amb entitats i dades reals. Aquestes proves havien de servir no tant per a detectar possibles bugs (errors de funcionament) com per afinar qualitativament l’aplicaci贸 en relaci贸 a la manera de fer dels usuaris finals. Es va fer una selecci贸 d’entitats rellevants en l’脿mbit del voluntariat i despr茅s d’una ronda de contactes es va acabar configurant una tria de set organitzacions que van accedir a fer de conillets d’铆ndies.

Cal agrair la disponibilitat inicial de totes elles, at猫s que la col路laboraci贸 era desinteressada i, en tot cas, podien obtenir certa compensaci贸 en el fet de poder influir en la funcionalitat final de l’aplicaci贸 i en disposar d’assessorament a casa per a la seva implantaci贸 i primer 煤s.

A l’hora de la veritat, per貌, el nivell d’implicaci贸 de les diferents entitats va ser molt divers, fet que em va provocar certa decepci贸. Algunes van fer una tasca extraordin脿ria, mentre que d’altres podrien haver aportat molt m茅s. Probablement hi hagu茅s raons concretes que en alguns casos ho dificultessin, per貌 en aquest sentit aprecio especialment que algunes entitats, en la ronda inicial de contactes, declinessin, per la ra贸 que fos (volum de feina, opci贸 tecnol貌gica, etc.), de prendre-hi part. Crec que 茅s el mateix que demanem a les persones candidates a fer de volunt脿ries a les nostres entitats: comprom铆s.

En qualsevol cas, el resultat global d’aquest per铆ode va ser el desitjat i es va elaborar un document final extens i profund amb propostes de millora, algunes de les quals ja es van incorporar en la versi贸 final que s’est脿 distribuint. Tant de bo les altres es puguin anar afegint en el futur (l’aplicaci贸 茅s autoactualitzable via Internet, aix铆 que la porta est脿 oberta a poder-ho fer).

8 comentaris a “Aplicaci贸 de gesti贸 de voluntariat. Els aprenentatges”

 1. Quim ha dit:

  31 mar 10 - 13:43

  Gr脿cies per l’explicaci贸 i per la informaci贸. Tot i aix铆 em costa entendre perqu猫 no pot ser una aplicaci贸 en codi obert, amb aquestes coses si es vol trobar una soluci贸, es pot trobar.

  Entenc la teva preocupaci贸 a nivell d’entitats, per貌 tamb茅 茅s un problema end猫mic del teixit associatiu en general, per貌 si que 茅s veritat que jo com a entitat no participaria en un projecte, on el codi del programa i les dades ser脿 per una empresa.

 2. Jaume Albaig猫s ha dit:

  31 mar 10 - 14:15

  Intento aclarir el tema per si no m’he explicat prou b茅. 脡s cert que l’aplicaci贸 no 茅s de codi obert i aix貌 suposa certes limitacions, especialment en la possibilitat d’adaptar l’eina a voluntat. Per貌 les dades no s贸n ni seran de cap empresa, s贸n de les entitats, que les tenen f铆sicament en una base de dades Access local. Cada entitat -i ning煤 m茅s que ella- 茅s propiet脿ria, posse茂dora i responsable de les seves dades.

 3. Juanjo Butron ha dit:

  01 abr 10 - 12:12

  Estic esperant a provar l’aplicaci贸 en projectes de voluntariat ambiental. Em consta que entre les entitat “conilletes” hi havia alguna d’aquest sector, per貌 desconec el seu grau d’implicaci贸 i si aquesta va ser suficient com a preveure les seves particularitats.

  Gr脿cies,

 4. Jaume Albaig猫s ha dit:

  01 abr 10 - 12:38

  Hola Juanjo! Crec que en general les entitats ambientalistes no han de tenir cap problema espec铆fic per fer servir l’aplicaci贸. Una funci贸 que podria fer servei, que encara no hi 茅s per貌 que est脿 a la llista de millores futures, 茅s la possibilitat de filtrar els voluntaris actius en funci贸 de diversos par脿metres a l’hora d’assignar-los a activitats (per exemple, si es fa una plantada d’arbres al Pla de l’Estany que no t’apareguin a la llista de candidats els de les Terres de l’Ebre). De totes maneres, 茅s una relativa limitaci贸 que diria que nom茅s tindr脿 efecte en entitats amb un nombre molt elevat de persones volunt脿ries i/o un alt nivell de cobertura territorial.

 5. Juanjo Butron ha dit:

  01 abr 10 - 14:03

  El filtratge per par脿metre territorials 茅s interessant…

  Espero provar l’aplicac铆贸.

  Algunes q眉estions que vull veure com funciona: la gesti贸 de voluntaris puntuals, la manca d’activitats amb usuaris, etc.

  Per貌 segur que ser脿 interessant!

  Juanjo

 6. Oriol ha dit:

  04 abr 10 - 17:44

  El programari 茅s una base de dades Acces?

  Aix貌 vol dir que no 茅s multiplataforma?

  Un projecte d’aquestes caracter铆stiques i financiat per La Caixa podria esser m茅s ambici贸s….

 7. Jaume Albaig猫s ha dit:

  04 abr 10 - 21:57

  Hola Oriol,

  脡s una aplicaci贸 desenvolupada en .NET (tecnologia de Microsoft) i, com deia, les dades s’emmagatzemen en una base de dades Access. Per tant, com b茅 dius, no 茅s multiplataforma. Tot i que molt probablement no deu haver-hi ni un 1% d’entitats que es puguin trobar en la situaci贸 de no poder fer servir l’eina, 茅s clar que, un cop m茅s, seria una q眉esti贸 resolta si s’hagu茅s optat pel web.

 8. TecnolONGia» Arxiu » 4 anys de TecnolONGia ha dit:

  31 des 10 - 19:11

  [...] amb Wordpress 6. Ciberactivisme i moviment ve茂nal 7. La influ猫ncia de la web 2.0 a les ONG (I) 8. Aplicaci贸 de gesti贸 de voluntariat. Els aprenentatges 9. Aprofitar imatges alienes de Flickr 10. Quan el butllet铆 electr貌nic (mal)parla de [...]


Deixa un comentari