Les xarxes socials i el web 2.0 com a eines de mobilització planetària

Una de les sessions més interessants ha estat la taula rodona Les xarxes socials i el web 2.0 com a eines de mobilització planetària. Us deixo algunes de les idees clau que hi he recollit:

1) Kevin Darling (Amnistia Internacional).
L’escrit segueix la presentaci√≥ que podeu trobar en un post anterior.

- AI utilitza el web per a replicar els m√®todes tradicionals d’activisme offline: enviament de cartes, etc. L’impacte √©s relativament baix, malgrat el gran potencial te√≤ric. (diap 2)

- En produir-se la recent crisi pol√≠tica de Kenya, amb els fets violents prou coneguts, AI decideix muntar una campanya web multicomponent, √©s a dir, transcendint el propi web d’AI. (diap 4)

- Entre d’altres eines, s’aposta per l’√ļs de Facebook: abast mundial, r√†pid i f√†cil de fer servir (necessitat de respondre r√†pidament als fets), √©s el 3r web + visitat a Kenya, permet que la gent s’autoorganitzi online i offline… (diap 5)

- Es pret√©n arribar a tots els actors relacionats amb Kenya, per√≤ tamb√© a noves audi√®ncies (diap 6). Aquestes noves audi√®ncies arribaran a trav√©s de “l’amic de l’amic” (aix√≤ √©s Facebook!).

- Accions: la carta de sempre al web d’AI (diap 7), una p√†gina dedicada a Flickr (diap 8) i… Facebook! (diaps 9 i 10).

- Resultats online: en dues setmanes s’apunten al grup m√©s de 6000 persones que comparteixen recursos i informaci√≥ sobre el conflicte. La major part no s√≥n membres d’AI. (diap 12)

- Resultats offline: mitjans de comunicaci√≥ se’n fan ress√≤, es convoquen manifestacions a 11 pa√Įsos. (diaps 14 i 15)

- Beneficis Facebook: comunitat humana de suport creada de forma pr√†cticament instant√†nia i, especialment, formada per un nou p√ļblic no membre d’AI, mobilitzaci√≥ r√†pida cap al carrer i increment del tr√†fic al web d’AI (un 15% ve de Facebook!!). (diap 16)

- Lliçons apreses i limitacions de Facebook: el nivell de compromís dels activistes pot ser superficial (un 25% dels online no actuen mai offline); actualitzar sovint els recursos manté viva la comunitat; què passarà quan hi hagi una pila de grups similars?; etc. (diaps 17 i 18)

Al marge del valor que en si mateixa pugui tenir l’experi√®ncia presentada per Kevin Darling, el que m√©s valoro √©s que un cop enllestida l’acci√≥, s’ha mirat quins resultats havia produ√Įt i s’ha obtingut un aprenentatge que es podr√† aplicar en el futur. S√≠, ja sabem que aix√≠ √©s com s’han de fer les coses, per√≤, quantes vegades ho fem realment al sector?

2) Jordi Duran (IWith.org):

- Una de les grans riqueses del sector social √©s el voluntariat. √Čs cert que aquest ha canviat en els darrers anys (nivell de comprom√≠s, etc.), per√≤ cal veure com es pot aprofitar en el nou terreny de joc.

- El cibervoluntariat de proximitat (la xarxa social) pot ajudar generar confiança i donar credibilitat a les organitzacions emissores de missatges i discurs, fins al punt de batre els mitjans tradicionals (*). Cal aconseguir que cada conegut que confia en nosaltres es converteixi en un re-emissor cap als seus contactes.

3) Josep Lluís Cano (ESADE, moderador):

- Aprofitem el desig d’experimentaci√≥ de la gent per fomentar el ciberactivisme i la promoci√≥ online de la tasca de les ONG.

(*) Precisament Thierry Maillet havia posat un exemple d’aquest tipus sobre el refer√®ndum de la constituci√≥ europea a Fran√ßa, on un 80% dels m√®dia eren pro-s√≠ i, en canvi, va guanyar el no, amb el suport d’una nutrida xarxa de blocaires individuals.

3 comentaris a “Les xarxes socials i el web 2.0 com a eines de mobilitzaci√≥ planet√†ria”

 1. Jordi Duran (iwith.org) ha dit:

  04 mai 08 - 12:17

  Hola Jaume,

  El meu petit “speach”, es un extracte sobre una de les reflexions que m’estic fent ultimament…

  Les organitzacions en aquests ultims temps, s’han fet grans i s’han profesionalitzat (sortosament), pero aquest esfor√ß de profesionalitzacio, porta a que molt cops la feina del voluntaris sigui aborrida, poc valorada … vaja com una altre feina…

  Per altre banda, estan sortin moltes noves organitzacions que es creen de forma espontaia en el moment que una colla de “pirats” es posen a fer una cosa en comu com una enciclopedia, un sistema operatiu…

  Crec que ens hem de plantejar rapidament que la profesionalitzacio es necesaria, e indispensable, pero tambe es indispensable tornar als valors tradicionals del voluntariat (reconeixament, satisfaccio, contacte huma,…) si no volem perdre un munt de recursos que son els voluntaris…

  Les noves tecnologies i la web2.0 ens poden ajudar a fer participar i sentirse particeps de les causes als nostres voluntaris.. cal dinamitzar, i coordinar, es una feinada… pero els resultats com ens explicava en Kevin poden ser espectaculars…

  Despres t’envio un parell de presentacions que tinc el respecte…

  Eps.. sols son les meves reflexions… si serveixen a algu… genial!

 2. Jaume Albaigès ha dit:

  04 mai 08 - 13:15

  Hola Jordi!

  T’agraeixo tots els comentaris. Coincideixo plenament amb tu en la necessitat de repensar el paper del voluntariat (o d’una part) a la llum de les noves formes de participaci√≥.

  De fet, arrel d’un text que vaig llegir fa poc, en els propers dies voldria escriure sobre el repte que suposa per a les organitzacions el fet que els voluntaris puguin organitzar-se, sobretot gr√†cies a Internet, al marge de les pr√≤pies organitzacions.

 3. TecnolONGia » Arxiu » I si els voluntaris decidissin passar de les organitzacions?¬ŅY si los voluntarios decidieran pasar de las organizaciones? ha dit:

  20 mai 08 - 16:45

  [...] TecnolONGia Les Tecnologies de la Informaci√≥ i les Comunicacions a les Organitzacions No Lucratives « Les xarxes socials i el web 2.0 com a eines de mobilitzaci√≥ planet√ ria [...]


Deixa un comentari